HERBATÁR: Időskori panaszok és tünetek TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT GYÓGYNÖVÉNYTÁR  
  Tartalomjegyzék Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  

HERBATÁR: Időskori panaszok és tünetek kezelése
Gyógynövények az időskori panaszok enyhítésére

A feldolgozás a Springer Hungarica Kft. 1991-ben kiadott Herbatár-sorozata alapján készült. A sorozat szerzője Mannfried Pahlow német gyógyszerész, aki több jelentős gyógynövény-szakkönyv szerzője.

Étvágytalanság esetén fűszerezzen ízletesen!

Az étvágytalanság oka leggyakrabban a száj, a gyomor, a bél, a hasnyálmirigy és a máj emésztőnedveket termelő mirigyeinek inaktivitásában, illetve teljesítőképességének csökkenésében keresendő, bár alkalmanként előfordulhat az epehólyag és az epevezeték működési zavara is. A kezelést igénylő szervi megbetegedés aránylag ritka (ha mégis előfordul, kezelőorvosa tájékoztatja erről).
Ha tehát időskori étvágytalanságról van szó, akkor először ételeinek ízletes fűszerezésével próbálkozzon. Ma már túlhaladott álláspont, hogy az idős embereknek enyhén fűszerezett táplálékra van szükségük, épp az ellenkezője igaz. Aromás, keserű vagy erős fűszerek használata indokolt, jó hatása pedig igazolt az időskori étvágytalanság és emésztési zavarok kezelésében.
A konyhában használt erős és aromás fűszerek használata mellett a bors, a mustár, a gyömbér, a paprika, a curry és a szerecsendió is megengedett.
Nemcsak az emésztőszerveknek, hanem időskorban a szívnek és a keringési rendszernek is szüksége van a keserű és az erős íz ingerére. Ízletes fűszerezéssel a szív és a keringés tehermentesíthető, és így a közérzet javul. A valaha tiltott és károsnak tartott mustár, bors és paprika szinte valamennyi életfolyamatot aktiválja. Ha tehát életét intenzívebben akarja élni, fűszerezzen ízletesen, akár erősen is. Mexikóban, ahol kedvelik és gyakran használják az igen erős chilit, valamint a balkáni országokban, ahol az erős paprikát szeretik, ritkább a szívinfarktus, mint nálunk. Ez az erős fűszerek használatára is visszavezethető.

Egy kis fűszertan

A következőkben az egyes fűszerek hatásáról és használatáról szeretném felvilágosítani. Úgy gondolom, hogy aki pontos ismeretekkel rendelkezik, az szívesebben kísérletezik. Legyen "bátor", készítse el ízlés szerint ételeit fűszeresebben, pikánsabban, erősebben, mint eddig - étkezzen egészségesebben a fűszerek segítségével.
A fűszerek keserűanyagai izgatják a nyelv ízlelőbimbóit, és ez az egész emésztőrendszert aktivizálja, megkezdődik vagy fokozódik az emésztőnedvek elválasztása. A fűszerezés célja az íz javítása, ezért nem a klasszikus növényi keserűanyagokat, az enciánt vagy az ezerjófüvet használjuk, hanem azokat, amelyek tartalmaznak ugyan keserűanyagot, de amellett kellemes ízűek is. A borsfű, a bazsalikom, a majoranna, a kakukkfű, a fehér és a fekete üröm javasolt fűszerek az emésztés serkentésére.
A egészség szempontjából fűszereink csípős anyagai legalább olyan fontosak, mint a keserűanyagok. Különös mértékben fokozzák a nyálelválasztást, aktivizálják a gyomor működését (mozgását), és gondoskodnak arról, hogy a bejutott táplálék ne időzzön túl hosszú ideig a gyomorban, ne feküdjön ott, mint "egy kő". A csípős fűszerek serkentik a bélmozgást, és ezzel segítik a bélben az elfogyasztott étel jobb összekeveredését. Mint ahogy már említettem is, a csípős, erős fűszerek jótékony hatásúak a keringésre is, tehermentesítik a keringést az emésztés munkájakor. Semmiféle megalapozott kísérlet nem bizonyította azt, amit sokszor lehet hallani, hogy az erős fűszerek ártanak a vesének. A fűszerek túladagolásától nem kell félni, mert a nagy adag erős fűszer használata elrontaná az étel ízét. Ízletesen használt paprika alkalmazásakor mellékhatásként arra derült fény, hogy az idős férfiak jóindulatú prosztatamegnagyobbodás miatt létrejött vizelési panaszait enyhítheti.
A csípős fűszerek közül a kedvenceim közé tartozik a bors, a különböző erősségű paprikák, a közepesen erős chili, a kurkuma, a szegfűbors, a szerecsendió, a gyömbér, a retek és az étkezési mustár.
Bizonyos fűszereket azért használunk, mert a bennük lévő illóolajok javítják az ízhatást. Elsősorban ezt a célt szolgálja a fahéj, a vanília, a rozmaring, a citromfű, a borsmenta, a szegfűszeg, a csillagánizs és a citrusfélék gyümölcsei. (Ezeket - még az ismeretlenebbeket is - gyógyszertárakban, fűszerkereskedőknél, illetve gyógynövényboltokban szerezheti be.)
Vannak olyan illóolajat tartalmazó fűszerek, amelyek specifikus hatásúak, például a felfúvódást, a teltségérzetet, a görcsös hasi fájdalmakat képesek oldani. Ilyen gyógyító hatása van a kapornak, az ánizsnak, az édesköménynek, a köménynek és a koriandernek. Valamennyien az ernyősvirágúak (Apiaceae) botanikai családjába tartoznak, és nagy mennyiségű, különböző összetételű, de hasonló hatású illóolajat tartalmaznak. A hatást digesztívnek (emésztést serkentőnek), spazmolitikusnak (görcsoldónak) és karminatívnak (puffadást szüntetőnek) nevezzük. Ha már tudja, hogy bizonyos ételek után általában felfúvódik, használja gyakran ezeket a fűszereket. Valamennyiük közül a kömény és a koriander a leghatásosabb. A káposzta- és kelkáposzta-ételek, a főzelékek és a friss kenyér azok közé az ételek közé tartoznak, amelyet az emberek egy része nehezen emészt, és ez a kor előrehaladtával mind kifejezettebbé válik. A legtöbb esetben elég az ízlésnek megfelelő mennyiségű fűszer ahhoz, hogy a felpuffadás elkerülhető legyen.
Ha a fűszerezés önmagában nem elég, biztosan segít egy csésze köménytea, amelyet közvetlenül az étkezés előtt vagy az étkezés után kell elfogyasztani.
Elkészítése: Fűszermozsárban összetört vagy fűszerdarálón frissen ledarált köményből 1 púpos teáskanálnyit 1 liter vízzel leforrázunk, körülbelül 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ne édesítsük!
Ha a köménynél jobban szereti a koriandert, akkor igyon korianderteát.
Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a köménytea és ugyanúgy kell alkalmazni is.
Ha azok közé tartozik, akik sem a kömény-, sem a korianderteát önmagában nem szeretik, akkor Önnek a következő összeállítást javaslom.

  • Teakeverék
    • kamillavirág 30 g
    • köménymag (összetörve) 20 g
    • citromfű levele 20 g
    • koriandermag (összetörve) 10 g
    • borsmentalevél 10 g

Elkészítése: A keverékből egy púpozott teáskanálnyit 1 liter vízzel leforrázzuk, lefedve körülbelül 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ne édesítsük!
Figyelmeztetés! A puffadásnak, a hasi gázgyülemnek egy különleges formája az, amikor a rekeszizom felnyomódik, és a szív beszorul. Ez az angina pectorishoz hasonló roham formájában jelentkezhet, azaz, a szív táján jelentkező szúrással, szorítással. Ezt a tünetegyüttest az orvosok Roemheld-szindrómának nevezik. A panaszok tisztázására feltétlenül keresse fel kezelőorvosát.

előző fejezet következő fejezet

Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat