Verőérbetegségek Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  
  Tartalomjegyzék      

Dr. Nemes Attila -- Dr. Acsády György: Hasznos tanácsok verőérbetegeknek című könyve alapján
Springer Tudományos Kiadó, 2000.

Előszó

Az érrendszer keresztül kasul átjárja szervezetünket, miként a vasút- és úthálózat az országot. Ezért kiemelt szerepet játszik az emberi test működésében, zavara kihat az egész szervezetre.
Az érbetegségek okozzák a fejlett országok összhalálozásának több mint 50%-át. Közös érdekünk, hogy ne csak a kialakult baj kezelésével, hanem annak megelőzésével is javítsuk ezt a dicstelen megbetegedési mutatót. Kiemelt feladata ezért minden érgyógyásznak, hogy a tényeken alapuló ismereteit továbbadja. E megfontolást követve korábban már jelentkeztünk "Tanácsok érszűkületes betegeknek" (1991) és "Tanácsok visszérbetegeknek" című könyveinkkel, amelyek közül az utóbbi 1985 után 1991-ben is megjelent.
Korunk felgyorsult világában egyre nagyobb az igény arra, hogy valaki meghallgassa személyes élményeinket, problémáinkat. Különösen igaz ez a beteg emberre, aki aggodalmait, kétségeit, panaszait elmondja az orvosnak, így megkönnyebbül, s elfogadja a számára igen nehéz döntéseket is.
Az egészségügy túlterhelt. Nincs mindig idő arra, hogy a sztereotip, gyakran ismétlődő kérdésekre válaszokat adjunk, mert ennek a munka gyakorlati része látná kárát. A rendelő általában tele van betegekkel, s nekünk az ő idejükkel is számolnunk kell.
Nos, mi egy üres rendelőt ajánlunk fel az olvasónak, amelyben az orvos ráér és hasznos tevékenysége tudatában kész válaszolni az ön kérdéseire. Erre azt mondhatja az olvasó, hogy ez lehetetlen! Szeretnénk bebizonyítani, hogy nem az! Klinikánk évi 25 ezer beteget fogadó ambulanciáján 10-15 éve ugyanazok a kérdések hangzanak el. Ha törekvéseink ellenére nem adtunk volna mindig kielégítő és főleg megnyugtató választ, úgy most igyekszünk e könyv keretei között pótolni ezt a hiányt.
Az új Egészségügyi Törvény megfogalmazza a betegek jogait, s az orvos számára kötelezővé teszi a megfelelő felvilágosítást. Számos műhibaper indult el azért, mert az orvos nem beszélgetett el őszintén a betegével!
Elképzelésünk szerint az orvosi ismeretterjesztés jellemzői a következők:

  • Jó célt szolgál, megelőzi a "kiküszöbölhető" problémákat.
  • Könnyebbé, eredményesebbé és elfogadhatóbbá teszi az orvos-beteg kapcsolatot.
  • Általános műveltséget ad, tanít.
  • Nem tesz tudálékossá, de - néha kíméletlenül - őszinte.
  • Jól differenciál a fontos és a kevésbé fontos kérdések között.
  • Nem lekezelő.
  • Küzd a tévhitek, a "varázslatok" ellen.
  • Érthetően - olykor hasonlatok bemutatásával - magyaráz, hiszen a beteg nem ismeri a távolabbi összefüggéseket.

Ezen törekvések megvalósulása jól megfigyelhető az Egyesült Államokban és Finnországban, ahol az eredményes kampány eredményeképpen jelentősen csökkent az agyér-megbetegedések (stroke vagy "gutaütés") és az infarktus előfordulása. Megítélésünk szerint a változtatható rizikótényezők lehetséges kiküszöbölésével a hazai 140 000 körüli évi halálozást 10-20%-kal lehetne csökkenteni ebben a betegségcsoportban.
Sokatmondóak a vizsgálati eredmények, de gyakran félrevezetők is lehetnek. A beteg által megélt panaszokat csak a beteg saját maga mondhatja el, csak ő érzi igazán, mi is a probléma. Az alsó végtag verőérszűkületének bizonyos stádiumában nagyon jellemző például az a távolság, amit a beteg fájdalom nélkül meg tud tenni. A távolság igen fontos adat a doktor számára. Mégis sokszor hosszas, időrabló értekezés folyik a méterek értelmezéséről.
Nem tárgyaljuk a heveny kórképeket, mert a tünetek jellegzetesek és az ellátás eredményessége nem függ a beteg képzettségétől, továbbá nem ismertetjük részletesen a műtéttechnikai ismereteket sem. Töredelmesen bevalljuk, hogy a gyógyító orvostudomány ma sem mindenható, s hogy az orvosok nem "istenek", hanem szakmájukat művelő, gyötrődő, néha hibázó emberek.
Évente országosan körülbelül 30 000 műtétet végeznek érbetegség miatt, ebből körülbelül 14 000 a verőereken végrehajtott helyreállító - úgynevezett rekonstrukciós - műtét. Ennek ellenére e kór miatt évente 4000 honfitársunk veszti el alsó végtagját (mert késői, vagy lehetetlen a beavatkozás). De már vannak eredmények is, míg az 1981-es felmérés szerint hazánkban agyérbetegség miatt 100 000 lakosra 217,4 halálozás jutott, addig ez 1999-ben már 180 körülire mérséklődött.

Kedves Olvasó!

Az Ön közreműködésével (kezelteti magas vérnyomását, abbahagyja a dohányzást, változtat étrendjén, sportol stb.) ez a szám a hollandiai 86,3-re csökkenthető. Nem tudjuk megváltoztatni viharos történelmünket, anyagi helyzetünk sem javul csupán akarati tényezőktől, a stressz sem kerülhető el; de amin változtatni lehet, azt próbáljuk meg. Ez ugye őszintén hangzik?
Az érbetegségekkel kapcsolatban igen sok a mendemonda. Valós és hamis állítások látnak napvilágot, mind szóban, mind írásban, s fokozza a tudatlanságot a széles körben elterjedt kuruzslás, a paramedicina térhódítása is. Ennek következménye, hogy olykor súlyos betegek jelentkeznek katéteres tágításra, mások pedig műtétet követelnek, de félelmükben még az érfestést is visszautasítják. A választandó út kijelölése mindig szakorvosi feladat!
A verőér-megbetegedés igen elterjedt kórforma, népbetegségnek minősíthető. Az egészségügy mennyiségi és helyenként minőségi hiányosságai a szakszerűtlen kezdeményezések táptalajául szolgálnak. A kereslet hatalmas, és ha nem elégítjük ki, nemkívánatos kínálat jelenik meg. Megszámlálhatatlan kenőcs, gyógyszer, "gyógyító eljárás", tisztázatlan hatásmechanizmusú kezelés ellen kell küzdenünk. Csak akkor nem kifogásolhatóak ezek az eljárások, ha nem ártalmasak, bár az időveszteség miatt a semleges beavatkozás is káros lehet. A tünetektől megijedt, de a szakszerű ellátásból kiábrándult beteg minden lehetőséget megragad, ami szerinte gyógyulást hozhat. Hinni akar a csodában, de a kudarcról, a csalódásról már rendszerint nem értesülnek az újabb, potenciális betegek. A korszerű egészségügyi biztosítási rendszerrel működő országokban a biztosító nem vállalja át a paramedicinális kezelés költségeit, így sokakat a borsos árak győznek meg arról, hogy jobb az orvostudomány által elfogadott, kipróbált módszerek alkalmazása. A szakszerűtlen, görcsös jóakarat megnyilvánulása a mágikus hit valamilyen - mindegy milyen - "nyugati gyógyszerben". Pedig hazánkban minden olyan szakmailag megalapozott, bizonyítottan hatásos szer hozzáférhető, amit a nyugati országokban is előállítanak, továbbá számos tabletta gyártási eljárását is megvásároltuk. Ezekre valóban szükség van. Ha pedig ezeken kívül szükséges más gyógyszer, akkor azt behozatjuk, de tudni kell, csodaszerek sajnos nincsenek. Egy időben a Trental valóságos kereskedelmi érték volt, feketepiaca alakult ki. Ma van olyan beteg, aki fanyalog: "Ezt a gyógyszert már ismerem!"
Másrészről "... ki kell nyitni a könyvet, és gondosan latba vetni, ami benne vagyon..." ajánlja Rabelais, és én is ezt kérem:

Nemes Attila

    következő fejezet

Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat