Vesebetegségek Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  
  Tartalomjegyzék      

Dr. Makó János - Dr. Szöllősy Gyula: Tanácsok vesebetegeknek című könyve alapján
Springer Hungarica Kiadó Kft., 2000.

Előszó

Az utóbbi években a beteg-orvos kapcsolatban világszerte változások következtek be, nagyobb figyelmet szentelnek a beteg személyiségi-jogainak. A betegnek joga van tudni minden adatot, amely betegségével kapcsolatos. A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának állásfoglalása - mely minden orvos számára kötelező érvényű - az orvos erkölcsi kötelességévé teszi a beteg megfelelő felvilágosítását, elsősorban azért, mert ez az információ elősegíti a szükséges kapcsolatot orvos és beteg között, és elősegíti a beteg gyógyulását.
A gyógyulás függ az alapbetegségtől, az orvostól, a betegtől és környezetétől. A gyógyításban egyre nagyobb hangsúlyt kap a beteg részvétele. Különösen krónikus betegségekben a beteg kellő együttműködése lényegesen javíthatja a kezelés eredményességét. Az orvos akkor várhatja el, hogy a beteg betartsa az általa javasolt diétát, esetleges életmódváltozást, ha tudja, hogy miért szükséges ezt megtennie, ha tudja, milyen hátrányok származhatnak abból, ha figyelmen kívül hagyja az orvos tanácsait.
Ez a könyv azt a célt szolgálja, hogy a vesebeteg lehetőség szerint mindent megtudjon betegségéről. A krónikus vesebeteg ne tekintse magát a valóságnál sem egészségesebbnek, sem betegebbnek, és életmódját ehhez igazítsa. A könyv írásával az volt a célunk, hogy segítsünk a krónikus vesebetegnek együtt élni a betegségével. Részletezzük azokat a tényezőket, melyek a krónikus veseelégtelenség előrehaladását lassítják, hogy elkerülhessük a dialízist, vagy ha ez nem lehetséges, az minél később váljon szükségessé. Mutassuk meg, hogy a dialízis nem tragédia, hanem segítség, hogy minél tovább tudjanak élni úgy, hogy tudjanak is örülni az életnek.
Igyekeztünk kifejteni azt a meggyőződésünket, hogy a döntések meghozatala az esetek döntő többségében nemcsak az orvos feladata, hanem a megfelelő információ és tanács után a beteg joga (pl. terhesség vállalása művesekezelés vagy hasi dialízis vagy transzplantáció).
Ajánljuk e könyvet a betegek hozzátartozóinak is. Sokéves tapasztalatunk, hogy azok a betegek tarthatók jó állapotban, akiket családja szeretettel vesz körül. A családtagok akkor tudnak segíteni, ha tudják mi rokonuk betegségének a lényege.
Végül ajánljuk e könyvet családorvosoknak is, mert munkájukat elősegíti, ha tudják, hogy a betegnek milyen információi vannak saját betegségéről.

   
a Szerzők
 
    következő fejezet

Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat