Pisztráng? Ötös!

Osztálykirándulás? Szilvásvárad! Ősember történelem óra, pisztrángok biológia óra, hegyek, völgyek földrajz óra, gyaloglás tornaóra. Azóta voltak ott? Mert Szilvásvárad halad a korral. Különösen a Szalajka Fogadó legénysége, akik élen járnak az aktív szabadidős programok szervezésében.

Két láb
A két láb arra például kiválóan alkalmas, hogy a Szalajka Fogadó pazar kilátással bíró emeleti szobájából leballagjunk hajnalban a szaunába, s megújult testünket máris könnyelműen a svédasztalos reggelinek nevezett gasztronómiai merénylettel kényeztessük. Hagyományos és reform, könnyű és nehéz, színes és egyszínű, édes és sós, diétás és hegymászós. Mindenki megtalálhatja a kedvére valót, bár a diétázóknak fokozott önuralom szükséges a reggeli-kompozíció láttán. Ne feledjük, minden egyedi igény is nyitott fülekre talál, már ami az étkezést illeti!
Aztán ezzel a két lábbal célba vehetjük a fogadó teniszpályáját, hogy csökkentsük a bevitt kalóriák számát, partner mindig akad, de a kényelmesebbek választhatják a masszázst is.
Ugyanezzel a két lábbal könnyű sétákat tehetünk a faluban, illetve Szilvásvárad világhírű patakjának, a Szalajkának a völgyében. Itt a páratlan természeti környezetben megnézhetjük az Erdészeti Múzeumot és a halnevelő tavakat. A Fátyol-vízeséstől kisebb emelkedőt leküzdve megnézhetjük az istállós-kői barlangot, ahol ősembermaradványokra bukkantak a régészek. A túravariációk kimeríthetetlenek, de nem árt, ha felmérjük erőnket, és ismerjük a túrajelzéseket.

Gyalogtúra ajánlat

Fátyol-vízesés, kisvasút vá. - Horotna-völgy - Kopasz-rét - Istállós-kő - Tányéros-töbör - egykori siklópálya felső állomása - Gerennavár - Bérci út - Szilvásvárad
Táv: 12 km
Szintemelkedés: 550 m
Túraidő: 6 óra

 

Két kerék
A faluban kerékpár bérelhető, a terep ideális kondíciónk teszteléséhez. A kevésbé edzetteknek gyakorlatilag a főutcát merjük ajánlani, hiszen a Szilvásváradot körbevevő hegyek gyalogosan is embert próbálóak. Viszont páratlan érzés az erdőben kerékpározni, nem beszélve arról a hallatlan előnyről, hogy ha vaddisznók kereszteznék utunkat, mégiscsak nagyobb tekintéllyel bírunk egy drótszamár hátán. Arról nem is beszélve, hogy gyorsabb is, mintha futva menekülnénk...
Két kerékkel is fárasztó (Hát még gyalog! Kipróbáltuk!) az újonnan épült Millenniumi Kilátó megközelítése, de megéri a fáradságot, ugyanis pazarul szemrevételezhetjük a környéket. Állítólag tiszta időben a Tátra csúcsai is látszanak. A falut a kilátóval egy erdei tanösvény köti össze, ahol információs táblákat használva puskaként komplett továbbképzést tarthatunk a gyerekeknek a Bükk faunáját és flóráját illetően.

Két szárny
Pontosabban egy. Ami nem is igazán szárny, hanem ernyő. Siklóernyő. Szilvásvárad környékén több ideális terep is van a siklóernyőzést kipróbálni. Doros Péter, a fogadó vezetője minket is felröpített volna, csak azért úsztuk meg, mert eleredt az eső. Fotós kollégám bánkódott, én kevésbé, elvégre nekem kellett volna repülni. Majd, ha bátrabb leszek!

Négy láb
Szilvásvárad a magyar lipicai ló hazája, a múzeumban megtekinthetjük a fajta Magyarországra kerülésének történetét, és a legszebb lovakat.
A fogadó szinte kérés nélkül is szervez lovasprogramot kezdőknek és gyakorlottaknak egyaránt. A kicsik pónilovon gyakorolhatnak.

Négy kerék
Szilvásvárad nevezetességeihez aligha elegendő egy hétvége. Ha kevés az időnk, bátran feledkezzünk meg az autóról, és használjuk az eddig felsorolt "közlekedési eszközöket", ki-ki vérmérséklete szerint. Hosszabb idő eltöltése esetén autóval körbejárhatjuk a Bükk-hegységet, a közelben fekvő Eger városában is elidőzhetünk. Bort a fogadóban is kóstolhatunk, nagy választékban kínálják a környék legjobb borait.

Száz láb
Körülbelül ennyi szállásolható el a Szalajka Fogadóban, mely ideális helyszíne céges továbbképzéseknek, csak vezető legyen a talpán, aki az előadóteremhez tudja láncolni beosztottjait. Erről persze gondoskodik a fogadó személyzete is, hiszen túlélőtúrát, csapatépítő kirándulásokat is gátlás nélkül szerveznek.

Több kerék
Nemcsak a gyerekeknek és az időseknek kényelmes megoldás az Erdei Vasút, ember nincs a földön, aki nem szereti a nosztalgiavasutat. Egyedülállóan hangulatos a tavaszi, nyári, őszi erdőben vonatozni, de azért a visszafelé vezető (értsd: lejtős) utat sétálva tegyük meg!

A pisztráng
A pisztráng leginkább kemencében sülve jó, pláne azzal a hollandi mártással, amelyet a Szalajka Fogadó séfje álmodott meg. De jó nyárson sütve is, papírból majszolva séta közben, a patak csobogását hallgatva.
Vegetáriánusok kedvéért tudományos morzsák: a Szalajka-völgyben vadon is él a sebes pisztráng, de mintegy száz éve foglalkoznak a pisztráng mesterséges tartásával, tenyésztésével.
A kristálytiszta karsztvízben hagyományos technológiával tenyésztik.

szöveg: Lengyel Gabriella
fotó: Glódi Balázs

tartalom