Hírek

Főzőtanfolyam kismamáknak
Az ÁNTSZ Fővárosi Intézetének Egészségnevelési és Kommunikációs Osztálya a Fővárosi Gázművekkel közösen új szolgáltatást indít: főzőtanfolyammal várja az érdeklődőket. A programra elsősorban olyan fiatal, gyakorló háziasszonyok jelentkezését várjuk, akik felelősséget éreznek családtagjaik táplálkozásának egészségesebbé tételéért. A tanfolyam márciusban indul. A hathetes programot heti egy alkalommal tornával egészíthetik ki a résztvevők. A főzőtanfolyam foglalkozásai szerdánként a kora délutáni órákban lesznek, a torna csütörtök délutánonként.
A helyszín: Fővárosi Gázművek Rt. Fogyasztói Energiatanácsadó Központ, 1062 Bp., Andrássy út 64.
A szolgáltatást díjtalanul lehet igénybe venni.
A főzőtanfolyamon 20 főt fogadnak. Jelentkezni az ÁNTSZ Egészségnevelési és Kommunikációs Osztályán lehet a 06 1-332-33-54 vagy 06 1-472-07-04 telefonszámon. A program felelőse Göllnerné Béres Júlia.

Újabb népbetegség: a székrekedés
A Boehringer Ingelheim gyógyszergyártó vállalat kutatási adatai szerint a székrekedés alapvetően a közepes és alacsonyabb jövedelmű városlakókra jellemző. A nemek között is különbség fedezhető fel: míg a nők körében már negyven év felett gyakori a székrekedés, addig a férfiakat csak hatvan felé sújtja ez a probléma.
A székrekedés általában kiválóan orvosolható az étkezési és életmódbeli szokások megváltoztatásával. Első helyen javasolható a rostban gazdag élelmiszerek, elsősorban zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, amelyek nagymértékben fokozzák az anyagcserét. Ugyancsak fontos a megfelelő, napi másfél-két liter folyadék. A tapasztalatok szerint kiváló gyógyszer a rendszeres testmozgás is: a futás, a gyors tempójú séta és az úszás.
Sokak azonban a fentiek és az idő hiányában kénytelenek hashajtóval segíteni a problémán. Ugyanakkor nem mindegy, hogy a széles kínálatból milyen szert választunk. Alapvető fontosságú a hashajtó szer hatékonysága, hiszen ha a szervezet hozzászokik, állandóan emelni kell az adagot. Másik lényeges szempont, hogy a gyógyszer biztonságos és kíméletes legyen, ne legyenek kellemetlen mellékhatásai. Ezt segítik elő az egyénileg adagolható cseppformátumú szerek. Az egyéni adagolás azért fontos, mert az emésztést megkönnyítő rostbevitel mértéke egyénenként és időszakonként is változó lehet.

Jönnek a kullancsok!
Az első napsugarak melege előcsalja a kullancsokat a téli szálláshelyeikről. A hideg évszakban vagy tavasszal oltassuk be magunkat, hogy nyugodtan élvezhessük a természetet! A kullancsok olyan vírusokat terjeszthetnek, amelyek agyvelőgyulladást okozhatnak. Ez a betegség nem gyógyítható, és csak reméljük, hogy lefolyása nem lesz súlyos. Az oltás megvédi Önt a kullancsencephalitis ellen.

Egészséges birkagulyás
Az egészségügyi miniszter 2002. februárjában országos pályázatot hirdetett "Hagyományos magyar konyha egészségesen" címmel. A pályázatra 2782 recept érkezett be. Csodálatos helyszínen, a Szentendrei-szigeten fekvő Szigetmonostoron, érintetlen erdő szélén üzemelő fogadóban készítették el a nyertesek az ételeket. A vendéglátók bio-birkából készült bográcsgulyással fokozták az étvágygerjesztő hangulatot. A zsűri összesen 19 pályaművet tartott díjazásra érdemesnek. Képünkön a fődíjas Acélosné Solymár Magdolna. Türelmesen engedelmeskedik a fotóriporterek kéréseinek, pedig a szépen megterített asztalokon már tálalják az ország legjobbnak és legegészségesebbnek titulált ételeit. Magdolna, a fődíjas recept "szülőanyja" elárulta, nem a főzés a hobbija. Szabadidejében a foltvarrás iránti szerelmének hódol.
Az egészséges konyha számára teljesen természetes. Kövessék a példáját!

 

tartalom