Fogyjon főzelékekkel!

A menzákat felejthetetlenné tevő átható rántásillat sokakat távolított el a főzelékektől. Joggal, hiszen a klasszikus módon elkészített főzelékek a legkevésbé sem nevezhetők egészségesnek. Receptjeink ötvözik a hagyományos ízeket a modern táplálkozástudomány ismereteivel. Ezek a főzelékek egyáltalán nem hizlalnak!

Árpagyöngyös újkaralábé főzelék
Hozzávalók: személyenként 2 darab karalábé, személyenként 5 dkg árpagyöngy, 2-3 szál újhagyma, só, bors, bazsalikom (ízlés szerint), 1 dl joghurt, 4 g keményítő.
Az árpagyöngyöt a hagymával és a fűszerekkel megfőzzük. Beletöltjük a kivájt karalábéba.
Ezután elkészítjük a karalábéfőzeléket. A karalábé kivájt belsejét és még egy karalábét kockára vágunk, és vajon megpároljuk. Meghintjük zsenge, apróra vágott karalábélevéllel. Mellette megpároljuk a töltött karalábét is, ha kész, kivesszük. A fennmaradó apró karalábét joghurttal elhabart keményítővel besűrítjük. Tálalásnál joghurttal megöntözzük.

Salátafőzelék aludttejjel habarva
Hozzávalók: 1 fej zsenge saláta, 2 dl aludttej, 1 cl citromlé, 1 dkg margarin, 10 dkg puffasztott rizs, só, kevés cukor vagy édesítő.
Alaposan megmossuk a salátát. Margarinon megfonynyasztjuk a jól megmosott, letépkedett leveleket. Fűszerezzük, hozzáadjuk a puffasztott rizst, majd aludttejjel felöntjük, utóízesítjük, és tükörtojás feltéttel tálaljuk.

Almás burgonyafőzelék kaporral
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 25 dkg alma, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor friss kapor, só, citromlé, bors, szerecsendió (ízlés szerint), 4 g keményítő, 2 dl frissföl.
A kockára vágott burgonyát sós vízben feltesszük főni, majd hozzáadjuk a kockára vágott almát. (Ha vékony a héjrész, nem hámozzuk!) Kaporral meghintjük.
Ha megfőtt, keményítős frissföllel habarjuk, kiforraljuk. Rostonsült jércével, pulykával tálalható.

Szöveg: Kovács Ákos, chef (Oxigén Klub, Fót)
Fotó: Körmendi Imre

tartalom