Babamasszázs BABAÁPOLÁS  
  Tartalomjegyzék Orvosi szógyűjtemény  

5. A lábfej

A lábmasszázs nemcsak felmelegíti a kisbaba lábát, hanem javítja a jó közérzetét is. Megfigyelte, hogy mi történik, ha nyáron a már totyogni tudó kisgyerek hideg vízbe lép? Az első léptek után mindig ugyanazt lehet látni: a kicsi megtorpan, s csodálkozva figyeli magán, ahogy néhány csepp jelenik meg a pelustól megszabadított helyen. A hideg víznek a húgyhólyagra gyakorolt közvetlen hatása is azt mutatja, hogy a láb és a többi testrész között szoros kapcsolat van. Régóta ismert, hogy a lábfejen számos aktiválható reflexzóna található. Tudatos lábmasszázzsal meglepően jól gyógyíthatók a legkülönfélébb betegségek. A gyógykezelésnek ezt a módját azonban bízzuk a szakemberekre.
A kisbaba lábmasszázsánál ugyanis nem gyógyításról, hanem a gyerek jó közérzetének fokozásáról, s betegségek megelőzéséről van szó. Talán emlékszik a régi bölcsességre:"Hol a fej hideg és a láb meleg, a jó orvosnak sem marad beteg."
Ügyeljen arra, hogy először mindig a szívtől távolabbi, azaz a jobb lábat masszírozza.
Lehetőleg naponta masszírozza gyermeke lábát. Nem kell azonban az összes gyakorlatot következetesen elvégeznie. Például a gyakorlatok egy részére reggel, a másik részére pedig csak délután kerítsen sort.
Lényegtelen, hogy gyermeke masszázs közben milyen testhelyzetben van.
A kisbaba hason vagy háton fekve éppúgy masszírozható, mint ha felültetné őt.
A masszázshoz valamilyen jó olajat használjon. Ajánlható a mályvaolaj, amely még a hideg lábfej és láb egyik ellenszere is.

"Kenőcsös tégely"
A lábfejecskét fogja két tenyere közé. A talpacskát helyezze egyik tenyerére, másik tenyerét tegye a rüsztre. Egyszerre forgassa mindkét kezét úgy, mintha egy tégelyt szeretne kinyitni. Egy idő után érezni fogja, amint gyermeke lábfeje szépen felmelegszik. (Ugyanez a gyakorlat alkalmas a kezecskék felmelegítésére is.)
"Talpsimogatás"
Szorítsa ökölbe kezét és először óvatosabban, majd később erőteljesebben simogassa behajlított ujjainak háti oldalával gyermeke talpát. Ennek erőssége és időtartama gyermeke tetszésétől függ.
Ez a gyakorlat erősíti a lábboltozatot, ingerli a reflexzónákat és segíti a lábfej vérellátását.
"Lábujj-játék"
Mozgassa gyermeke lábujjait, játsszon velük saját és gyermeke tetszése szerint.
"Körözés a talpacskán"
Mindkét kezét helyezze gyermeke rüsztjére, hüvelykujjai érintsék meg talpacskáját. Körözzön eleinte enyhébben, majd erőteljesebben az egész talpon.
Hüvelykujjai nagyobb és kisebb köröket is írjanak le.
"Bokakeretezés"
Emelje fel vagy nyújtsa ki gyermeke lábát. Simogatással rajzoljon köröket a belső és külső bokacsont köré. Amennyiben nem sikerül mindkét bokacsontot egyszerre simogatnia, akkor először csak az egyik bokacsontot simogassa, majd váltson.
"Kisimítás" Végül simítsa végig gyermeke lábát a lábfejtől kiindulva a térd irányába. Ez egyúttal átmenet lehet a láb masszázsához is.
előző fejezet következő fejezet
Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü