Csodás színek, színcsodák

A legújabb kutatások egy régi kínai gyógymód helyességét ismerték fel és erősítették meg. Eszerint a színeknek erős hatásuk van testünkre és lelkünkre. Segítenek jobban elviselni a hétköznapokat, boldogabbá teszik életünket - sőt, néha még a gyógyulásba is besegítenek.

Lila - találékonnyá tesz
A lila a kék és a piros keveréke, vagyis hatása valahol a nyugtató és az energetizáló között van. Ez azt jelenti, hogy idegesség esetén egyszerre lazít, illetve megerősít. Ez hangulati válságok esetén különösen előnyös. A lila többet tud, mint kihúzni a gödörből: aktiválja az agy kreatív központját, serkenti a szellemire való koncentrálást. Ha tehát sürgősen jó tippre van szüksége, határidőre meg kell találnia a megoldást, lila filccel írja fel ötleteit! Aztán dőljön hátra, és hagyja, hogy beugorjon a legjobb megoldás!
Hatása testünkre: fájdalomcsillapító.

Piros - az energiabomba
A pirosnak erős hatása van: szabályozza adrenalin-termelésünket, így köze van a hormonok kiválasztásához is. Ettől a színtől bárki erősebbnek, életrevalóbbnak érezheti magát. Sokszor már egy csokor vörös virág elég hozzá.
Hatása testünkre: minden más színnél jobban növeli a pulzusszámot, a szívverést és a vérnyomást, azaz segít a vérkeringési zavarokon, gyomorsav-pangáson, valamint helyrebillenti legyöngült szervezetünket.

Zöld - figyelmessé tesz
A zöld kiegyensúlyozó, testet-lelket-szellemet nyugtató hatása mindenki számára ismert.
A természet színeként harmóniát teremt, és konkrét segítséget nyújt a mindennapokon. Szeretné, ha mások jobban odafigyelnének, amikor Ön beszél? Például családi kupaktanácsnál vagy az irodai beszámoló során öltözzön zöldbe! A szem retinájának ugyanis különösen sok receptora fogékony a zöldre. Vagyis ez a szín vonzza a tekinteteket. Jó mellékhatása, hogy egyidejűleg ellazít, nyugodtabbá teszi a légzést, kisimítja az izmokat, tehát lámpaláz esetén is segít.
Hatása testünkre: álmatlanság, túlerőltetett szemek és fertőzések ellen jó.

Sárga - a gondolatébresztő
Aki valaha is belépett már sárga szobába, az tudja, hogy a sárga nevettet. A sárga automatikusan vidám, napsugaras jókedvre derít. Ám - és ezt kevesen tudják - tesztek bebizonyították, hogy javítja a gondolkodást. Hogyan? A ragyogó szín aktiválja agyunk vizuális központját. Ami sárga, azt megnézzük, és már meg is jegyezzük. Érdemes a feljegyzéseket sárga cetlikre írni, vagy fontos adatokat sárga kiemelő filccel kihúzni.
Hatása testünkre: megemeli a vérnyomást, és segíti a májat a méregtelenítésben.

Így hatnak a színek

Egyszerű elven működnek a színek: mindegyiknek megvan a maga hullámhossza. Ha ezeket az energiákat testünk felveszi, akkor befolyásolják a szívverésünk, a vérnyomásunk és az anyagcserénk ritmusát. A felvételben nagy szerepe van a szemnek és a látásnak, hiszen a környezetünkből jövő jelek 83 százalékát a látóidegek közvetítik az agynak. Érzékelésünk további 11 százalékát teszi ki a hallás, 3 százalékát a szaglás.
A színeket azonban elektromágneses sugárzásuknak köszönhetően bőrünkön keresztül is magunkba szívhatjuk, mégpedig tapintással.

Barna - kiegyensúlyoz
Fáradt, talán szomorkás és nyomott a kedélye? Bizonyára gyakran nyúl ilyen hangulatban egy szelet csokoládéhoz, iszik kávét, teát, vagy szív el egy cigarettát. Mindez barna, mégpedig nem véletlenül! Nem, nem a koffein ébren tartó erejére, hanem a földszín nyugtató, kiegyenlítő, harmonikus hatására gondolunk. Kicsit feléleszti, ha depresszív, és megnyugtatja, ha túlpörgött vagy kapkodó. Az egyetlen gond a barna dolgokkal, hogy az ember nagyon tud hozzájuk ragaszkodni. Márpedig a függőség nagyobb károkat okozhat, mint amekkora hasznot hoz. Persze a barnának van még egy meglepő titka...
Hatása testünkre: ... szexuális vágykeltő. Barna fűszer formájában a borban (szegfűszeg vagy fahéj), vagy desszertként (legyen mondjuk csokipuding) egyformán jó formába hozza randi előtt.

Kék - a kilók ellen
Egy fogyókúrás tanulmány a legutóbb kétcsoportnyi emberrel dolgozott. A tesztszemélyek felénél kék villanykörtét csavartak a hűtőbe, a kontrollcsoportnál maradt a hagyományos fehér világítás.
A "kék fogyókúrázók" sokkal több kilótól szabadultak meg, mivel a kék szín csökkenti a stresszt. Nézzen rövid ideig valami kékre, pulzusa máris lassulni kezd, testhőmérséklete csökken! Márpedig a legtöbb ember csak azért eszik, mert feszült, és idegességét vezeti le az evéssel mint pótcselekvéssel. Későn reagálnak arra, amit rágóizmaik megőröltek. Mivel a kék nyugtató és lazító hatású, optimális színe a hálószobáknak. Elég, ha az ajtó vagy az ágyneműhuzat kék (lehetőleg égszínkék!) színű, az alvászavarokkal küszködők máris megszabadultak problémáiktól.
Hatása testünkre: migrén, magas vérnyomás, idegesség, fertőzések, viszlát!

