HERBATÁR: Időskori panaszok és tünetek TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT GYÓGYNÖVÉNYTÁR  
  Tartalomjegyzék Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  

HERBATÁR: Időskori panaszok és tünetek kezelése
Gyógynövények az időskori panaszok enyhítésére

A feldolgozás a Springer Hungarica Kft. 1991-ben kiadott Herbatár-sorozata alapján készült. A sorozat szerzője Mannfried Pahlow német gyógyszerész, aki több jelentős gyógynövény-szakkönyv szerzője.

Prosztatapanaszok

A kor előrehaladtával - sok férfinél már a 45. életévtől kezdve - megnagyobbodik a prosztata (dülmirigy). Minthogy a prosztata a hólyagból való kilépésnél körülöleli a húgycsövet, megnagyobbodása, illetve duzzanata vizelési zavarokhoz vezet. Eleinte ez alig észrevehető, a későbbiekben azonban a vizeletsugár gyengül, a hólyag nem üríthető ki teljesen.
Prosztatamegnagyobbodás esetében a prosztata növekedése gyakran olyan stádiumban áll meg, amikor a panaszok a gyógynövényekkel még olyan mértékben enyhíthetők, hogy szinte észrevehetetlenekké válnak. A megnagyobbodott prosztata azonban nem fejlődik vissza. Van rosszindulatú prosztatamegnagyobbodás (rák), amely ma már eredményesen kezelhető, ha időben felismerték.
Ezután a bevezetés után valószínűleg jobban meg fogja érteni a tanácsomat.
Figyelem!
Vegyen részt rendszeresen prosztatarákszűrésen. Minél előbb ismerik fel a rákot, annál nagyobbak a gyógyulás esélyei. Ha vizelési zavarai vannak, ha a hólyagját nem tudja teljesen kiüríteni, forduljon orvoshoz. Ő bizonyosan meg foga tenni a szükséges intézkedéseket.
Az orvosi kezelés jól kiegészíthető gyógynövényekből készült teákkal. Javaslom a csalánt, a pitypangot, a rezgőnyárfa rügyét és - némi óvatossággal - a kisvirágú füzikét. Míg a csalánt önállóan is használhatja (akár a levelét, akár a még hatásosabb gyökerét), a pitypang és a rezgőnyár teakeverékekben ajánlható.

Csalántea készítése csalánlevélből. (A teát a szokott módon készítjük, ld. teakészítés.)
Csalántea készítése csalángyökérből: 2 púpozott teáskanálnyi csalángyökeret 1 liter hideg vízzel leöntünk, lassan forrásig hevítjük, körülbelül 1 percig forraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk, és leszűrjük.
A kétféle tea alkalmazása: 3-4 (maximum 5) csésze tea fogyasztandó naponta.
Véleményem szerint a következő teakeveréket is érdemes a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezdeti szakaszában alkalmazni.

 • Teakeverék prosztata panaszokra(1.)
  • csalángyökér 30 g
  • rezgőnyár rügye 10 g
  • pitypanggyökér 10 g

Elkészítése: 2 púpozott teáskanálnyi teakeveréket 1 liter hideg vízzel leöntünk, majd forrásig hevítjük, azután további forralás nélkül 5 percig állni hagyjuk, végül leszűrjük.
Alkalmazása: 2-3 héten keresztül kúraszerűen, naponta 2-3 csésze tea fogyasztandó.

 • Teakeverék prosztata panaszokra (2.):
  • pitypanggyökér és -levél 20 g
  • csalánlevél 20 g
  • kamillavirág 20 g
  • citromfűlevél 20 g
  • borsmentalevél 10 g

Alkalmazása: Naponta 3 csésze tea fogyasztandó. Ezt a teát kezdődő prosztatamegbetegedésnél háziteaként is fogyaszthatja.

Az előbb említettem, hogy a kisvirágú füzikét csak némi fenntartással ajánlom a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére. Ezt a gyógynövényt a népi gyógyászat túlértékeli. Vele kapcsolatban csak olyan kevés tapasztalat gyűlt össze, hogy használatát jó lelkiismerettel nem javasolhatom. Ha orvosának más a véleménye, a kisvirágú füzikéből is készíthet teát a szokott módon. Alkalmazása megegyezik a csalánteáéval.

Ezzel szemben az enyhe prosztatamegnagyobbodás esetében a tökmagkúra kifejezetten javasolt. A hatás bizonyított, bár a hatásmechanizmus nem teljesen tisztázott. A vizeletürítés akadályozottsága csökken, a vizeletsugár erősebb lesz, a vizelés folyamatossá válik. A hólyagban kevesebb vizelet marad vissza, és megszűnik a hólyagban és a húgycsőben érzett kellemetlen, feszítő érzés. A prosztatamegnagyobbodás visszafejlődéséről nincs adat.
Alkalmazása: Naponta többször 1 evőkanálnyi tökmagot kell elfogyasztani.
Sajnos a kertjeinkben megtalálható tökfélék magja csak kevéssé hatékony. A terápiásan használható gyógyászati alkalmazásra termesztett tökmagot a gyógyszertárakban vásárolhatja meg készítmény formájában (Magyarországon Peponen kapszula).

előző fejezet következő fejezet

Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat