HERBATÁR: Gyomor- és bélpanaszok TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT GYÓGYNÖVÉNYTÁR  
  Tartalomjegyzék Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  

HERBATÁR: Gyomor- és bélpanaszok kezelése
Gyógynövények gyomor- és bélpanaszok enyhítésére

A feldolgozás a Springer Hungarica Kft. 1991-ben kiadott Herbatár-sorozata alapján készült. A sorozat szerzője Mannfried Pahlow német gyógyszerész, aki több jelentős gyógynövény-szakkönyv szerzője.


Fűszerezés gyógynövényekkel - A panaszok enyhítése

A fűszereket legtöbbször azért használjuk, hogy táplálékunk illatán és ízén javítsunk; miközben - helyesen alkalmazva - sokkal többet érhetünk el: Annak érdekében, hogy például a gyomor- és béltraktussal kapcsolatos közérzetzavarokat megelőzzük vagy elmulasszuk, gyakran már az is elég, ha kiadósan fűszerezünk. Különösen a krónikus emésztési elégtelenséggel küszködő idősebb embereket segíti hozzá a helyes fűszerezés a jobb emésztéshez. Már régen bebizonyították tudományosan, hogy a fűszerek például növelik az étvágyat, vagy meg tudják könnyíteni a felvett táplálék emésztését, mert élénkítik az emésztőnedv-termelő mirigyek működését; azonkívül tehermentesíteni tudják a szívet és a vérkeringést.
Elsősorban az erős fűszerek élénkítenek majdnem minden életfolyamatot, mely által a vitalitás növekszik. Ha Ön minden tekintetben jól akarja érezni magát, gyakran tegyen ételeibe erős fűszereket, például paprikát, gyömbért, mustárt vagy kurkumát.
A helyes fűszerezéssel tehát lényegesen javíthatja a közérzetét, amelyhez legtöbbször elegendő az a fűszeradag, amely az Ön ízlésének megfelel.
Mexikóban, ahol szeretik rágni az erős chilit, és a balkáni országokban, ahol kedvelt az erős paprika, kevesebb ember szenved szívinfarktusban. Ebben részük van - ahogy ezt hosszan tartó kutatások kimutatták - az alkalmazott fűszereknek is.
Speciális hatású fűszer még például a szegfűszeg, amit a konyhában csak aromafűszerként ismernek, elősegíti a gyomorfekély gyógyulását.
Mielőtt a fűszereknek az egészségre gyakorolt pozitív hatását be tudták volna bizonyítani, táplálkozási hibának tulajdonították, ha idősebb emberek vagy gyomor- és bélpanaszokkal küszködő emberek ételeiket kiadósan fűszerezték, kímélő kosztot rendeltek nekik. Pedig az ellenkezője a helyes: mind az erős, mind a keserű fűszerek élénkítik az életerőt!
A következőkben megnevezek olyan bevált fűszereket és konyhai növényeket, amelyeket bizonyos gyomor- és bélpanaszoknál előnyben kell részesítenie; ezek közül néhányat Ön is termeszthet kertjében vagy erkélyládájában nagy fáradság nélkül.

Fűszerezés gyenge gyomornál

Olyan kellemetlen érzése támad, hogy a gyomra nem ürül megfelelően, mert az ételek "mint valami kő" nyomják a gyomrát, vagy nyomást érez étkezések után? Fűszerezzen gyakran a következő növényekkel: üröm, fehér üröm, bazsalikom, majoranna és kakukkfű. Fűszerként szintén bevált: a mustár, paprika, szerecsendió, gyömbér és az erős curry.
Kérem, jegyezze meg a következő szabályt: Minél zsírosabbak az ételek, annál kiadósabban kell azokat fűszerezni.

Fűszerezés étvágytalanságnál

Kedvetlenül piszkálja az ételt, étvágytalanul és kedvetlenül ül az asztalnál? A következő füvekkel és fűszerekkel tudja étvágyát rendbehozni: cayenni bors, erős mustár (étkezési mustár: középerőstől erősig), gyömbér és kakukkfű.

Telítettségérzésnél és felfúvódásnál

Rendszeresen telítettségérzése van és felfúvódik étkezés után? Főként, ha friss kenyeret, hüvelyeseket, zöldséglevest, főzeléket vagy káposztát evett? Azt ajánlom Önnek, hogy gyakran használjon köményt és koriandert, mert ezek a telítettségérzést és a felfúvódást enyhítik, vagy akár meg is akadályozzák.
Ha panaszai enyhék, akkor már az olyan enyhébb fűszerek is segítenek, mint az ánizs és az édeskömény.

Fűszerezés felfúvódásnál és hasmenésnél

Felfúvódásban szenved, és habos, bűzös hasmenése van? Ezek a panaszok akkor lépnek fel, ha az ételek a belekben erjedésnek indulnak. Ezen egy egész sor növény és fűszer segít: különösen hatékony a fokhagyma és a retek; a majoranna, a citromfű, borsmenta, kakukkfű és a fehér üröm is bevált.

Fűszerezés ideges gyomornál

Az az érzése, hogy a gyomra az ételeket azért nem "dolgozza fel" jól, mert az idegesség "a gyomrára ment"? Ebben az esetben minden étkezést jó illatú levessel, például húslevessel kell kezdenie. Feltálalás előtt röviddel fűszerezze a levest friss növényekkel: kaporhajtással, citromfűlevelekkel és bazsalikommal.
A főfogáshoz a legalkalmasabb növények és fűszerek a bazsalikom, a citromfű és a mustár (étkezési mustár).
Legyen bátor - kísérletezzen a konyhában a növényekkel és fűszerekkel! Lehet, hogy már a helyes fűszerezés önmagában elegendő ahhoz, hogy gyomor- és bélpanaszait megszüntesse. Mindenesetre a megfelelő növények és fűszerek bőséges használatával segítse egyéb erőfeszítéseit egészsége javításának érdekében.
A helyes fűszerezés egészségesebb életet is jelent.

előző fejezet következő fejezet

Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat