Pályaváltás

Nem mindennapi ötlet, ha egy házaspár gondol egy nagyot, és szabadidős központot hoz létre a nagyközségükben. Kovács Ákos és felesége valóságot épített az álmaikból - ráadásul három gyerekkel!

Sokaknak egésznapos program a fóti Oxigén Szabadidő, Squash Klub és Étterem. Családok és baráti társaságok alkotják a törzsközönséget. Megbeszélt időre érkeznek - kondiznak, tornáznak vagy fallabdáznak. Utána ellazulnak a pezsgőfürdőben vagy kiizzadják felhalmozódott mérgeiket a szaunában. Közben gyerekeikről is gondoskodnak. A megérdemelt - és garantáltan egészséges - ebéd, vacsora csak a ráadás. Kovács Ákos és felesége, Lilla a maguk uraivá váltak, majdnem két éve egy klubban egyesítik a sportot, az egészséget, a szórakozást és a vendéglátást. Harmincasok mindketten - három gyerekkel.
Mustársárga falak és halk zene fogadja az érkezőt. Lágy fényt ragyognak a gyertyák az egykori pékségből kialakított étterem asztalaira. Körben fafaragások, egy állandó kiállítás kellékei. Szemben a padláson talált családi ereklye lóg - első világháborús érdemeiért kapta egy felmenő. A félkör alakú pulton egy serleg: a legjobb szakács díja.
Ákos - Ausztriában dolgoztam, amikor felvettek a vendéglátóipari főiskolára. Elvégeztem, és egy középiskolában kezdtem tanítani. Közben Lillával átvettük az iskola büféjének a vezetését is.

Sqash

Egy férfi lép ki az öltözőből - kétórás fallabda edzést mosott le róla a zuhany.
- Gödön lakom. Egy barátom szólt, hogy épült itt egy pálya. Hívott, hogy próbáljam ki a fallabdát.
- Ismerte a játékot?
- Elmagyarázták előtte a szabályokat. De ez a sportág a gyakorlatban ragadott meg igazán. Gyorsan kell reagálni, aminek az üzleti életben is nagy hasznát veszem. Ráadásul érzem, hogy a heti egy-két órától a kondim is javul.
- Önnel tart a családja is?
- A fiam tizennégy éves, a múltkor ő is kipróbálta. Voltunk már koncerten is együtt. Máskor, ha az állandó játékpartnerem nem ér rá, más barátaimat is elhozom.

- Ez elég volt egy ekkora vállalkozás elindításához?
Ákos - A nagyszüleimnek pékségük volt itt, az épületet visszavásárolta az édesapám. Nagyon tetszettek a németországi golfklubok, amelyek családiasak, és mindenki jól érzi magát bennük. Gondoltam, megpróbálhatnánk valami hasonlót kialakítani. Fő befektető az apám, de kaptunk hitelt a banktól is.
Lilla - Egy barátunk éppen akkor - ennek már majdnem három éve - nyitott egy squash, vagyis fallabdaklubot, ahova Ákost hívta konyhafőnöknek. Jó ötletnek tűnt, a squash is újdonság volt akkoriban.

A pult mögött boltíves átjáró vezet a hátsó sporttraktushoz. Csillogóan tiszta női és férfi zuhanyozók, öltözők, utána a konditerem és pár lépcsőfokkal lejjebb a fallabdapálya.
Lilla - Heteken át az volt a péntek-szombat esti programunk, hogy végigjártuk a hasonló helyeket. Legalább ötöthatot megnéztünk. Olyat kerestünk, amelyet mintaként is használhatnánk. Az éttermi rész ugyan adott volt, de a többit nekünk kellett kitalálnunk. Végül alig egy év alatt minden készen lett.
Ákos - Segítettek az ismerősök is, de szigorúan üzleti alapon. Mindenből színvonalasat, nívósat akartunk. A legközelebbi fallabdaterem például a Pólus Centerben van. Ám egyre többen járnak ki hozzánk a városból is. Ez ugyanis versenyszintű pálya, két hétre előre lefoglalják a helyeket.

Egy középkorú férfi izzadtan, de mosolyogva dől a pálya üvegajtajának. Partnere fürgébb, már a szauna felé tart. ő integetni próbál, de csak fáradt legyintéssel zihálja a szavakat: "Jövök, jövök már". Frissen és üdén érkezik a váltás - keményen markolja az ütőt -, a szőke hölgy.
Lilla - Egyre több a női játékos. Régebben csak férfiak jártak. Végre hozzák a feleségüket, barátnőjüket is.

- Mennyire bíztak a sikerben?
Lilla - Nem is bíztunk mindent a szerencsére vagy a véletlenre. Rengeteg embert megkérdeztünk, mi a véleményük, mit szólnának egy ilyen klubhoz a környéken. Nagyon örülnének - mondták -, járnának rendszeresen.

A fóti Oxygén Klub megközelíthető távolsági busszal Újpest Központból, és vonattal a Nyugati Pályaudvarról, a veresegyházi vonalon.
A squash-pálya bérlete óránként 2000-2200 Ft, időponttól függően.
Ütőt, tornacipőt, törölközőt is lehet bérelni. A 10-20 alkalmas squash-bérlet mellé ingyen szauna vagy pezsgőfürdőzés jár. A fitnesz- és aerobik-bérlethez szintén. Utóbbiak 450 Ft-ba kerülnek óránként. A pezsgőfürdő és a szauna ára 500 Ft/óra.
A klub minden nap 9-23 óráig tart nyitva.

- Hirdették, reklámozták magukat?
Ákos - Kezdetben. De több lett a költségünk, mint amennyi megtérült belőle. A plakátokra nem jöttek be az emberek. Jobban bíznak abban, amit valaki ajánl nekik. A törzsközönség viszont - főleg a környékbeliekből - hamar kialakult. Mára annyian vannak, hogy néhány koncertet kétszer is meg kell rendeznünk, hogy elférjenek a nézőtéren. Cégek, vállalatok is tartanak itt rendezvényeket, és volt már továbbképző tréning is.
A terem egyik végén emelvény van, ami pillanatok alatt színpaddá rögtönözhető. Többfunkciós a tornaterem is: a kondigépeket kiviszik, és előkerülnek a játékok - kész a gyerekmegőrző.
Lilla - Egy koncert vagy rendezvény alatt előfordulhat, hogy a kisebbeknek mozoghatnékjuk támad. Ilyenkor hátrajöhetnek, együtt játszanak. A szüleiknek sincs arra gondjuk, hogy hol hagyják őket, vagy ki vigyázzon rájuk, amíg ők szórakoznak. Ha sok gyerek van, óvónő foglalkozik velük. Ha csak páran, elég vagyok én. Itt vannak a sajátjaink is, Adél és Aliz, az ikrek és Ábel.
Szemlesütve rángatja pulóvere alját egy copfos kislány: "Lilla, elfogyott a rajzlap." A fiúk atlétára vetkőzve "cselgáncsosat" játszanak a másik sarokban.
Ákos - Tudatosan mobilisra alakítottunk mindent. Úgy terveztük a helyiségeket és válogattuk össze a berendezést, hogy szükség szerint bármikor átrendezhessük.
A kondit és a squash-pályát üvegfal választja el a belső kerttől. Az asztalokat nyáron színes napernyők árnyékolják, a kert végében pedig flekkent süt vagy bográcsgulyást főz a konyhafőnök, kerti partikat rendeznek.
Ákos - Amikor fallabda-bajnokságot tartottunk, aki éppen nem játszott, beállhatott sütni.
A másik oldalon a szauna és a pezsgőfürdő sokszemélyes kádja helyezkedik el. Gömbölyű buborékok keverik a habot. Bágyadtan érkeznek a fallabdázók - csobogni és ázni vágynak.

A konyhafőnök az olívaolajra esküszik. Mint mondja, ez alapnak tekintendő. Bátran lehet használni különlegesebb fűszereket is, oreganót vagy rozmaringot.
Az Oxigén Klub ajánlata:
Sajtlabda rokfortmártással
A labdákhoz 2 x 10 dkg reszelt sajt (lehet pl. trappista és pannónia), 1 tojás, 2 evőkanál liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 1/2 dl tejszín, ízlés szerint só, bors, szerecsendió kell. Összegyúrjuk masszává, majd golyókat formázunk belőle. Forró olajban kisütjük, ekkor a szódabikarbónától felfúvódnak.
A mártáshoz 2 dl tejszín, 10 dkg rokfort vagy márványsajt, 1/2 dl fehérbor vagy 3 cent konyak,
1 csomag petrezselyemzöld, só szükséges. A hozzávalókat összefőzzük, majd miközben habverővel keverjük, egy evőkanálnyi étkezési keményítővel (ezt előtte vízben kell feloldani) összesűrítjük.

Ákos - Ide még jön egy masszőr, saját felszereléssel, asztallal. Hamarosan megérkezik a szolárium is.
A körút az étterembe torkollik. Hosszú a menü: saláták, natúrsültek, zsírmentesek férnek meg - a csülök mellett.
Ákos - Az első étlapon nem volt zsíros vagy koleszterines fogás. Fitnesz-salátákat, és hasonlókat kínáltunk. De magyaros ízekre volt igény, ezekkel kellett szolgálnunk. Azért persze csellel, hogy egészséges ételek legyenek. A csülökből is előbb kifőzöm a zsírt, csak azután sütöm, frissen. A vendégek hamar elkezdték kóstolgatni a különleges ízeket is. Az első cápasültre nekem kellett rábeszélnem egy németet. Utána visszajött, és több adagot hazavitt.

- Pokémon-, Popeye-, Süsü-, Manó-falatok?
Ákos - Kifejezetten a gyerekeknek találtuk ki. Hasonlóak a többi ételhez, csak valamivel kisebb adagban és különlegesen - például egy napernyővel - vannak díszítve. Apró ajándék is jár melléjük. Ez talán ösztönzi a kicsiket, hogy rendesen egyenek, és vissza akarjanak jönni.
Salátás varázslatot visz az egyik asztalhoz a pincérnő. Mosolyog, és jó étvágyat kíván.
Lilla - Rendeztünk már görög és olasz estét is. Tavaszra reneszánsz kori, mexikói és ír vacsorákat gondoltunk ki. Kosztümökkel, zenés műsorral, négyfogásos vacsorával - ahogyan kell. Nyáron lesznek színielőadások és kabaré.
Ákos - Tele vagyunk tervekkel, ötletekkel, bár egyelőre csak a kisebbeket tudjuk megvalósítani. Amelyek logikusan kapcsolódnak a már meglevőkhöz, és a kivitelezésük is egyszerű. Ám a nagyobb beruházások előtt meg kell várnunk, hogy az eddigiek megtérüljenek. Azután majd gondolkodhatunk tovább. Panziót is szeretnénk az emeletre.
Lilla - Legalább tíz év. Egyelőre fizetjük a kölcsönöket. Az iskolai büféből, Ákos tanári fizetéséből, és az én főállású anyaságomból élünk - ami persze csak töredéknyi. De ez ezzel jár. Lehet, hogy csak a gyerekeink fognak teljes biztonsággal megélni a klubból. Már az is szempont, hogy ilyen környezetben nőnek fel. Természetes, úgy is mondhatnám életszagú lesz nekik a művészet, a kiállítások, a sport.

Szöveg: Novák Zsuzsanna
Fotó: Glódi Balázs, Bary Eszter

tartalom