TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT   GYÓGYNÖVÉNYTÁR * I,Í *  
  Tartalom Orvosi szógyűjtemény  
A,Á B C,CS D E,É F G,GY H I,Í J K L,LY M N,NY O,Ó Ö,Ő P Q R S,SZ T,TY U,Ú Ü,Ű V,W X Y Z,ZS

Indiai vesetealevél Európában csak nemrég ismerték meg: az indiai vesetealevél

A trópusi Ázsiában honos gyógynövény hatóanyaga Európában csak 1927 óta ismert mint hólyag- és veseszer, azóta viszont olyan közkedvelt, hogy a vadon termő mennyiség már nem fedezi az igényeket. Indonéziában termesztik. A drog hivatalos neve: ortoszifonlevél, ismertebben indiai vesetealevél.
Az indiai vesetealevél ideális kiegészítője a medveszőlőlevélnek a hólyag és a vese hurutjainak kezelésében, mert fertőtlenítő hatása mellett enyhe diuretikus (vizelethajtó) hatása is van, ami a medveszőlőnél hiányzik. Az indiai vesetealevélből is hidegen kell a teát készíteni.
Az indiai vesetealevelet tudományosan még csak igen kevéssé vizsgálták. Az eddigi ismereteink szerint tartalmaz illóolajat (mintegy 0,5 %-ot), flavonokat és ásványi sókat (leginkább káliumsókat, körülbelül 3 %-ot). A tudományos álláspont is elismeri az indiai vesetealevelet gyógynövényként, és a vizeletképzés serkentésére ajánlja például a vese és a hólyag hurutos állapotaiban.
Az indiai vesetealevelet szolgáltató növény botanikai neve Orthosiphon spicatus. Ez az ajakosak (Labiatae) családjába tartozó növény 1 m magasságig nő. Szára négyszögletű, rajta a levelek keresztben átellenesen állnak, 5-6 cm hosszúak, 1-2 cm szélesek, rövid száruk van, lándzsa alakúak és hosszú csúcsban végződnek. Levelei kissé hasonlítanak a borsmentához. A hajtások végén hatosával kékesfehér ajakos virágok találhatók, mintha hosszú, rövid nyelű kalászok lennének. A levelek és a virágok aromás illatúak.
Izlandi zuzmó Egy újra felfedezett gyógynövény: az izlandi zuzmó

A XVII. sz. óta az izlandi zuzmó a népi gyógyászat egyik legkedveltebb orvossága tüdő- és torokpanaszok esetén. A népies "köhögés elleni", "láz elleni moszat" elnevezés is innen ered. Századunkban teljesen feledésbe merült. Csak a zselésített ún. "Isla-Moos" pasztillák, mint köhögés, torokfájás elleni szerek maradtak egyes országokban forgalomban.
Ma az izlandi zuzmó mint teák alapanyaga is igen keresett. Különösen a száraz köhögés és a kezdődő influenzás fertőzés gyógyítására alkalmas, de gyomorrontás, étvágytalanság vagy betegség utáni gyenge állapot esetén is bevált szer.
Hatóanyaga a sok növényi nyálka miatt a keserű zuzmósav, amelynek antibiotikus hatást is tulajdonítanak. A hivatalos gyógyászat a felső légúti megbetegedéseknél a köhögési inger csillapítására ajánlja.
Az izlandi zuzmó latin neve Cetraria islandica L. Arch. Hegyoldalak humuszos és homokos talaján, cserjeszerűen nő. 4-12 cm magas. A zuzmó lemezes-bokros talajlakó, villásan vagy agancsszerűen szétágazó. Az egyes hajtások 5-20 mm szélesek, levélszerűek, de többnyire görbék vagy barázdáltan elhajlók. A fény felőli oldaluk olíva- vagy barnászöld, az alsó oldaluk fehéreszöld vagy világosbarna, fehérfoltos.