Fuss az életedért!

A legtöbben félünk a futástól. Hamar kifulladunk, egész testünk sajog tőle, és a maratoni táv úgyis csak álom marad. Viszont azonnal segít az alvászavaron, és különben is, látott már valaki depressziós futót?

A futás a legegyszerűbb mozgásforma. Harmonikus, ritmikus és rugalmas. Nincs mit megtanulni, hiszen a járás az alapja, a jobb és a bal láb ritmusos mozgása. A futás nem köt helyhez, mint az edzőtermet vagy a sportpályát igénylő más sportok. A nap bármely szakában végezzük, csak jó lehet. Délelőtt nem zavar a család, késő este, a csillagok társaságában pedig romantikus élmény. Aki teheti, és kint a természetben - netán egy parkban - fut, a lelkét is ápolja testedzés közben. A legizgalmasabb tény pedig az, hogy rengeteg kalóriát éget.
A leglassúbb futás is 9,5 kcal (39,77 kJ) energiát használ fel testtömegenként egy óra alatt. Vagyis, minél nagyobb a súlyfelesleg, annál hamarabb leadható! Hát mi kell még? Csak egy kis szándék, egy hirtelen jött elhatározás, néhány jó tanács és egy edzésnapló, amelyet itt és most biztosítunk Önnek!

Kezdő futónak az számít, aki nem tud lefutni fél órát egyhuzamban, egyenletes tempóban. Harmincéves kor felett mindenképpen orvosi vizsgálatra kell menni, mielőtt edzésbe fogunk, még akkor is, ha egészségesnek érezzük magunkat. Sokéves vita után mára bebizonyosodott, hogy a futásnak lényegesen több előnye, mint hátránya van. A profi futóknál gyakran előfordul, hogy kifordul a térdük vagy bokájuk. A rendszeres aszfalton, kemény felületen való futás tönkreteszi a térdízületeket. Ez azonban elkerülhető, ha lassan, egyenletesen futunk, jó futócipőt hordunk, és kerüljük az útburkolatokat. Kis odafigyeléssel és kitartással a futás életkorunkat 2-7 évvel is növelheti. Lassítja a csontritkulás folyamatát, kisebb a szív- és cukorbetegség kialakulásának veszélye, és teljes értékű, fitt életet biztosít.
Az edzés maga három részből áll - bemelegítés, fő rész és levezetés -, ám ezek az első időkben nem választhatók el élesen egymástól. A bemelegítés eleinte lehet séta, gyors járás, lendületes kilépés, majd nagyon lassú futólépésekkel haladás. Később, ha már tudunk folyamatosan futni, legalább ötpercnyi gimnasztikával melegítsünk! Ehhez a márciusi számunkban talál segítséget. Kezdő futóként az első hetekben úgynevezett "percfutást" végezzünk, azaz egy percet futunk, egy percet gyalogolunk 15-20 percig felváltva, majd ezt edzésről edzésre lassan emeljük.
A levezetés mindig nyújtás legyen! Edzés után, bemelegített állapotban az izmok és ízületek jobban nyújthatók. A nyújtógyakorlatok növelik az izom tömegét, és rugalmasabbá teszik az ízületeket, vagyis csökkentik a sérülékenységet. Testünk legközelebb könnyedebben mozog, nem használ feleslegesen energiát. Jobban tudunk a futás erősségére és sebességére összpontosítani. Minden edzésen ellenőrizzük pulzusunkat! Legegyszerűbb a csuklón vagy a nyaki ütőéren kitapintani. Terheléses pulzust rögtön a futás befejezésekor mérhetünk. A mutató és a középső ujj begyével tíz másodpercig számoljuk a pulzusütéseket, és az eredményt szorozzuk be hattal. Kezdő sportolóknak egyenletes tempójú, folyamatos futás alatt 180 mínusz életkor legyen a pulzusa percenként. Ha ezt a pulzusszámot mérjük megállás után, akkor jó tempóban futottunk.

Tuba Adrienn

tartalom