TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT   GYÓGYNÖVÉNYTÁR * V *  
  Tartalom Orvosi szógyűjtemény  
A,Á B C,CS D E,É F G,GY H I,Í J K L,LY M N,NY O,Ó Ö,Ő P Q R S,SZ T,TY U,Ú Ü,Ű V,W X Y Z,ZS

Varjúköröm Dél-Afrikában honos: a varjúköröm

A hatvanas években érkezett hozzánk Dél-Afrikából egy drog, ami rögtön igen nagy sajtót kapott: az emberek csodagyógyszernek tartották, és reumás panaszok, cukorbetegség, gyomor-, epe- és májbetegségek gyógyulását várták tőle. 10-15 évvel később nagy csend lett a növény körül, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – azaz nem okozott csodát. Ma már tudjuk, hogy az elvárásoknak volt alapja. Gyulladásgátló hatása révén a reumás fájdalmakat enyhíti, az emésztőszervek okozta közérzeti zavaroknál pedig keserűanyagként használják.
A növény, amiről itt szó van, az afrikai varjúköröm (Harpagophytum procumbers) a Pedaliaceae botanikai családba tartozik, ami a nálunk honos gyűszűvirágokkal rokon. De semmi köze sincs a nálunk élő varjúkörömhöz (Phyteuma). Gyökere gumós, az esős időszak kezdetekor minden évben friss hajtások fejlődnek ki belőle, melyek mintegy 1-2 m hosszan, laposan a földön elfekszenek. Hosszú szárán egymással szemben helyezkednek el az 5-7 cm hosszú, 3-4 cm széles, húsos, karéjozott, ovális levelei. Nagy, trombita alakú, lila virágaiból hamar elfásodó termés képződik. A terméseken hosszú, elágazó horogszerű nyúlványok vannak. A termés a bozótban élő állatok karmaiba beleakad, és így terjed.
A drog azonban nem ebből a furcsa toktermésből származik, hanem az elvirágzás után kiásott gyökérgumóból. Megszárítják, többé-kevésbé felaprítják és Harpagophytum- ill. varjúkörömteaként forgalmazzák. A tudomány igyekszik a varjúkörömtea hatását és a benne levő hatóanyagok hatásmechanizmusát megismerni.
A varjúkörömtea fájdalomcsillapító hatása arthrosisban (ízületi kopásban) és nyugtató hatása emésztési zavarokban biztosra vehető.
Vérontó pimpó Bevált szer hasmenésnél: a vérontó pimpó

A vérontó pimpónak, amit vérhasgyökérnek is neveznek, Potentilla erecta (L.) Raeuschel a botanikai neve; a rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozik. Népi neve: "vérhasgyökér" arra utal, hogy már régóta értékelik hasmenés elleni hatását.
A vérontó pimpó széles körben elterjedt, és előfordul Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában. Töltéseken, hegyoldalakon, legelőkön és tisztásokon, mind homokos, mind nedves, mocsaras talajon megnő, azonban mindenképpen napsütést és meleget igényel.
Gyógyszerként a gyökértörzset használják, amely magas cserzőanyag-tartalma miatt jó szer hasmenés ellen. A kutatások igazolták, hogy alkalmazható heveny, nem specifikus hasmenéses megbetegedésekben. Arra is utalnak, hogy érzékeny betegeknél alkalmanként gyomoridegesség és hányás léphet fel. Kedvelt és hatásos a vérontó pimpó tea toroköblítő szerként is a száj- és a garatüreg gyulladásai esetén.
A vérontó pimpó 10-40 cm magasságot ér el. Egy görcsös, egyenetlenül vastag gyökértörzsből több villás ágú szár nő ki, melyeken szárnyalt levelek találhatóak. A villás ágak végén mindig egy-egy sárga virág ül négy csészelevéllel; márciustól májusig virágzik.