Babaétrend BABAÁPOLÁS  
  Tartalomjegyzék Orvosi szógyűjtemény  

6. Étkezéssel kapcsolatos problémák

Nem sok anyát kímél meg ettől a sors. Már az egész kicsik is olyan étkezési furcsaságokat, rigolyákat tudnak felvenni, amelyekkel az anyjukat gyakran a teljes kétségbeesésbe kergetik. A mama a gyermekét egészségesen, változatosan akarja táplálni, fokozatosan éretté akarja tenni a közös családi étkezésekre. A kicsi nem mindig veszi a lapot. Gyakran valódi hatalmi harcokra is sor kerül, amelyek többnyire zsákutcába torkollnak.
Itt csak a leggyakoribb bajokat szeretnénk megemlíteni, a komolyan veendő magatartási zavarokat, illetve azokat, amelyek a gyermek egészségét tekintve kockázattal járnak.

Mitől vörösödik ki a baba bőre?

Mielőtt az ételre gyanakodna, ellenőrizze, hogy nem az illatosított, egyszerhasználatos pelenka, vagy az elégtelen öblítés miatt a pelenkában maradt mosószer a kiváltó ok, illetve a fürdéskor használt szappan, netán valamilyen krém.
Ha szoptat, az elfogyasztott ételéből olyan anyagok kerülhetnek az anyatejbe, amelyek a baba székletébe jutva izgatják a bőrét. Ne fogyasszon nyers, nagy savtartalmú gyümölcsöt, zöldségfélét, inkább párolt zöldséget, kompótot
vagy olyan kevéssé savanyú gyümölcsöt egyen, mint az alma, körte vagy görögdinnye. Ha ez az étrendváltozás egy hét alatt nem jár kedvező eredménnyel, tovább kell próbálkoznia. Hagyjon ki mindent az étrendjéből, amire saját maga is érzékeny. A dió, csokoládé, gyümölcslevek, a késztermékekben lévő bizonyos konzerváló- és stabilizáló szerek gyakran izgató hatásúak.
Ha a gyereket cumisüvegből táplálja, a kiváltó okot közvetlenül a csecsemőtápszerben kell keresni, a gyári készítmények azonban aligha jöhetnek szóba. A házilag készített tejbe azonban étkezési keményítőt, cukrot vagy szőlőcukrot, csíraolajat teszünk, ezek mindegyike bőven tartalmaz bőrizgató anyagokat.
A gyümölcslevek is okozhatnak vörös feneket. Próbálkozzék azzal, hogy édes almából (Delicious) présel levet, vagy szőlőt nyom át a szitaszűrőn. Készítse el a gyümölcslevet kuktafazék segítségével.

Okozhat-e hiányos táplálkozást a gyerek egyoldalú ízlése?

Az első hónapokban ez még nem probléma; az, hogy csak a tejet szereti, jó anyának és gyermeknek egyaránt. Körülbelül 6 hónapos kortól kerülünk szembe a választás kínjával. Bár a vizsgálatok kimutatták, hogy a gyerek bizonyos ételek iránti vonzódása változik, tehát a különbségek kiegyenlítődnek, gyakran kapok leveleket olyan anyáktól, akiknek a gyerekei még két- vagy háromévesen sem hajlandók zöldségfélét és gyümölcsöt enni, csak tejet, hasábburgonyát meg édességet. Ha idejekorán, lehetőleg még az első életévben észreveszi az ilyesfajta beállítódást, sok későbbi gondot megelőzhet. Egyrészt ne csináljon abból drámát, ha a gyermek bizonyos dolgokat elutasít, másrészt ne mindig engedjen a gyereknek. Másféle variációkban kínálja meg újra és újra ugyanazzal az étellel, ne sajnálja a fáradságot!
A sárgarépát és burgonyát csaknem minden gyerek szereti. Ha a gyermeke mégis elutasítaná ezeket az ételeket, adjon helyettük karalábét, édesköménygumót, karfiolt, borsót vagy cukkínit. A krumpliról azonban egészen ne mondjunk le, hanem legfeljebb néha-néha helyettesítsük rizzsel vagy búzadarával.
A zöldségpüré helyett ne adjon a gyermeknek édességet, mert idővel rá kell szoknia a jellegzetes fanyarabb zöldség ízre is. Legfeljebb tegyen a pürébe egy kiskanálnyi banánpépet, hogy kellemesebb legyen az íze.
Ne hagyja, hogy bizonyos ételek elutasítása presztízskérdéssé váljon, hosszabb távon ugyanis veszíthet! Ehelyett próbálja meg elterelni a gyerek figyelmét, variálja az ételeket enyhe fűszerekkel, gyümölccsel. A szép színek különösen a kisgyerekeket nagyon vonzzák!
A gyümölcs- és főzelékfélék nagyon sok vízben oldódó vitamint, ásványi sót tartalmaznak. Ezzel együtt elegendő ballasztanyag is van bennük ahhoz, hogy a belőlük készült étel ne legyen túl tömény, ne tartalmazzon túl sok kalóriát.
Mennyit ehet belőlük a gyerek anélkül, hogy valamilyen tápanyagból hiánya lenne?
A burgonyát semmi sem pótolja; legalább hetente háromszor szerepelnie kell az étlapon. Mivel sokféleképpen készíthető, ez nem jelenthet nehézséget. A gyümölcs- és főzelékféle szükség esetén egymást helyettesítheti, napi 150-200 gramm elfogyasztásával a hiányállapot elkerülhető. A tej pótolhatatlan. Az első év vége táján vannak gyerekek, akik már nem akarnak tejet inni. Próbáljunk meg nekik joghurtot vagy kefirt adni - arra azonban vigyázzunk, hogy ne legyen benne sok cukor és zsírtartalma elérje a (legalább) 3,5%-ot.

Cukorkát, édességet hozó nénik

Minden egészséges életre tudatosan törekvő anya rémei ők. Tönkreteszik a kialakított étkezési szokásokat, lelkiismeretlenül megismertetik a kicsit a cukorkák, csokoládék és kekszek ízével. Csak egy segíthet: mindent begyűjteni és (egyedül megenni). Ne vágjon puszta udvariasságból jó képet a rossz játékhoz. Mondja meg nyugodtan, hogy gyermeke még túl kicsi ahhoz, hogy ilyen édességeket nassoljon.

Vegetáriánus koszt?

A szigorúan vett vegetáriánus étkezés mindenféle állati eredetű ételt, így a tejet és a tojást is kizárja. A tej pótlására a szójababból, mandulából vagy a friss gabonamagvakból nyert "tej" szolgál.
Az első hónapokban ez a gyermek emésztőrendszerének túlterhelését jelenti.
Hiány lép fel azokban az aminosavakban, amelyek csak állati fehérjében fordulnak elő megfelelő mennyiségben, kalciumban, D-vitaminban, B2- és B12-vitaminokban. Ez végső soron vérszegénységhez és angolkórhoz vezet.
A gyógyszeripar által gyártott szójatej alapú csecsemőtápszer, amely tápanyagarányaiban az anyatejhez hasonló, alkalmas a gyermek táplálására. Ezt fogyasztva nem lép fel hiány a szervezetben.
Ha csak a húst és tojást zárjuk ki, a gyermek szervezetének csak a vasellátását veszélyeztetjük. Hogy ez a fajta táplálkozás maradandó károkat okoz-e, még mind a mai napig nincs bebizonyítva.

Káros anyagok maradványai az anyatejben

Azok a káros anyagok (DDT, Lindan, HCB, Heptachlor, Aldrin és PCB), amelyeket a növényvédelem környezetünkben használ, és amelyek így bejutnak táplálékunkba, felhalmozódnak a zsírszövetben, a szervezet nem képes a lebontásukra. Ezek belekerülnek az anyatejbe is, különösen akkor, ha az anya a szülés után erősen fogy. Így ma már az ideálisnak mondott csecsemőtáplálék is tartalmazhat káros anyagokat, amelyek aztán a baba szervezetében felhalmozódnak. Az első négy hónapban ez a terhelés még olyan határok között marad, hogy emiatt semmiképp se hagyjunk fel a szoptatással.

 • Ha a negyedik hónapon túl is szoptatni akar, vizsgáltassa meg az illetékes laboratóriumban az anyatejet és az eredmény alapján tanácskozzon gyermekorvosával a további szoptatásról.
 • Különösen sok káros anyag lehet jelen az anya szervezetében, ha sok hús- és töltelékárut fogyaszt, mert ezekben az élelmiszerekben ezek az anyagok jobban felhalmozódnak, ha iparilag szennyezet környéken lakik; ha munkahelyén mérgekkel kerül kapcsolatba (festékgyár, mezei munkák permetezés után, nehézfém-feldolgozó üzemek).

Ha ezek a pontok Önre is vonatkoznak, azt tanácsoljuk, hogy a harmadik hónap után vizsgáltassa meg a tejet és beszélje meg a gyermekorvossal a szoptatás folytatását vagy ritkítását.

Nitrát: hatások és határértékek

A nitrát természetes vegyület, amely mind az ivóvízben, mind a zöldségfélékben előfordul. Főzéskor vagy később a bélben baktériumok hatására nitritté alakul. Ez az anyag megváltoztatja a vörösvérsejteket úgy, hogy azok nem tudnak többé oxigént sem felvenni, sem továbbszállítani a többi testrészbe. Három hónaposnál fiatalabb csecsemő esetében ez a káros folyamat kétszer olyan gyorsan zajlik le, mint egy felnőttben, a baba védőrendszere még nem működik, gyomrában nem képződik elegendő sav ahhoz, hogy elpusztítsa ezeket a nitritté alakító baktériumokat. Cianózis és oxigénhiány lép fel. Minél fiatalabb a baba, annál inkább ki van téve ennek a veszélynek. Egy év körüli gyermekek számára az átlagos nitráttartalom már nem veszélyes.

 • Ha nem szoptat, akkor tudakolja meg az illetékes vízműnél az otthonába lévő ivóvíz nitráttartalmának mértékét: ha az érték a literenkénti 20 mg alatt van, nyugodtan használhatja a vizet. De akkor is engedje ki felhasználás előtt a vezetékből a vizet, és csak a friss vizet használja, a tejjel való keverés előtt még forralja is három percig.
  Ha az ivóvíz nem megfelelő, használjon a baba ételeinek elkészítéséhez olyan ásványvizet, melynek címkéjén "Csecsemők számára alkalmas" jelzést talál. Ez a víz literenként legfeljebb 10 mg nitrátot, 20 mg nátriumot és 1,5 mg fluoridot tartalmazhat. Nitrátot is tartalmazó zöldség négy hónapos kor előtt nem kerülhet a gyermek étrendjébe.
 • Az olyan termék, amely kilogrammonként több mint 75 mg nitrátot tartalmaz, három hónapos kor alatt nem adható a gyermeknek. Ennél idősebb korban a 250 mg-os határérték az ajánlott.
 • Mivel az élelmiszerek nitráttartalma hosszabb állás, melegítés hatására nitritté alakul, a gyermeknek csak frissen készített zöldségfélét szabad adni.

Károsak-e a tartósítószerek?

Sok híreszteléssel ellentétben a bébiételek semmiféle konzerválószert nem tartalmaznak. Az üvegen minden anyagot feltűntetnek, amelyből az étel készült. Kiválaszthatjuk azt, amelyben csak a baba számára szükséges hozzávalók vannak. Vannak olyan szerek, amelyeket nem diétás ételek konzerválásához, stabilizálásához használnak, és amelyek egyáltalán nem egészségkárosító hatásúak: így pl. a C- vagy az E-vitamin.

 • Az ételek készítési technikájáról, az esetleges szabványokról hazánkban az Országos Élelmezéstudományi és Kutatóintézet tárol információkat.
 • A tartósítószerek bármely életkorban, de különösen csecsemőkorban allergiát válthatnak ki. Ezért lehetőleg csak tartósítószer nélküli élelmet használjon gyermeke etetésére.

Mit tegyünk radioaktív fertőzés veszélye esetén?

Az igazat megvallva, ha valóban bekövetkezik, nem lehet elkerülni. De mindaz, amit a káros anyagokkal kapcsolatban elmondunk, itt is érvényes. Konyhatechnikai módszerekkel próbáljuk csökkenteni a testbe jutó mennyiséget. Ha azonban a sugárzó résecskék már bekerültek a talajba, semmi sem segít.
Ételeink közül a leggyorsabban a hal és a húsok halmozzák fel a sugárzó részecskéket. Mivel összességében kevés halat eszünk, ez esetünkben inkább a húsra vonatkozik. Ha betartja ajánlásainkat, nem kell tartania a "sugárfertőzéstől". De azért próbálja az étlapot elsősorban zöldség- és gabonafélékből meg tejtermékekből kialakítani.
Szervezetünknek van regeneráló képessége, a sugárzás által megsérült sejteket képes maga is helyreállítani. Minél kiegyensúlyozottabban és egészségesebben táplálkozunk, annál jobban működik ez a regeneráló rendszer. Könyvünk is azt a célt szolgálja, hogy megismertessük a babák számára elkészíthető egészséges, mértékletes étrend főbb ételeit. Az ilyen étkezés a legjobb megelőzés korunk környezeti ártalmaival szemben.

Mindig jól fejlődik a bukogató csecsemő?

Sokszor így van. Ha a gyerek minden étkezésnél bukik, de ugyanakkor jól fejlődik és összességében elégedett benyomást kelt, nem kell törődnie ezzel a szokásával. De az ilyen hányásszerű jelenségnek komoly oka is lehet. Ha egyre sűrűbben fordul elő, ha a gyerek rosszul fejlődik, feltétlenül a gyermekorvoshoz kell fordulni, aki aztán kizárhatja a szervi betegségeket.
Ha fertőzésről van szó, többnyire a széklet is megváltozik. Ebben az esetben ugyanúgy járunk el, mint a hasmenésnél, tehát tovább kell szoptatni, illetve gyógytápszert kell adni vagy teaszünetet tartani.
A bukás oka az is lehet, hogy az éhes gyerek túl mohón evett, és sok levegőt nyelt le. Aztán a lenyelt levegővel a tejet is visszabukja. Böfiztesse meg sűrűbben a gyereket. Próbálja meg gyakrabban, rövidebb ideig etetni. Esetleg a gyermekorvos felír olyan szert, amely megakadályozza a tej felhabzását a baba gyomrában.
A bukás allergiás reakció külső jele is lehet. Az anyatejes csecsemőben ez persze nem fordulhat elő. De ha tehéntej alapú tápszert ad, álljon át egy bizonyos időre szójatejre, és figyelje a változást. Azok a csecsemők, akik már pépest ételt kapnak, az ételek összetevőinek változására reagálhatnak allergiával.
Aztán vannak valóban olyan gyerekek is, akik unalomból köpködnek. Próbáljon meg játszani egy órácskát a babával.

Mit tegyünk, ha kemény a széklet?

Ha a gyermek csak anyatejet kap, nincsenek ilyen bajok. A kiegészítő étkezés bevezetése után, vagy a mesterséges táplálás során azonban előfordulhat rendszeres székrekedés. Gyakran ördögi kör alakul ki: a kemény széklet fájdalmat okoz, ezért a gyermek visszatartja, ettől még keményebb lesz.

 • Kenje be a baba popsiját vastagon vazelinnel, nyomjon egy picit a végbélnyílásba is.
 • Tegyen a gyermek tejébe vagy pépes ételébe cukor helyett 2-3 teáskanál malátakivonatot.
 • Ha a gyerek már kiegészítő ételt is kap, adjon a reszelt alma vagy babán helyett friss földieperrel kevert, beáztatott és összetört aszalt szilvát. Hajt a sárgabarack- vagy rebarbarakompót is.
 • Használjon teljes őrlésű gabonából készült pelyhet, kétszersültet vagy kenyeret, ezekben több a ballasztanyag.
 • Ügyeljen arra, hogy a gyermeke elegendő mennyiségű folyadékot kapjon. Ne adjon a gyereknek több tejet, mint ez az étkezési tervben szerepel, adjon inkább vizet, vagy teát.
 • Keverje a délutáni pürét olyan joghurttal, amelyet bifidusz baktériummal ojtottak (A Magyarországon forgalmazott joghurtokon nincsen feltüntetve a kezelési eljárás.
 • Tartós székrekedés esetén forduljon a gyermekorvoshoz, hogy ne legyen az ártatlan kis zavarból egy egész életen át tartó teher.

A hasmenés veszélyes!

Ha szoptat, a lágyabb széklet teljesen normális, nincs ok az aggodalomra. Híg széklet esetén azonban mindenkor a gyermekorvoshoz kell fordulni. A hasmenés nagyon gyorsan veszélyes mértékű folyadékveszteséghez vezethet. De ha a gyerek egyébként jókedvű, nincs láza, nem hány, gyakran az egyszerű háziszerek is segítenek.

 • Gyümölcsként csak finomra összetört banánt adjon a gyereknek.
 • A tejételeket átmenetileg helyettesítse rizsnyákkal.
 • Édesköménytea helyett híg valódi teát adjon.
 • Ne tegyen zsíradékot a baba ételébe, és átmenetileg készítse a pürét tej helyett vízzel. Gyakran segít, ha tej helyett írót használunk.
 • Erős hasmenés esetén a gyermek 24 órán át nem ehet semmit, csak édesített és sózott teát ihat. De ebben az esetben haladéktalanul konzultálni kell az orvossal.

Ha fáj a baba hasa

…az anya is együtt szenved vele. A gyermek panaszos sírása idegtépő, az ember szenved attól, hogy nem tud segíteni.

 • Ha még szoptat, kerülje saját étrendjében a puffasztó, fűszeres ételeket.
 • Gyakran segít az édesköményből készült tea, vagy egy finom köményolajos hasmasszázs. Ha a hintáztatás vagy a felvevés jót tesz a gyereknek, ilyenkor megtehetjük, csak arra vigyázzunk, hogy ne legyen rendszer belőle.
 • A megszokott tejtápszer megváltoztatása is okozhat gyomorpanaszokat. Ügyeljen arra, hogy a gyerek mindig ugyanazt a márkájú tejtápszert kapja. Az első hat hónapban ne változtassunk!
 • Allergiás reakció is válthat ki hasfájást. Ha a gyermek csak anyatejet kap, ez viszonylag igen ritka, legfeljebb akkor fordulhat elő, ha az anya maga is olyan ételt fogyasztott, amelyre szervezete allergiával reagál. Egyéb esetben tanácsos fontolóra venni a szójatejre történő áttérést.
 • Éppen a három hónapos korban előforduló, annyira rettegett kólika az, amelyet gyakran lelki okok is kiválthatnak. Talán kevesebb időt tölt gyermekével mint eddig, vagy valamilyen feszültség van a családban. Az emiatt érzett bűntudat ilyenkor még tovább rontja a helyzetet. Kérje meg a barátnőjét vagy valamelyik rokont, hogy vigye sétálni a gyereket, Ön pedig használja ki az időt arra, hogy egy kicsit lazítson, pihenjen. Aztán ismét örülni tudnak egymásnak.
 • Ne feledje, a gyermek sohasem azért sír, hogy bosszantsa az anyját, sírásának mindig megvan az oka.

A láz elveszi az étvágyat

A beteg kisgyermeknek könnyen felszökik a láza. Ilyenkor közömbössé, fáradttá válik.
Ne csináljon abból gondot, ha beteg gyermeke egy-két napig nem jól eszik; szervezete ilyenkor küzd meg a betegséggel, ebben csak zavarná a túl sok étel okozta megterhelés.
Fontos az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása: adjunk a kicsinek óránként szőlőcukorral édesített teát.
Idősebb csecsemő étrendjében csökkentsük a fehérje arányát: tej helyett gyümölcslevet vagy szőlőcukorral édesített teát adjunk, egyen a baba minél több gyümölcs- és zöldségpürét.
Ha a kicsi nagyon bágyadt, készítse a pürét olyan hígra, hogy cumisüvegből is kaphassa. A teát és a tejet is adhatja kivételesen nagyobb lyukú cumisüvegből.
Ha a gyerek elutasítja az ételt, ne erőltessük bele! Csak az elegendő folyadék létfontosságú.
A lázas gyermeket természetesen feltétlenül orvosnak kell kezelnie.

Csökkent tűrőképesség és túlérzékenység bizonyos ételek iránt

Az első hat hónap során bármely testidegen fehérje bizonyos ételek iránt - tehát az anyatej kivételével bármely fehérjetartalmú étel - túlérzékenységet válthat ki. Az ok: a bélnyálkahártya még sokkal áteresztőbb, mint a felnőtteknél, így tehát nagyméretű fehérjemolekulák juthatnak a vérkeringésbe. Ott védekező reakciót válthatnak ki, aminek külső jelei a kiütések, a bronchitisz vagy az asztma. Ha egyszer már kialakult, a szervezet megőrzi ezt a túlérzékenységet az adott anyaggal szemben. Az ilyen allergiára való hajlam örökölhető, de nem feltétlenül örökli a gyermek. Ezenkívül az élelmiszer-allergiát, különösen a csecsemőkorit ki is növik a gyerekek. A veszélyes időszak alatt azonban kerüljük az "allergént", azaz a reakciót kiváltó anyagot. Ha Ön vagy partnere allergiás, vagy ha már van egy allergiás gyermekük, fogadják meg a következő tanácsokat, ezzel elkerülhetik vagy legalábbis csökkenthetik az allergia kifejlődését.
A legjobb, ha a baba az első hat vagy legalább az első négy hónap alatt nem kap semennyi testidegen fehérjét. Az első napokban a gyermeke feltétlenül csak az Ön tejét kaphatja. Szükség esetén az esetleges táplálkozási kieséseket szőlőcukros teával pótolhatjuk.
A vizsgálatok kimutatták, hogy minél később kap egy baba kiegészítő ételt, annál kevésbé reagál rá allergiásan. Itt a 6 hónapos kor a felső határ: ettől a kortól kezdve a kiegészítő táplálék adása indokolt, fontos dolog.
Az allergia kifejlődésének veszélye annál nagyobb, minél szélesebb választékban adunk ételeket a kicsinek. Tápláljuk inkább egyhangúbban a gyermeket. Használjunk elsősorban burgonyát, sárgarépát, almát és banánt. Az ételek elkészítéséhez eleinte rizspelyhet ajánlunk, és csak később zabpelyhet. Maradjon meg a megszokott fajta kétszersültnél. Csak a 8. Hónap után bővítsük a felhasznált élelmiszerek körét.
Legyünk különösen óvatosak a fehérjetartalmú ételekkel (dió, mogyoró, tojásfehérje, tehéntej, és tejtermékek, csokoládé, hal és szójafehérje), de a paradicsommal és a citrommal is.
Ha nincs elég anyatej, allergia gyanúja esetén etesse a gyermeket olyan csecsemőtápszerrel, amely nem tartalmaz tehéntejfehérjét. A kereskedelemben kapható több szójatejből készült termék. Újabban speciálisan allergiás csecsemők számára is készítenek csecsemőtejet. Ha már egészen korán tápszert kell adnia, csak ezt a tejet használja.

Lisztérzékenység (cöliákia)

Vannak gyermekek, akik részben öröklötten érzékenyek a gabonasikér (glutén) fehérjéjére. A glutén elsősorban a gabonafélékben (búza, rozs, zab, árpa) fordul elő és emiatt már korán megjelenik a baba étlapján. Ha a gyermek lisztérzékeny, a gluténnal való érintkezés károsítja a bélnyálkahártyát, az emésztés leáll; fogyni kezd, miközben a hasa nagyra puffad, nagy mennyiségű és bűzös a széklet, világos, zsíros fényű. Ezek a tünetek teljesen eltűnnek, ha a gyermeket gluténmentesen tápláljuk.

 • Azt ajánljuk, hogy a gyermeket hat hónapos koráig gluténmentes ételekkel etesse, mert a cöliákia e korban okozza a legsúlyosabb tüneteket. Azaz a búzát, a rozsot, az árpát és a zabot töröljük a gyermek étlapjáról. Ezek helyett tegyünk a gyermek tejébe vagy püréjébe rizspelyhet, kukoricalisztet, köleslisztet, étkezési keményítőt vagy gluténmentes lisztkeveréket.
 • Hat hónapos kortól kezdve kaphat búzát, hogy kizárhassuk a lisztérzékenységet. Ekkor ugyanis ez már nem életveszélyes.
 • Ha a betegség jeleit tapasztalja, akkor bizony a gyereknek gluténmentesen kell táplálkoznia, talán nem egész életében, de néhány évig biztosan. (Már hazánkban is fellelhetők a reformétkezést kiszolgáló szaküzletek, ahol tájékozódni tud, milyen gluténmentes élelmiszerek (elsősorban kenyér) kaphatók [A fordító].)
 • Szoptasson, amíg csak tud: a vizsgálatok a lisztérzékenység visszafejlődését tapasztalták a sokáig szoptatott gyerekekben.
előző fejezet következő fejezet
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü