Babaétrend BABAÁPOLÁS  
  Tartalomjegyzék Orvosi szógyűjtemény  

Receptek 8-12 hónapos korú babáknak

Átállás a kisgyermekkosztra
Bizony ilyen gyorsan repül az idő. Az első év végére a baba már odaülnek a felnőttek asztalához, ehet. Nekünk kell lassan, fokozatosan erre az önállóságra ránevelnünk.
Akkor lehet ezt megkezdeni, amikor a baba már néhány percig egyedül is meg tud ülni a földön. Ez kb. a tizedik-tizenkettedik hónapban következik be. Ekkor jön el az ideje, hogy felavassuk a baba etetőszékét. Ha a gyerek a szék méretéhez még túl kicsi, párnázzuk ki, hogy biztosabban üljön. Figyelem: lehetőleg lemosható párnákat és széket használjuk: így nem okoz bajt, ha már egyedül szeretne kanalazni. Tegyünk a széke alá műanyag terítőt, kössünk az álla alá jó nagy előkét, adjunk a kezébe hajlított nyelű gyermekevőkanalat, és magunk is csodálkozni fogunk azon, hogy milyen lelkesen eszik.
A kenyér kézbevételét, a harapást viszont tanulnia kell. Először készítsünk apró falatkákat, hogy végül is már harapnia kelljen. A kenyérhéjat egyébként ne vágjuk le, akkor sem, ha kicsit égett. A fogacskáknak szükségük van egy kis rágcsálásra. A reggeli és esti tej maradhat, megszomjazik, itassuk most már csőrös itatópohárból. Vannak gyerekek, akik viszont a közönséges pohárból tudnak jobban inni, mások a szívószálat szeretik. Magunknak kell rájönnünk, hogy a mi gyerekünk mit szeret. A poharat azonban még ne adjuk egyedül a gyermek kezébe, bármennyire is akarja. Garantáltan szét fogja locsolni. Azt ajánljuk, hogy az önálló ivás gyakorlását a fürdőkádban kezdjük, ott nem gond, ha mellé megy.
Már rághat is
A fogak nőnek és munkát követelnek. Egyre kevésbé kell a baba ételét pépesíteni, elég, ha villával durván összetörjük. A déli főzelék és húsétel marad. A választékot azonban bővíthetjük, és a mennyiséget is növelhetjük. Hiszen az első év végére már a családdal közösen is lehet a babának főzni. Reggelire még marad a tejesüveg, esetleg már a családdal már valamivel megkent kenyeret és hozzá tejet kap. Vagy főzhetünk valamilyen tejjel készült, nem túl édes ételt. Az első év végére a gabonás-gyümölcsös kását is felváltja a friss gyümölcs, kétszersült. Joghurtot és teljes kiörlésű gabonából készült kekszet is kaphat (korpás keksz). A napi 400 ml tejet, vagy az ennek megfelelő tejterméket meg kell a gyereknek kapnia!
Az allerigára hajlamos családok gyermekeinek egészen az első év végéig az adott bébitápszernél kell maradniuk.
Ha lehet, még ne ismertessük meg gyermekünket a kakaóval, a gyereknek a tej még magában is ízlik, ha mást nem ismer!
Főzelékfélék
Az előző fejezetben leírt ételeket még mindig készíthetjük. Emeljük lassan, az étvágytól függően az adagot (a húst 35 g-ra emeljük). A főzeléket most már ne pépesítsük olyan finomra. Az évszaknak megfelelően más zöldségféléket is kipróbálhatunk.

Karalábéfőzelék (8. hónaptól)

Hozzávalók 1adaghoz: 1db karalábé (kb150g), 100g burgonya, 1 evőkanál vaj, 1 tojássárgája
Energiatartalom: kb. 1100 kJ (260kcal)
8 g fehérje, 14 g zsír, 25 g szánhidrát
Előkészítési idő: kb 10 perc
Főzési idő: kb. 15 perc

Elkészítése: A karalábégumóról a leveleket letépdessük, a legzsengébb leveleket és a gumót alaposan megmossuk. A burgonyát szintén megmossuk. A karalábét és a burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es kockákra vágjuk. A vaj felét kis lábasban megolvasztjuk, a karalábét és a burgonyát beletesszük, és elkezdjük párolni, majd öntünk hozzá 2 evőkanál vizet, lefedjük és kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Közben a zsenge karalábélevelek szárát kivágjuk, a leveleket finomra vagdaljuk. Kb. 2 evőkanálnyi levélkére van szükségünk. A főzés befejezése előtt 5 perccel a leveleket is a főzelékhez adjuk, 5 percig együtt főzzük. Ha a főzelék puha, hőtartó tányérra öntjük, és a maradék vajjal meg a tojás sárgájával elkeverjük. Végül az egészet villával durvára összetörjük.

Tejszínes burgonya karfiollal (8. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g burgonya, 150 g karfiolrózsa, 3 evőkanál tej, 1 evőkanál tejszín, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál finomra vágott petrezselyemzöldje, 1 tojássárgája
Energiatartalom: kb. 1400 kJ (330 kcal)
10g fehérje, 17 g zsír, 32 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 15 perc
Főzési idő: kb. 15 perc

Elkészítése: A burgonyát folyó vízben, a karfiolt álló vízben alaposan megmossuk. A karfiolrózsákat apró darabokra tördeljük. A burgonyát meghámozzuk, 2 cm-es darabokra vágjuk. A tejet a tejszínnel lábasban felforrósítjuk, beletesszük a burgonyát és a karfiolt. Lassú tűzön kb. 15 percig pároljuk. A főzeléket hőtartó tányérba öntjük, a vajat, petrezselymet és a tojássárgáját hozzáadjuk. Az egészet villával durvára törjük és elkeverjük.

Mézes sárgarépa burgonyahabbal (8. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g sárgarépa, 40 g sovány sertéshús, 100 g lisztes főző burgonya, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál méz, 1 késhegynyi ánizs
Energiatartalom: kb. 1200 kJ (290 kcal)
11 g fehérje, 13 g zsír, 32 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 30 perc

Elkészítése: A sárgarépa két végét levágjuk, alaposan megmossuk, vékonyan meghámozzuk, és fél cm vastag karikákra vágjuk. A húst vékony szeletekre vagdaljuk. A burgonyát megmossuk és kis lábasban kevés vízben 15 perc alatt puhára főzzük. A vaj felét egy másik edényben megolvasztjuk, a sárgarépát és a húst beletesszük, ha szükséges, 2-3 evőkanál vizet öntünk hozzá, lefedjük és lassú tűzön kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult, a mézet, az ánizst és a maradék vajat hozzáadjuk, és az edényt levesszük a tűzről. A főtt krumplit meghámozzuk, és a burgonyanyomóval egyenesen a hőtartó tányérba nyomjuk. A mézes sárgarépát ráterítjük.
A hatodik hónap során elkezdhetünk a gyereknek gabonapelyhes-gyümölcsös püréket adni.

Püré kelbimbólevélkékkel (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g burgonya, 150 g kelbimbó, 1 evőkanál vaj, 3 evőkanál tej, 1 evőkanál sovány túró, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöldje
Energiatartalom: kb. 1300 kJ (310 kcal)
15 g fehérje, 10 g zsír, 36 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 10 perc
Főzési idő: kb. 15 perc

Elkészítése: A burgonyát alaposan megmossuk, kis lábasban kb. 15 percig pároljuk. A kelbimbót megmossuk, a növény szárait eltávolítjuk, a külső leveleket leszedjük. Az egyes rózsákat leveleire szedjük. Kis lábasban 6 evőkanál vizet felforralunk, a levélkéket belerakjuk és közepes tűzön kb. 15 percig pároljuk. A közben megfőtt burgonyát meghámozzuk, és egy tálkában krumplinyomóval összetörjük. A vajat, a tejet a túrót és a petrezselyemzöldjét hozzáadjuk, és az egészet villával krémesre kikeverjük. Végül hozzákeverjük főzővízzel együtt a kelbimbólevélkéket.

Sárgarépás rizs csirkehússal (8. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g sárgarépa, 40 g kicsontozott csirkemell, 2 teáskanál vaj, 30 g rizs, 2 evőkanál narancslé
Energiatartalom: kb. 1700 kJ (400 kcal)
14 g fehérje, 17 g zsír, 49 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 10 perc
Főzési idő: kb. 25 perc

Elkészítése: A sárgarépa végeit levágjuk, megmossuk és vékonyan meghámozzuk, durva reszelőn lereszeljük. A csirkehúst kockára vágjuk, és egy teáskanál vajon megpároljuk, a sárgarépát és a rizst hozzáadjuk, 1 l vízzel felöntjük, forrástól számítva kb. 25 percig pároljuk lassú tűzön. A sárgarépás rizst hőtartó tányérra rakjuk, a maradék vajat és a narancslevet hozzákeverjük.
Ha a gyermek már nagyobb, nem kell feltétlenül minden étkezéskor külön neki főzni. A felnőttek számára főzött pörköltből némi változtatással salátafőzelék készíthető a gyereknek tésztával és hússzeletekékkel.

Édes, tejes ételek

…a baba kedvelt vacsorái, különösen, ha már unja a tejes kását. A szilárdabb ételek tartalmasabbak, több rágást igényelnek. Kivételesen ebédre is adhatók, de akkor a gyereknek vacsorára húst és főzeléket kell kapnia.

Rizspuding (8. hónaptól)

  Hozzávalók 1 adaghoz: 200 ml tej, 25 g rizs, 1 kisebb banán (kb. 100 g), 2 evőkanál céklalé
Energiatartalom: kb. 1300 kJ (310 kcal), 9 g fehérje, 7 g zsír, 52 g szénhidrát
Elkészítési idő:kb. 15 perc
Áztatási idő:kb. 3 óra

Elkészítése: A tej felét kis lábasban felforraljuk, a rizst beleszórjuk, és lassú tűzön kb. 5 percig főzzük. A banánt meghámozzuk, péppé törjük, összekeverjük a céklalével. A banánpépet a forró rizsbe keverjük. Szép alakú pudingformát (kb. 1 litereset) hideg vízzel kiöblítünk. A banános rizst beleöntjük, és szobahőmérsékleten dagadni hagyjuk. Kb. 3 óra múlva megszilárdul, kiboríthatjuk. A maradék tejet italként mellé adjuk.

Müzli (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 200 ml tej, 2 teáskanál mazsola, 4 evőkanál zabpehely, 2 evőkanál összetört kétszersült, 1 teáskanál őrölt mogyoró, 1 alma
Energiatartalom: kb. 1300 kJ (310 kcal)
11 g fehérje, 10 g zsír, 43 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 10 perc
Áztatási idő: kb. 30 perc

Elkészítése: A tejet felmelegítjük. A mazsolát megmossuk, és kis tálkába öntjük. A zabpelyhet, a kétszersültmorzsát, és a mogyorót hozzáadjuk, és az egészet a meleg tejjel lelocsoljuk. Kb. 30 percig állni hagyjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát kivágjuk és lereszeljük. A müzlit a reszelt almával összekeverjük.
Ha gyakran készít kétszersültes pürét, vagy más ételeket is szokott kétszersülttel dúsítani, előre is elkészítheti a kétszersültmorzsát. Tegyen egy szelet kétszersültet fóliazacskóba, konyharuhába tekerve törje meg húsklopfolóval. A kész morzsát magában a fóliazacskóban tárolhatja.

Csokoládés hajdinakása (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 150 ml tej, 1 teáskanál instant kakaópor, 30 g hajdinakása dara, 1 evőkanál tejszín
Energiatartalom: kb. 960 kJ (230 kcal)
9 g fehérje, 9 g zsír, 30 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 5 perc
Főzési idő: kb. 15 perc

Ha a gyermekünk hajlamos a kemény székletre, akkor a kakaót helyettesítsük egy teáskanál homoktövislével (Hippophë rhamnoides) vagy csipkebogyólekvárral. Ezeket a C-vitaminban gazdag édesítőszereket azonban csak a főzés után adjuk az ételhez.
Elkészítése: A tejet a kakaóporral és a hajdinadarával elkeverjük. Kis lábasban lassú tűzön felforraljuk, lefedve kb. 15 percig főzzük. A darát gyermektányérba öntjük, a tejszínt ráöntjük és jól elkeverjük.

Gabonapehely-mix (8. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 30 g gabonapehely (pl. zabpehely), 200 ml tej, 1 alma, 1 teáskanál őrölt mandula, 1 teáskanál földieperdzsem
Energiatartalom: kb. 1300 kJ (310 kcal)
11 g fehérje, 11 g zsír, 43 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 10 perc

Elkészítése: A gabonapelyhet hőtartó tányérba öntjük. A tejet felmelegítjük, 150 ml-t a pehelyre öntünk, a maradékot ivópohárba töltjük. A fél almát megmossuk, meghámozzuk, a szárat és a magházat eltávolítjuk, az almát lereszeljük.
A reszelt almát, mandulát és dzsemet a müzlihez keverjük.
Ezt a müzlit különféle gyümölcsökkel (banán, földieper, narancs), dzsemmel vagy mézzel, változatosan válogatva készíthetjük el, ki-ki gyermekének ízlése szerint.

Daraszeletek (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 200 ml tej, 30 g teljes őrlésű búzadara, 1 teáskanál vaj, 80 g banán, 1 teáskanál narancslé
Energiatartalom: kb. 1500 kJ (260 kcal)
10 g fehérje, 12 g zsír, 50 g szénhidrát

Elkészítése: A sütőt 200 C-ra felmelegítjük. 1/8 l tejet kimérünk, kis edényben felforraljuk és a grízt lassan szórjuk bele, nehogy megcsomósodjon. Lassú tűzön sűrűre főzzük. Az edényt levesszük a tűzről, és a vajat belekeverjük. A darakását sütőformában a sütőbe teszszük (középre), kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük. A maradék tejet a banánnal és a narancslével alaposan összekeverjük, és mélytányérba öntjük. A darát kiborítjuk a formából, szeletekre vágjuk, és a tányérba rakjuk.

Utóételek

…nem feltétlenül szükséges, de egy-egy soványabb ebédet kiegészíthet, vagy önmagában is adható kisebb étkezés gyanánt. A receptek szándékosan egyszerűek, hogy valóban legyen időnk ilyen apróságok elkészítésére. Ezek az ételek alkalmasak a kisgyermek édesség iránti ébredező vágyát is helyes irányba terelni.

Sárgarépás, narancsos puding (8. hónaptól)

  Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g sárgarépa, 1 teáskanál nádcukor granulátum, 1 levél fehér zselatin, 1 narancs, 1 késhegynyi fahéj, 1 teáskanál csíraolaj
Energiatartalom: kb. 600 kJ (140 kcal), 3 g fehérje, 3 g zsír, 27 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Kocsonyásodási idő: kb. 3 óra

Elkészítése: A sárgarépát alaposan megmossuk, két végét levágjuk, vékonyan meghámozzuk, szeletekre vágjuk. Kis edényben kb. 6 evőkanál vizet forralunk, a sárgarépát és a nádcukrot beletesszük, közepes tűzön 10-15 percig pároljuk. Közben a zselatint kb. 10 percig hideg vízben áztatjuk. A fél narancsot kipréseljük, levét a fahéjjal és az olajjal elkeverjük. A még meleg sárgarépát péppé zúzzuk, a zselatint a meleg pépben feloldjuk. A fűszerezett narancslevet belekeverjük. Egy kb. 1 l-es pudingformát hideg vízzel kiöblítünk, a sárgarépapürét beletesszük és a hűtőszekrénybe helyezzük. Kb. három óra múlva a puding a formából kiborítható. Etetés előtt szobahőmérsékletűre melegítjük.

Szőlőkompót (8. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g szőlő, 1 teáskanál reszelt mandula
Energiatartalom: kb. 540 kJ (130 kcal)
2 g fehérje, 2 g zsír, 26 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 15 perc

Azoknak a gyermekeknek ajánljuk, akiknek a bőre kényes, és akik puffadásra hajlamosak.
Elkészítése: A szőlőt leszemeljük, a szemeket meleg vízben alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. A szemeket félbevágjuk, a magot kiveszszük. Kis edényben 4 evőkanál vizet a szőlővel és a reszelt mandulával felforralunk. Lassú tűzön kb. 3 percig főzzük, majd hidegre tesszük. A kompótot szobahőmérsékleten tálaljuk.

Banán-narancs krém (8. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 1 db kisméretű narancs, 1 kisebb banán, 150 g aludttej
Energiatartalom: kb. 1200 kJ (290 kcal)
Elkészítési idő: kb. 10 perc

Elkészítése: A narancsot egészen a gyümölcs húsáig lehámozzuk, a gerezdek közül az elválasztóhártyát kivágjuk, a gyümölcs húsát apró kockákra vágjuk. A vágás közben keletkező gyümölcslevet kis edényben felfogjuk. A banánt meghámozzuk, villával szétnyomkodjuk, a narancskockákkal és a narancslével elkeverjük. Az aludttejet krémesre kikeverjük és a gyümölccsel összekeverjük.
A narancs hámozását éles késsel végezzük. Így a gyümölcs húsát könnyedén kivághatjuk a fehér elválasztó hártyák közül.

Gyümölcsjoghurt (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g biojoghurt (3,5% zsírtartalmú), 50 g friss, érett gyümölcs ( pl. banán, bogyós gyümölcsök, őszibarack, dinnye) vagy 1 adag fagyasztott gyümölcspép
Energiatartalom: kb. 630 kJ (150 kcal)
6 g fehérje, 6 g zsír, 18 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 10 perc

Elkészítése: A joghurtot kb. 1 órával az etetés előtt kivesszük a hűtőszekrényből, különben túl hideg a babának. A mélyhűtött gyümölcspépet megolvasztjuk. Ha friss gyümölcsöt használunk, alaposan megmossuk, meghámozzuk, apróra vágjuk, a konyhai robot segítségével pépesítjük. A joghurtot simára keverjük, majd elkeverjük a gyümölcspéppel.

Tejszínes földieper (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 100 g érett földieper, 50 g sovány túró, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab
Energiatartalom: kb. 1100 kJ (260 kcal)
9 g fehérje, 20 g zsír, 11 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 8 perc

Ha a család többi tagjának tejszínhabot készít, vegyen ki 4 evőkanállal belőle, és készítse el ezt a desszertet a legkisebbnek.
Elkészítése: A földiepret álló vízben alaposan megmossuk, szárát leszedjük, lecsöpögtetjük. A földiepret a túróval magas falú tálban a konyhai robot segítségével elkeverjük, illetve pürésítjük. A tejszínt hozzáadva tálkában tálaljuk.

Készítsünk a nagyokéból a kicsinek valót!

Lassan már nem kell a babának minden ételt külön főznünk. E helyen ötleteket szeretnénk adni arra, hogyan lehet a kicsik és a nagyok ételét egy füst alatt elkészíteni, amivel időt és fáradságot takaríthatunk meg. Most már a közös ebéd is lehetséges, ezek az ételek az egész család egészséges táplálkozását is előmozdítják. Mindig ügyeljünk a következőkre:

  • Csak akkor sózzunk és fűszerezzünk, ha a kisgyermek adagját már kivettük az ételből.
  • A gyerek ételébe utólag tegyünk egy evőkanál vajat vagy csíraolajat.
  • A baba tányérjába mindig a hígabb része kerüljön.
  • Ne süssünk vagy pirítsunk erősen.

A baba ételét villával és késsel aprítsuk fel, a legjobb, ha ezt a gyermek szeme előtt csináljuk, hadd lássa, hogy tényleg azt kapja, amit a család többi tagja.

Receptjeinket két felnőtt, egy gyermek és egy csecsemő számára állítottuk össze.

Vagdalt pulykamell cukkinivel (8. hónaptól)

Hozzávalók 3-4 személyre: 800 g burgonya, 300 g pulykamell, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál szárított bazsalikom, 800 g cukkini, 1 evőkanál olaj, 1/8 l tejszín, 1 evőkanál vaj, 1/8 l zöldséges húsleveslé, 1 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál gabonapehely
Energiatartalom: babaadagonként kb. 860 kJ (200 kcal)
15 g fehérje, 9 g zsír, 16 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 20 perc
Főzési idő: kb. 35 perc

Elkészítése: A burgonyát megmossuk és fazékba tesszük. Kevés vízzel, lassú tűzön a forrástól számítva kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Közben a pulykahúst kb. 1 cm széles, 3 cm hosszú csíkokra vágjuk. A húst citromlével meglocsoljuk, a bazsalikommal behintjük.
A cukkinit megmossuk, meghámozzuk, két végét levágjuk. Durvára lereszeljük. Nagyméretű serpenyőben olajat melegítünk, benne a pulykahúst mindkét oldalról megpirítjuk. A tejszínt hozzáöntjük és fedő alatt, lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk. A reszelt cukkinit hozzáöntjük, újra lefedjük és ismét kb. 10 percig pároljuk.
A baba részére kb. 70 g főtt burgonyát hámozunk, villával széttörjük. A serpenyőből mintegy 150 g cukkinit hússal együtt kiveszünk, és a burgonyára tesszük. A húst apróbbra vágjuk, vajat adunk hozzá és összekeverjük.
A cukkinit a család többi tagjának húslével felöntjük, a szójaszószt és a gabonapelyhet belekeverjük és még 1-2 percig főzzük. Hámozott főtt burgonyával tálaljuk.

Burgonya pettyesmártással (10. hónaptól)

Hozzávalók 3-4 személyre: 1 kg rózsaburgonya, 500 g sovány túró, 200 ml tejszín, 80 g reszelt edami sajt, 2 evőkanál lucernahajtás (vagy helyette zsázsa), 1 csomó kaporlevél, 1 teáskanál csíraolaj, 1 késhegynyi bors, 1 teáskanál só, 40 g héjazott napraforgómag
Energiatartalom: babaadagonként kb. 1700 kJ (400 kcal)
21 g fehérje, 19 g zsír, 37 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 15 perc
Főzési idő: kb. 15-20 perc

Elkészítése: A burgonyát folyó vízben alaposan megmossuk, kevés vízben kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük. Közben a túrót a tejszínnel és a sajttal simára keverjük. A zsenge hajtásokat és a kaporlevélkéket szűrőben lemossuk, lecsöpögtetjük. A letépdesett kaporlevélkéket és a lucernahajtásokat deszkán aprítókéssel apróra vágjuk. Belekeverjük a túróba.
A baba részére 150 g túrót kiveszünk és olajjal elkeverünk.
A család többi tagja részére a túrót borssal, sóval és a napraforgómaggal ízesítjük. A megfőtt burgonyát meghámozzuk, a baba tányérjára kb. 200 g-os adagot rakunk. A többi burgonya a családé.

Pörkölt tésztával és fejessalátával
Salátafőzelék tésztával és hússzeletekkel (10. hónaptól)

  Hozzávalók 3-4 személyre: 500 g marhahús (gulyáshús), 500 g vöröshagyma, 50 g vaj, 3 teáskanál só, 1 teáskanál édesnemes paprika, 2 teáskanál barnamártás, 3 evőkanál sovány tejföl, (35%-os zsírtartalmú), 2 fej saláta, 3 evőkanál joghurt, 3 evőkanál tejszín, 1 teáskanál fűszersó, 1 késhegynyi bors, 250 g teljes kiőrlésű lisztből készült metélt (tészta)
Energiatartalom: babaadagonként kb. 2000 kJ (480 kcal), 17 g fehérje, 31 g zsír, 34 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 30 perc
Főzési idő:kb. 2 óra

Elkészítése: A gulyáshúst az inaktól, a zsírtól megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A vajból 25 g-ot serpenyőben felolvasztunk, a hagymát beletesszük, és rövid ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a húst és a paprikát. Közepes lángon kb. két órán át pároljuk. Ha a leve elfőtt, kevés vízzel pótoljuk.
Ha elkészült, kb. 40 g húst egy evőkanál levet kiveszünk a babának. A maradék pörköltet ezután megsózzuk, még 5 percig főzzük, belekeverjük a barnamártást, és újra felforraljuk. Majd a tűzről levéve a tejföllel ízesítjük.
Közben a salátát megmossuk, a fonnyadt, sárgult leveleket eltávolítjuk. A zsenge sárgás belső leveleket a baba számára félrerakjuk. A többi levelet falatnyi darabokra tépkedjük.
A joghurtból, a tejszínből, a fűszersóból és a borsóból salátalevet készítünk. A salátára azonban csak közvetlenül az étkezés előtt öntjük.
A baba számára félretett salátaleveleket finom csíkokra vágjuk, 1 evőkanál vajban kb. 5 percen át puhára pároljuk. A salátafőzeléket a hússal és a lével elkeverjük, konyhai robottal pépesítjük.
Közben nagyobb fazékban 2 teáskanál sóval vizet forralunk fel, a tésztát beletesszük, és a csomagoláson lévő utasítás szerint puhára főzzük. A megfőtt tésztát tésztaszűrővel leszűrjük. 100 g-ot a babának kiveszünk, és 1 teáskanálnyi vajat teszünk rá. A salátafőzeléket 1 evőkanál tejszínnel ízesítjük, majd a tésztára öntjük.
A maradék vajat a többi tésztára tesszük, a salátát a már elkészített öntettel meglocsoljuk, a pörköltet ízlés szerint utóízesítjük.

Tésztaleves hússal (8. hónaptól)

Hozzávalók 3-4 személyre: 300 g comb, 1 l víz, 1 babérlevél, 300 g sárgarépa, 1 zellerzöldje, 300 g kelbimbó, 1 csokor petrezselyemzöldje, 300 g tészta (metélt), 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál só, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál sűrített paradicsom
Energiatartalom: babaadagonként kb. 1500 kJ (360 kcal)
13 g fehérje, 16 g zsír, 42 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Főzési idő: kb. 1 óra

Elkészítése: A húst megmossuk és levesesfazékban feltesszük főni. A babérlevelet beleteszszük, a felforrás után lassú lángon kb. egy órán át főzzük. Közben a sárgarépát megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a végeit levágjuk, kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A zellerzöldje alsó végét levágjuk úgy, hogy szálaira bomoljon. A levélszárakat megmossuk, a levélkéket letépdessük, a szárak oldalán lévő fehér szálakat lehúzzuk. A szárakat 1 cm-es hosszúságúra vágjuk. A kelbimbókat is megmossuk, a fonynyadt oldalleveleket leszedjük. A bimbókat kereszt alakban bevagdaljuk. A petrezselyemzöldjét megmossuk, a levélkéket a szárakról letépdessük, és apróra metéljük.
30 perc főzés után a kelbimbót és a sárgarépát beletesszük a levesbe, További 10 perc múlva a zellerleveleket a felvagdalt szárakkal, valamint a tésztát is beletesszük a levesbe. A levest addig főzzük, amíg a beletett zöldség, a tészta és a hús puha nem lesz. A babérlevelet és a zellerzöldjét ezután kihalásszuk a levesből. A babának is kiszedünk kb. 200-250 g sárgarépát, zellert, tésztát és egy kevés levest. A kivett húsból 35 g-ot kimerünk, aprítókéssel finomra aprítjuk, és a baba levesébe tesszük. Egy kevés vajat teszünk hozzá, és a petrezselyemzöldjével beszórjuk.
A többi levest a sóval, szójaszósszal, paradicsommal és petrezselyemmel ízesítjük. A húst kockára vágva visszatesszük a levesbe, az ételt tálaljuk.

Zöldséges rizs májjal (8. hónaptól)

Hozzávalók 3-4 személyre: 1 vöröshagyma, 3 friss vagy szárított zsályalevél, 250 g csirkemáj, 500 g cukkini, 2 alma (jonatán), 2 evőkanál csíraolaj, 300 g hosszú szemű rizs, 1 l víz, 1 tej, 1 teáskanál vaj, 1 késhegynyi őrölt bors, 2 evőkanál szójaszósz
Energiatartalom: babaadagonként 1300 kJ (310 kcal)
18 g fehérje, 19 g zsír, 37 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 30 perc
Főzési idő: kb. 30 perc

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zsályaleveleket keresztirányban hosszú csíkokra vagdaljuk, ha szárítottat használunk, ujjaink között elmorzsoljuk. A májat megmossuk, háztartási papírtörlővel szárazra töröljük. Az érdarabkákat és a zsírt eltávolítjuk, a májat nagyobb darabokra vagdaljuk. A cukkinit és az almát megmossuk, megtöröljük és meghámozzuk. A cukkini végeit levágjuk, hosszában négyfelé hasítjuk, és 1 cm-es darabokra szeleteljük. Az almákat félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
Az olajat közepes méretű edényben felhevítjük, a hagymát 2 percig az olajban pirítjuk, azután a cukkinit, májat, zsályát és az almaszeleteket hozzáadjuk. Kevergetés közben kb. két további percig pirítjuk. A májat kivesszük. Az edénybe beletesszük a rizst, és felöntjük vízzel, valamint 200 ml tejjel. A rizst félrehúzott fedővel kb. 25 percig főzzük, amíg megpuhul. Röviddel a főzés befejezése előtt a májat visszatesszük. Ezután kiveszünk a babának 250 g-ot, és a maradék tejjel elkeverjük. A többi rizst a család számára a borssal és a szójaszósszal ízesítjük.

Csirkehússzelet rizibizivel (8.hónaptól)

Hozzávalók 3-4 személyre: 2 evőkanál vaj, 250 g hosszú szemű rizs, 500 g mélyhűtött zöldborsó, kb. 1 l víz, 3 db 100 g-os csirkehússzelet, 1 db 50 g-os csirkehússzelet, 1 késhegynyi őrölt bors, 1/3 teáskanál só, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1/8 l szűrt húsleves (leveskocka), 3 evőkanál tejszín, 2 teáskanál fehér mártás, 2 evőkanál frissen vágott petrezselyemzöldje, 1 evőkanál vaj
Energiatartalom: babaadagonként kb. 1100 kJ (260 kcal)
16 g fehérje, 17 g zsír, 27 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 15 perc
Főzési idő: kb. 25 perc

Elkészítése: A vajat alkalmas edényben megolvasztjuk, a rizs beletesszük, és rövid ideig pároljuk. A borsót és a vizet hozzáadjuk, felforraljuk és lassú tűzön kb. 20 percig pároljuk. Közben a csirkehúst langyos vízben megmossuk, és háztartási törlőpapírral megszárítjuk. A három nagyobbik szeletet sóval, borssal bedörzsöljük, majd az összes szeletet liszben megforgatjuk. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és a hússzeleteket lassú tűzön mindkét oldalukon átsütjük. 10 perc múlva, ha a hús már puha, a kis szeletet kivesszük, és hőtartó gyermektányérra tesszük. A lángot nagyobbra tesszük, és a maradék három nagy szeletet rövid ideig mindkét oldalán átsütjük. A húslevest és a 2 evőkanál tejszínt hozzáadjuk, újra felforraljuk, a fehér mártást beleöntjük, és újra felforraljuk.
A megfőtt rizsre rászórjuk a petrezselyemzöldjét, és a babának 200 g-ot kiveszünk belőle. A baba adagját 1 evőkanál vajjal és tejszínnel elkeverjük, a húst apróra vágjuk és összekeverjük a rizzsel.
A maradék rizst a hússal és a lével a család Részére tálaljuk. A lé olyan pikáns ízű, hogy A rizs külön ízesítést nem igényel.

Kézzel enni

 

Ha a csemeténknek a kanalazás még nem megy elég gyorsan, vagy ha az étel a tányér mellé vagy az előkére hull, akkor bizony hamar a kezéhez folyamodik. Ez teljesen normális, a gyermek magától értetődően használja ujjacskáit.
A kézzel való evés sokkal egyszerűbb, mint a bonyolult kanalazás. Az ételhez való viszony is spontánabb és közvetlenebb így.
Ezért jó, ha gyermekünknek "hivatalosan" is adunk az ujjacskákkal megfogható és így megehető ételeket.

Spenótbékák (10. hónaptól)

Hozzávalók 2 adaghoz: 150 g friss spenót, 100 ml sósmentes paradicsomlé, 50 g kukoricadara, 15 g edami sajt, 1 kisebb tojás, 1 teáskanál vaj, 1 teáskanál csíraolaj
Energiatartalom: kb. 1800 kJ (430 kcal)
21 g fehérje, 18 g zsír, 48 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 40 perc

Elkészítése: A spenótlevelek szárát és a fonynyadt részeket letépjük. A spenótot megmossuk és lecsöpögtetjük. Közepes nagyságú edényben vizet forralunk. A leveleket a lobogó vízbe szórjuk és várunk, amíg a víz újra forrni kezd. 1 percig forrni hagyjuk, majd a leveleket szűrővel kiszedjük és lecsöpögtetjük. A megfőtt leveleket 6 egyenlő adagra osztjuk.
A paradicsomlevet felforraljuk, a darát beleszórjuk és lassú tűzön kb. 5 percig forraljuk. Közben a sajtot kis kockákra vágjuk, és a darakásába keverjük. Végül a tojást és a vajat is belekeverjük. Az edényt levesszük a tűzről, és 10 percig állni hagyjuk. A spenótleveleket úgy rakjuk egymásra, hogy 6 kis négyzetet alkossanak. A darát a 6 lapra egyenletesen elosztjuk.
A spenótleveleket a töltelék köré göngyöljük.
Nagy alufóliát a fényes oldalán olajjal bekenünk, a spenóttekercseket egymás mellett rátesszük, és a fóliát leforrasztjuk. Fazékba annyi vizet öntünk, hogy az alját 1 cm-rel ellepje.
A fóliacsomagot beletesszük, és közepes hőmérsékleten 10 percig melegítjük. A spenótkercseket megfelelő darabokra vágjuk, melegen vagy langyosan tálaljuk.

Töltött cukkini (10. hónaptól)

Hozzávalók egy adaghoz: 2 db kis cukkini, 1 szelet teljes kiőrlésű gabonakenyérből készített pirítós, 20 g mozzarella sajt, 20 g őrölt mandula, 2-3 evőkanál tej, 1 evőkanál kapor, 1 teáskanál vaj
Energiatartalom: kb. 1300 kJ (310 kcal)
13 g fehérje, 20 g zsír, 21 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 30 perc
Főzési idő: kb. 15 perc

Elkészítése: A cukkiniket alaposan megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a végeket levágjuk és 4-4 darabba vágjuk. Belsejüket kivájjuk. A pirítóst és a sajtot igen kis darabokra vágjuk, a mandulával, a tejjel és a kaporlevélkékkel puha masszává keverjük. Ha szükséges, még 1 evőkanál tejet adhatunk hozzá. A masszát a kivájt cukkinidarabokba töltjük, jól belenyomkodjuk.
A vajat kis edényben megolvasztjuk, a cukkinidarabokat beletesszük, és közepes lángon kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Ezalatt egyszer megfordítjuk, és ha a levét elfőtte, kevés vízzel felengedjük. A cukkinit melegen vagy langysan tálaljuk.

Póréhagyma-rudacskák (10. hónaptól)

Hozzávalók 2 adaghoz: 3 evőkanál tej, 30 g zabpehely, 2 vékonyabb póréhagyma, 40 g darált marhahús, egy kevés szójaszósz, 40 g sovány tehéntúró, 1 teáskanál csíraolaj
Energiatartalom: kb. 1300 kJ (310 kcal)
22 g fehérje, 11 g zsír, 29 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 20 perc
Főzési idő: kb. 20 perc

Elkészítése: A tejet kis edényben felforrósítjuk, a tűzhelyről levéve a zabpelyhet beleszórjuk, hagyjuk, hogy megdagadjon. A póréhagymáról a gyökérvégeket és fonnyadt leveleket levágjuk. A szárat éles késsel hosszában a közepéig bevágjuk, folyó víz alatt alaposan megmossok. 10 cm hosszú darabokra vágjuk. 3-3 ép darabot csővé formálunk, összesen 6 csövet készítünk.
A zabpelyhet a hússal, a szójaszósszal és a túróval elkeverjük és a 6 hagymacsőbe töltjük. Cérnával többszörösen körbetekerjük. Nagy alufóliát olajjal kikenünk, a csöveket ráhelyezzük, és a fóliát légmentesen lezárjuk. Fazékba kb. 1 cm magasan álló vizet töltünk, a fóliacsomagot beletesszük, és közepes lángon kb. 20 percig pároljuk. A csöveket megfelelő nagyságú falatokra vágjuk, melegen vagy langyosan tálaljuk.
: A megmaradt póréhagymaleveleket rövid darabokra vágjuk, 1 teáskanál vajban kb. 10 percig pároljuk és zöldségkörítésként tálaljuk.
A szendvics gyorsan elkészíthető, és fontos tápanyagokkal szolgál. Ha a gyerek nem szeretné a fekete kenyeret, kapható finomra őrölt gabonából készült korpás kenyér és toast-kenyér is. Ezt a rágni lusta gyermek is szívesen elfogadja, ugyanakkor ezek is tartalmazzák a teljes kiőrlésű gabona minden tápanyagát.

Banános szendvics (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 1 szelet Graham-kenyér, 1 evőkanál sovány tejföl, 1 banán, 1 mandarin, 1 teáskanál kókuszreszelék
Energiatartalom: kb. 1100 kJ (260 kcal)
5 g fehérje, 8 g zsír, 40 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 10 perc

Elkészítése: A kenyérszeletet 4 részre vágjuk, minden negyedet vékonyan bekenünk tejföllel. A banánt meghámozzuk. A mandarint is meghámozzuk, cikkelyekre szedjük, a fehér szálas rostokat gondosan eltávolítjuk. A banánszeletkéket és a mandarint a kenyérre rakjuk. Az egészet vékonyan behintjük a kókuszreszelékkel.

Földiepres szendvics (10. hónaptól)

  Az édes, gyümölcsös vagy kissé pikáns feltétes kis kenyérkék nem csak gyorsan készíthetők el, de a fontos vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok.
Mindemellett a kis kenyérkéket a gyermek a kezébe is tudja fogni, így próbál harapni belőlük, de ezt még gyakorolni kell. Erre is kíválóan alkalmasak e szendvicskék.
Jó, ha tudjuk, hogy a babák kifejezetten szeretik a világító, élénk színeket. A "rossz evőnek" nevezett gyermekeknél a dekoratív, színpompás ételekkel is próbálkozhatunk.

Hozzávalók 1 adaghoz: 1 nagy szelet rozskenyér, 1 teáskanál vaj, 1 teáskanál méz, 1 kisebb és 3 nagy földieper
Energiatartalom: kb. 820 kJ (200 kcal)
4 g fehérje, 6 g zsír, 31 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 10 perc

Elkészítése: A kenyérszeletet kör alakúra vágjuk, vajjal és mézzel megkenjük. A földiepret megmossuk, a zöld levélszárat eltávolítjuk. A nagyobb epreket felszeleteljük. A kis epret a kenyér közepére tesszük, az eperszeleteket köréje rakjuk.

Retekszeletek kenyéren (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: egy szelet puha fekete kenyér, 1 teáskanál vaj, 8 db hónapos retek, 30 g sovány túró
Energiatartalom: kb. 780 kJ (190 kcal)
8 g fehérje, 6 g zsír, 23 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 10 perc

Elkészítése: A kenyeret bevajazzuk és keskeny szeletekre vágjuk. A retekről a zöldjét és a gyökeret levágjuk, alaposan megmossuk. Két retket félreteszünk, a többit a konyhai robottal péppé aprítjuk. A retekpürét a túróval simára keverjük, és a kenyérre kenjük. A megmaradt 2 retket vékony szeletekre vágva a kenyérre rakjuk. Retekszeletek helyett a szendvicseket retekrózsákkal is díszíthetjük.

Avokádós és paradicsomos szendvics (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 2 szelet toast-kenyér, 1 teljesen érett avokádó, néhány csepp citromlé, 1 paradicsom
Energiatartalom: kb. 950 kJ (230 kcal)
5 g fehérje, 12 g zsír, 22 g szénhidrát

Elkészítése: Egy vékony falú pohár segítségével a kenyérszeletekből félholdakat vágunk ki. Az avokádót kivesszük a héjából, citromot csepegtetünk rá, villával szétnyomkodjuk, és a kenyérre kenjük. A paradicsomot megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. Minden avokádós kenyérre ráteszünk egy-egy paradicsomszeletet.

Főzzünk előre!

Ha van mélyhűtőnk, a baba ennivalóját nyugodtan elkészíthetjük előre is. Ennek előnyei:

  • A terméket egészen frissen, közvetlenül a vásárlás után dolgozzuk fel.
  • Mindig van otthon kész babétel, nem kell naponta kétszer főzni.
  • Ki lehet használni az olcsó idény kínálatát.
  • Ha van mikrohullámú sütőnk is, az ételt villámgyorsan felmelegíthetjük. Nem kell már reggel gondolni arra, hogy a gyerek ebédjét kivegyük a mélyhűtőből.
  • Ha teljes fogásokat hegesztünk főzésálló fóliába, az étel forró vízben is felmelegíthető.
  • Kis mennyiségeket jégkockakészítő tálban fagyaszthatunk, majd a megfagyott ételkockákat megfelelő tárolóedénybe töltjük át.

Főzelék egy egész hónapra

Ez a recept megfelel az "első zöldségpüré" receptjének. Kis adagokat mérünk ki, fóliában leforrasztjuk, és lefagyasztjuk. Felolvadás után mindig forraljuk fel rövid időre, adjunk hozzá egy evőkanál vajat vagy csíraolajat (a legjobb naponta váltakozva adni). Fontos, hogy a zsiradékkal történő kiegészítés a forralás után történjék, mert a hő lebontja a fontos vitaminok egy részét.

Hozzávalók 30 adaghoz: 1 kg sovány marhahús, 1 teáskanál édesköménymag, 1,5 kg burgonya, 3 kg zsenge sárgarépa
Energiatartalom: adagonként kb. 530 kJ (130 kcal)
9 g fehérje, 3 g zsír, 17 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 2 óra

Elkészítése: A marhahúst megmossuk és kb. 1 l vízzel a kuktafazékba tesszük. Az édesköménymagot hozzáadjuk, a kukta fedelét lezárjuk s főzni kezdjük. A főzési idő normális fokozaton mintegy 45 perc (ha nem kuktában főzzük, 1 1 óra). Aztán levesszük a tűzhelyről és várunk, amíg a gőznyomás lecsökken.
Közben a burgonyát megmossuk, és fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy a fazék alját kb. 5 cm magasan ellepje, felforraljuk, és lassú tűzön kb. 35-40 percig főzzük.
A sárgarépát megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a végeit levágjuk, és nagyobb darabokra szétvagdossuk.
Amikor a hús megfőtt, kivesszük a levéből, a répa felét a kuktába tesszük és takaréklángon kb. 6 percig a lezárt kuktafazékban pároljuk. A gőznyomás lecsökkenése után a fazekat kinyitjuk és a répát kiszedjük. Ezután a répa másik felét teszszük a fazékba, és ugyanígy 6 percig pároljuk. (Kukta nélkül a répa párolása kb. 30-30 percig tart.)
A húst kb. 2 cm nagyságú kockákra vágjuk. A húst, a répát adagonként 1-1 evőkanál húsléVel mély tálban a konyhai robot segítségével Péppé aprítjuk.
A még forró burgonyát meghámozzuk, és több adagban krumplinyomón áttörjük. A laza burgonyapürét a hús-répa péppel elkeverjük. Kb. 190-220 g-os adagokat készítünk (a gyermek életkora és étvágya szerint), hűtőfóliába csomagoljuk őket, majd fóliahegesztővel lezárjuk. A mélyhűtő fagyasztórészébe rakjuk.
Eltartható kb. 2 hónapig

Hús a déli főzelékhez (4. hónaptól)

Hozzávalók kb. 20 adaghoz: 500 g pulykacomb (csont, inak és bőr nélkül), 1 evőkanál olaj, kb. 100 ml víz
Energiatartalom: adagonként kb. 130 kJ (30 kcal)
5 g fehérje, 1 g zsír, 0 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 8 perc
Főzési idő: kb. 45 perc

Elkészítése: A húst meleg vízben megmossuk, háztartási törlőpapírral szárazra töröljük. Lábasban az olajat a vízzel felforraljuk, a húst beletesszük, lefedjük. Lassú tűzön kb. 45 percig főzzük, aztán hagyjuk kihűlni. A konyhai robottal a húst a levével együtt pépesítjük. Kb. 25 g-os (a második életévben 35 g-os) adagokba szétmérjük, jégkockatartó edénybe tesszük. A mélyhűtő gyorsfagyasztó-rekeszében megfagyasztjuk. A megfagyott kockákat dobozba tesszük, és a mélyhűtő tárolórészében elhelyezzük.
Eltartható kb. 2 hónapig

Tavaszi főzelék (8. hónaptól)

Hozzávalók 20 adaghoz: 500 g sárgarépa, 500 g karalábé, 500 g karfiol, 500 g cukorborsó vagy spárga, 500 g cukkini, 2 evőkanál vaj, 1/8 l víz
Energiatartalom adagonként kb. 190 kJ (45 kcal)
2 g fehérje, 1 g zsír, 17 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 1 óra
Főzési idő: kb. 30 perc

Elkészítése: A zöldségeket alaposan megmossuk. A répáról a gyökeret és a zöldjét levágjuk, vékonyan meghámozzuk. A karalábé leveleit levágjuk, csak az apró, zsenge leveleket rakjuk félre. A karalábét meghámozzuk. A karfiol rózsáit levagdossuk, apró ágacskákra szedjük szét. A torzsát félretesszük, a felnőttek ételébe jó lesz. Az igen zsenge cukorborsót megtisztítjuk, a hüvelyek két végét levágjuk, szálkáit lehúzzuk. Ha spárgát használunk, alul és felül egyenesre vágjuk, takarékhámozóval meghámozzuk. A cukkini végeit levágjuk és meghámozzuk. A sárgarépát és a karalábét durvára lereszeljük. A spárgát 1 cm-es darabokra vágjuk, a cukkinit is 1 cm-es kockákra vágjuk.
Nagyobb lábasban a vajat felolvasztjuk, vizet adunk hozzá, aztán a karfiolt, a cukorborsót, a lereszelt sárgarépát és karalábét és a cukkinit hozzáadjuk. A zöldségeket felforraljuk, majd közepes lángon kb. 30 percig főzzük. Időnként megkavarjuk, hogy a zöldségek egyformán puhuljanak meg. A megfőzött zöldséget a levével együtt a gyerek életkora szerint kb. 100-150 g-os adagokban lefagyasztjuk. Etetés előtt megolvasztjuk; forraljuk fel és adjunk hozzá 80 g hámozott főtt burgonyát, egy adag húst, esetleg egy tojássárgáját.
Eltartható 3 hónapig.

Földieper-banán püré (6. hónaptól)

Hozzávalók 20 adaghoz: 1 nagy banán , 200 g földieper, 1 narancs
Energiatartalom adagonként 46 kJ (11 kcal)
0 g fehérje, 0 g zsír, 2 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 10 perc

Ez a gyümölcspüré magában utóételként, illetve joghurt vagy aludttej adalékként használható.
Elkészítése: A banánt meghámozzuk. A földiepret alaposan megmossuk, zöldjét eltávolítjuk és a banánnal együtt tálkába helyezzük. A narancs levét kipréseljük, a levet a tálkába öntjük, az egészet finom péppé eldolgozzuk. A gyümölcspépet jégkockakészítő edénybe töltjük és lefagyasztjuk.
Eltartható kb. 2 hónapig

Nagyobb mennyiségek elkészítésével és lefagyasztásával időt takarítunk meg. A jégkockakészítő edényben lefagyasztott hús- vagy gyümölcspép utólag dobozba vagy fóliába rakható át. Így darabonként vehetjük ki és olvaszthatjuk fel

Májpüré a déli főzelékhez (4. hónaptól)

Hozzávalók 6 adaghoz: 200 g pulykamáj, 1 teáskanál olaj
Energiatartalom adagonként kb. 230 kJ (55 kcal)
7 g fehérje, 3 g zsír, 0 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 10 perc
Főzési idő: kb. 40 perc

A gyermeknek legalább kéthetente májat kell kapnia. Ez a vasbevitelt segíti elő. Ezért keverjük a májpürét a tojássárgája és a hús helyett a főzelékbe.
Elkészítése: A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A májat a zsírtól, az erektől és a hártyáktól megtisztítjuk. Folyó vízben lemossuk, háztartási törlőpapírral szárazra töröljük. Kisebb tepsit olajjal kikenünk és a májat beletesszük. A sütőben (középen) alufóliával lefedve kb. 40 percig sütjük. A sütőben hagyjuk kihűlni. A jól átsült máj is rózsás belsejében. A májat a levével együtt pépesítjük. A májpürét 6 részre osztva mélyhűtjük.
Eltartható 2 hónapig

Italok

Sárgarépalé (6. hónaptól)

Hozzávalók kb. 200 ml lé készítéséhez: 600 g sárgarépa, 1 teáskanál csíraolaj
Energiatartalom összesen kb. 765 kJ (175 kcal)
4 g fehérje, 2 g zsír, 35 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 30 perc

Elkészítése: A sárgarépa mindkét végét levágjuk. Alaposan megmossuk és vékonyan meghámozzuk. Gyümölcscentrifugában a levét kifacsarjuk. A levet az olajjal egyenletesen elkeverjük, jégkockatartóban lefagyasztjuk.
Ha nincs gyümölcscentrifugánk, a sárgarépát a konyhai robottal pépesítjük, és szitán áttörjük.
Eltartható kb. 2 hétig

Szőlőlé (6. hónaptól)

Hozzávalók 200 ml lé készítéséhez: 400 g fehér szőlő ( vagy bogyós, esetleg csonthéjas gyümölcs)
Energiatartalma összesen kb. 1065 kJ (255 kcal)
2 g fehérje, 1 g zsír, 59 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 5 perc
Főzési idő: kb. 12 perc

El lehet előre készíteni és le lehet fagyasztani. Ivóléként némi vízzel hígítjuk.
Elkészítése: A szőlőszemeket a fürtről leszedjük, alaposan megmossuk, hagyjuk lecsöpögni, a kukta szűrőbelsejébe rakjuk. A fazék aljára vizet töltünk. Belehelyezzük a tartót, rátesszük a léfelfogót, és rá a szűrőtálkát a szőlővel ( lásd a kukta használati utasítását!). A fazekat lezárjuk és kb. 12 percig melegítjük.

Görcsoldó tea (1. naptól)

Hozzávalók egy kis üveghez: 1 teáskanál édesköménymag, 1 darabka édesgyökér
Elkészítési idő: kb. 15 perc

Elkészítése: Az édeskömény mozsárban megtörjük, és az édesgyökérrel együtt a baba számára fenntartott kannába tesszük (a legjobb, ha üvegből van). 1/8 l vízzel felforraljuk, 2 percig forrni hagyjuk. Kb. 10 perc múlvaa teát leszűrjük. Cumisüvegbe töltjük.

Nyugtató tea (1. hónaptól)

Hozzávalók 1 kis üveghez: 1 késhegynyi ánizsmag, 1 teáskanál méhfűlevél (Melittis grandiflora) ,
1 darabka édesgyökér
Elkészítési idő: kb. 15 perc

Elkészítése: Az ánizsmagot mozsárban megtörjük. A méhfűlevéllel és az édesgyökérrel teáskannába tesszük. 1/8 l lobogó vízzel leforrázzuk, majd 2 percig forraljuk. 10 perc múlva leszűrjük, a teát cumisüvegbe töltjük.

Az étel- és italreceptek között abc-sorrendben is keresgélhet a "Receptek abc-sorrendben" című fejezetben. Minden receptnél fetüntettük, hogy hány hónapos kortól adható. Ez nem azt jelenti, hogy ekkortól kell is adni. Minden étrend változtatást beszéljen meg a gyermekorvossal vagy a védőnővel.

előző fejezet következő fejezet
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü