A lélek egészségvédelme PSZICHOLÓGIA PSZICHOLÓGIAI SZAKKIFEJEZÉSEK  
  Tartalomjegyzék Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  

6. A lélek "immunpszichológiája"

"Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál!"
Madách: Az ember tragédiája

 


Ha az emberi szervezetet erősebb ingerek, megterhelések érik, a neuroendokrin rendszer útján védekezik. Hasonlóképpen, ha különféle kárt okozó ártalmas hatások támadják meg "az egészséget", nevének megfelelően szinte az egész szervezet válaszol. Hippokratész óta tudjuk, nem külön a fül, a szem, a máj stb. betegszik meg, hanem minden betegség az egész embert veszi igénybe. Vonatkozik ez a védelemre is. Szinte egy biológiai hadsereg indul az "egészség" védelmére: ezt látjuk, midőn működésbe lép immunrendszerünk, a sejtek munkájában, ellenanyagok termelésében stb. Így a szervezet öngyógyító ereje legtöbbször sikerrel állítja helyre a harmonikus testi működésnek betegség által megbontott egyensúlyát. Ezért is jogos a mondás: "Medicus curat, natura sanat", az orvos kezel, a természet gyógyít.
Van-e az emberi személyiségnek hasonló védelme? Miként a szervezetet érő külső és belső megterhelések, ártalmak a szervezet épségének visszaállítására gyógyulási folyamatot indít el, lelki életünkben is munka indul el az egészség helyreállítására. Maga az egészség szó is az egész fogalmát tartalmazza. Idegen nyelveken is (Maeder, 1959) ezt látjuk: a német heilen szó gyógyítást jelent, megfelel az angol healnak, mely az egészséggel kapcsolatos hale szóval rokon, s az angol whole-lal, illetve a görög holosszal, melynek "egész"-et jelentenek. A gyógyítást jelentő francia guérir a gót varjanból származik, s a német wehren szónak megfelelő védelmet, biztonságba helyezést jelent. Mint látni fogjuk, mindezek megjelennek a személyiség védőmechanizmusaiban, melyeket elsősorban a pszichoterápiás gyakorlatban figyelhetünk meg. Lelki életünkben az elfojtott, lehasadt részek akadályoktól mentesítő visszaállítása (Bräutigam, Christian, 19959) a lelki gyógyítás ilyen egészre törekvése. A pszichikum öngyógyulását célzó tudattalan és emocionális tényezők mellett természetesen a tudatos, akarati tényezők is egyaránt fontosak.

előző fejezet következő fejezet

Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat
Egészség Ismerettár főmenü