HERBATÁR: Reuma és köszvény TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT GYÓGYNÖVÉNYTÁR  
  Tartalomjegyzék Orvosi szógyűjtemény Tárgymutató  

HERBATÁR: Reumás és köszvényes bántalmak kezelése
Gyógynövények köszvény és más reumás megbetegedések esetére

A feldolgozás a Springer Hungarica Kft. 1991-ben kiadott Herbatár-sorozata alapján készült. A sorozat szerzője Mannfried Pahlow német gyógyszerész, aki több jelentős gyógynövény-szakkönyv szerzője.

Gyermekláncfű - csalán - nyírfa

Ez a három gyógynövény meggyőző hatásával szinte megigézett engem. Mindenki ismeri őket, tavasszal sokan salátaként fogyasztják. A reuma (és köszvény) gyógynövény-terápiája a szervezet anyagcseréjének megváltoztatását, és enyhe ingerhatás révén a kiválasztószervek tevékenységének a megélénkítését célozza meg. Gyűjtsön friss gyermekláncfűlevelet, csalánlevelet és az éppen kizöldülő nyír levelét. Aprítsa össze finomra, és ezt az egészséges fűszert adja röviddel a tálalás előtt bármilyen leveshez, zöldséges egytálételhez vagy salátához. A finoman összevágott leveleket vajas kenyérre is szórhatja, de fogyaszthatja túróhoz, kenhető sajtokhoz, vagy burgonyára szórva. Ha rendszeresen eszi, a legjobb úton halad ahhoz, hogy anyagcseréjét megélénkítse. Ha ezt a fűszert nem érzi elég ízletesnek, kora tavasszal cickafarkkal együtt is alkalmazhatja.
A gyermekláncfű levelei és gyökere tarakszacint tartalmaz, ez az a keserűanyag, ami az élénkítő hatásért felelős. De egészen biztosan tartalmaz még további anyagokat is, melyeknek szerepük van hatásában. Enzimatikusan aktív anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket, ásványokat és nem utolsósorban szaponint is. A legfeltűnőbb vizelethajtó tulajdonsága, amit az ember azonnal megérez, amint elfogyasztott egy gyermekláncfű-salátát.
Mivel a gyermekláncfű igen régóta ismert gyógynövény, indikációs területe is nagy. Ha az ember alaposan végignézi ezt a sort, az anyagcsere-betegségben felhasználhatóságát indokoltnak találja. Vízhajtó tulajdonsága mellett mindig szóba kerül a májra és epehólyagra kifejtett hatása. A Német Szövetségi Egészségügyi Hivatal gyógynövényekkel kapcsolatos szakmai szabványában nem említi ugyan hatásosságát köszvényben és reumás megbetegedésekben, de elismeri anyagcsere-élénkítő, ezáltal indirekt antidyskrasiás hatását.

A gyermekláncfűtea-kúra (Taraxaci radix cum herba = gyermekláncfűgyökér és -levél) jó hatású reumás panaszok, elsősorban krónikus degeneratív ízületi betegségek és köszvény esetében. Ajánlom mind a tavaszi, mind az őszi kúrát, mert kopásos ízületi betegségben (arthrosis) és más ízületi bajokban (arthritis) alkalmazva újra és újra jó eredményeket hallok. A gyermekláncfűtea elkészítése igen egyszerű.
Elkészítése: 2 púpos teáskanálnyi drogot (gyökeret és a levelet) 1 liter hideg vízzel kell leönteni, lassan forrásig hevíteni, 10-15 percig állni hagyni, majd leszűrni.
Alkalmazása: kúraszerűen, legalább 6 héten át (de jobb, ha 8 hétig) naponta 2 csésze teát ajánlott elfogyasztani, reggeli után ill. a reggelihez és lefekvés előtt.
Ha a tea elkészítése túl sok gondot jelentene - a teát ugyanis mindig frissen kell elkészíteni -, akkor (a gyógyszertárban is kapható) gyermekláncfű-sűrítményt is fogyaszthatja.
Alkalmazása: legalább 6 (de jobb, ha 8) héten át kúraszerűen naponta 2x1, esetleg 1,5 evőkanál gyermekláncfűlevelet vegyen be.

A csalán ugyancsak azon leghatásosabb anyagcsere-befolyásoló szerek közé tartozik, amit köszvény és egyéb reumás betegségek esetén érdemes kipróbálni. Az utóbbi időkben ez a gyógynövény divatba jött, alig van olyan panasz, amire csalánteát vagy csalánlevelet ne tartanának hasznosnak. Nyugodt lelkiismerettel javaslom a csalánteát jóindulatú prosztatapanaszok és reumás megbetegedések esetén, mert hatásos. Elsősorban köszvényben segít, mert a csalán kimossa a szervezetből a húgysavfelesleget. Izomfájdalmak esetén is segít a csalánteakúra.
Elkészítése: 2 púpos teáskanálnyi csalánt (jobb, ha szár nélkül, csak levelekből áll a készítmény) 1/4 liter forrásban lévő vízzel öntsön le. 5-10 percig hagyja állni, majd szűrje le.
Alkalmazása: 3-4 héten keresztül az étkezések közötti időszakokban naponta 3-4 csésze teát javasolt elfogyasztani.
Figyelmeztetés: Ha ritkán is, de előfordulhat, hogy csalántea fogyasztása után allergiás tünetek, mint ödéma, bőrviszketés, vizeletretenció, vagy gyomorpanaszok lépnek fel. Ilyen jellegű allergiás tünetek megjelenésekor a teakúrát azonnal meg kell szakítani, és orvosát feltétlenül meg kell keresnie.
Ha már a csalánról beszélünk, nem lehet említés nélkül hagyni egy, a régmúlt időkben kedvelt módszert, a csalánvesszőzést, ami isiásznál, lumbágónál, és izomfájdalmaknál hatásos. Bár ezt a módszert egyszer már elfelejtették, újból felfedezésre került. Mivel dr. Rudolf Fritz Weiss gyógynövénytan-professzor a fitoterápiás tankönyvében dicsérően szól róla, újra kezdenek hinni benne, és újra kipróbálásra kerül.
A csalánvesszőzés alkalmazása: egy nyaláb friss csalánhajtással kell a fájdalmas testrészt megcsapkodni, 3 egymást követő napon. Ezután 3 napos szünet következik, hogy a szenzibilizációt, azaz a tartós, túl erős égő érzést a bőrön elkerülhessük. Fontos, hogy a vesszőzés után hideg víz ne kerüljön a kezelt bőrfelületre, mivel akkor a jóleső melegérzés kellemetlen égéssé változik.

A nyírfa a harmadik olyan gyógynövény, amivel reumás panaszoknál, elsősorban köszvénynél tartós kezelés során enyhülés érhető el. A hatást a kutatók ma sem tudják pontosan megmagyarázni, úgy vélik, hogy a növényben levő hatóanyagok a húgysav kiválasztását serkentik. Nyírfalevéltea és nyírfaszirup formájában alkalmazható (gyógyszertárban kapható).
Alkalmazása: legalább 4 héten keresztül, kúraszerűen, az étkezések közötti időszakokban naponta 2-3 csésze teát ajánlott elfogyasztani.
A nyírfaszirup alkalmazása: legalább 4 héten keresztül, kúraszerűen, naponta 2-3 teáskanálnyi szirupot javasolt elfogyasztani.

előző fejezet következő fejezet

Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu Nyilatkozat