Narancs - jó emésztés
Rossz a kedve? A narancsszín boldogságot, életvidámságot sugároz. A félős, szégyellős embereket bátrabbakká, kezdeményezőbbekké teszi. A meleg, erotikus árnyalat stimulálja a vágyat, de erősíti az emésztőszerveket és az ellenálló képességet is. Használjon például narancssárga müzlistálat, hogy megjöjjön az étvágya, és vásároljon ugyanilyen színű salátástálat a buli kedvéért.
Hatása testünkre: székrekedés, feszültség és megfázás esetén segít.

Ha fogyni szeretne, kerülje a rózsaszínt!
Dobja a szemétbe a pink szalvétákat és a rózsaszín terítőt! Ez a szín ugyanis étvágyserkentő - ahogy a piros szín is - izgatóan hat, növeli a pulzusszámot, a vérnyomást, és ezzel együtt az étvágyat, még akkor is, ha már teleette magát.

A legfontosabb színterápiák
- Színeset enni
Akut betegségeknél sokszor javasolják az orvosok, hogy bizonyos színű ételeket fogyasszunk. Mégpedig lehetőleg nyersen, mert főzés közben a szín veszít hatásából!
Kék: vöröskáposzta, áfonya, kékszőlő, füge, szőlőlé
Sárga: paprika, kukorica, curry, vanília, banán, ananász, narancs dzsúz, sárgaborsó
Zöld: brokkoli, spenót, zöldbab, alma, körte, friss fűszerek (petrezselyem, oregánó)
Viola: padlizsán, feketeribizli, nektarin, bodza
Narancs: répa, sütőtök, sárgabarack, sárga kaliforniai paprika, mandarin
Piros: paradicsom, cékla, eper, csipkebogyó, csilipaprika

- Színeset inni
A színes környezet hatását erősíti, ha a vizet a kívánt színnel 15-30 percig megvilágítja, majd rögtön megissza.

- Színeket belélegezni
Csukja be a szemét, és képzelje el a kívánt hatásnak megfelelő színt! Képzelje el a színes levegő útját a szájától a tüdejéig, a hasáig! Lelki szemei előtt a szín szétáramlik végtagjaiban, a szín energiája tudatos lélegzése során elönti egész testét.

- Besugárzás színekkel
Egy egyszerű, 25 wattos égőt mázoljon be hőálló színes festékkel! Csavarja be egy kisebb (mondjuk íróasztali) lámpába, majd a beteg testrészre irányítva fényét naponta kétszer-háromszor 5-20 percre világítsa! Három nap után emelheti először az adagot. Például:
Étvágytalanság: 15 percnyi narancssárga besugárzás a hastájékra.
Hasmenés: napközben 12 percnyi narancssárga a test középtájára.
Koncentrációzavar: naponta kb. 12 perc besugárzás kék színnel először a fejre, aztán a hátra, végül a mellkasra.
Reggeli morgolódás: öt percig sárga a fejre, majd öt perc lila.
Fáradtság: Felkelés után húsz perc sárga a hátnak.
Hányinger (utazás előtt): Indulás előtt húsz perc zöld a szívtájékra, hogy ne érezze rosszul magát.
Rosszkedv: délben és este kék besugárzás 12 percig a fej és a szív irányába.
Fáradt lábak: hetente kétszer 12 percnyi piros a csípőnek.
Sok munka miatti stressz: délután és este tíz perc zöld először a mellkasra irányítva, majd a hátra.
Székrekedés: 10-20 perc sárga fény a hasnak, majd a hát közepére.

Kedvenc színe elárulja
A színpszichológia ma már önálló tudományág. Segítségével megmondhatjuk, az egyes színek kedvelői milyen személyiségjegyekkel rendelkeznek.
Piros: öntudatos, nyílt, akaratos, szenvedélyes, de gyakran szeszélyes, keresi az alkalmat a vitára, sokszor slamposnak érzi magát.
Narancs: jó haver, barátságos, megelégedett, szívesen áll a középpontban, gourmand, ám nem mindig akar alkalmazkodni, alaptermészetéből fakadóan facér, néha nincs étvágya.
Sárga: boldog, okos és fantáziadús, szeret utazni és jó csapatfőnök, de renyhe az emésztése és bátortalan.
Zöld: barátkozó, udvarias, őszinte, engedékeny, viszont könnyen megsértődik, a vérnyomása pedig alacsony.
Kék: gondoskodó, segítőkész, sokszor aggódó, ám néha nem tud figyelni, fejfájással küszködik.
Barna: türelmes, földhözragadt, kellemesen nyugodt, életélvező, ugyanakkor fél a döntésektől, néha lusta, és képtelen védekezni, székrekedésre hajlamos.
Lila: praktikus, kreatív, többnyire optimista, ámde gyakran nyugtalan, és nehézségei vannak az elalvással.

Szöveg: Dénes Vanda
Fotó: Körmendi Imre

tartalom