Találkozás Poirot-val Misefán

Olvasgattak már Agatha Christie krimit egy vidéki kastélyban, hatalmas, régi fotelben ülve, a kandallóban lobogó tűz mellett? Ahol a sötétben megreccsen a parketta, amikor a szívélyes pincér hozza tálcán a vacsorát. A varázslatos élménnyel Misefán találkozhatnak. A könyv a jobb sarokban, alulról a második polcon van. Hogy ki a gyilkos...? Nos, azt nem árulom el!

A zalai dombok között, a Keszthelyi-öböltől negyed óra autózásra található a néhány utcából álló kistelepülés, Misefa. Egy leromlott állagú, kastélyra csak nyomokban emlékeztető romhalmazból varázsolt romantikus kastélyszállót hihetetlen elszántsággal Debreczeni László és felesége. Az ötven vendég számára kialakított hotel berendezése Debreczeni Lászlóné remek ízlését és fáradhatatlan gyűjtőszenvedélyét dicséri. A megmentett és felújított régi bútorok visszaadják a kastély eredeti, XIX. század végi hangulatát. Ugyanez a törekvésük megmutatkozik a kastély környékén is, négyhektáros arborétum kialakítását kezdték meg, hogy a kastélyhoz méltó park is a pihenni vágyók kellemes kikapcsolódását biztosítsa.

A könyvtárszoba
A társalgóként is funkcionáló hatalmas könyvtárszobában üldögélni valóban a múltba repítő érzés. A pianínó és a nagybőgő a házigazda zenei múltjának bizonyítéka, hiszen Debreczeni László a legendás Apostol együttesben zenélt. Csak zárójelben: a tükörfényes parketta a szőnyeg felcsavarására ingerel, bár ezt egy másik zenekar énekelte meg.
A kandalló melegében álló ülőgarnitúrán heverészve tévét is nézhet a XXI. századi kastélylakó. A vendégek bátran válogathatnak a több száz kötet között. Nekem egy Poirot történethez volt kedvem, mert legalább tíz éve nem olvastam Agatha Christiet, éppen kapóra jött, valahogyan illett a hangulathoz. Ôszintén bevallom, alig tudtam letenni, ki is kellett hagynom a második feléből vagy ötven oldalt, hogy még az éjszaka leforgása alatt megtudjam, ki a gyilkos.

Az ebédlő
A háziasszony nagyszerű ötlete választás elé állítja a vendégeket: a klasszikus eleganciához vonzódók a biedermeier stílusban berendezett, gyertyafényes ebédlőben költhetik el az ebédet. Akiknek a kerthez közel esik jól az étkezés, azok választhatják az utóbb kialakított, télen egyedülálló hangulatú csupaüveg télikertet. Kívánságra bármilyen menüsort elkészítenek az egyedi diétáktól a speciálisan magyarosig; figyelmük a svédasztalos reggelinél is kiterjedt a legapróbb részletekig, minden finomságból megtalálhattuk a nekünk megfelelőt: akadt fehér, barna, teljes kiőrlésű, sőt cukormentes is.

Nászutasoknak
Lépcsők, zegzugos folyosók, ember legyen a talpán, aki térkép nélkül is elsőre megtalálja a szobáját. Vonatkozik ez a nászutas-lakosztályra is, bár az érintettek ezt nyilván nem bánják.
Aki baldachinos ágyban szeretné eltölteni a mézesheteket, az itt megtalálja a számítását. Az ifjú párnak címzett lakosztály rutinosabb házasságokba is lehelhet cseppnyi romantikát a hangszigetelt ajtóval és a kétszemélyes sarokkáddal.

Játék kint és bent
A kastély készen áll céges tréningek, kisebb konferenciák szervezésére is, hiszen jól kihasználható, tökéletesen felszerelt előadóteremmel rendelkezik, melyet esküvők celebrálására is pillanatok alatt át tudnak alakítani. Biliárdasztal, darts, társasjátékok szórakoztatják a vállalati fejtágítás megfáradt áldozatait. A kertben minigolffal boszszanthatják fel magukat az ügyetlenek, kipróbáltuk, egyáltalán nem egyszerű.

A pince
Az egyedülálló hangulatú, hatalmas pince hatalmas vadászlakomák helyszíne szokott lenni, mint megtudtuk. Hatalmas faszenes grillsütő adja meg a lakomázás alaphangulatát. A házigazdák minőségi borgyűjteménye megfelelő kíséretül szolgál halhoz, vadhoz. Az adagolásban óvatosságra intek, alkoholos befolyásoltság nélkül sem könnyű a hatalmas épületben tájékozódni, nem tartom kizártnak, hogy több, magáról megfeledkezett vendég még ma is bolyong az ódon falak között.

Wellness
A pince rejtegeti a fürdőházat is. Lefelé menet egy diszkrét zugban található a szolárium.
A fürdőház padlófűtése kifejezetten jó alapot ad a mezítlábas szaladgálásnak, különösen a szauna és a jéghideg merülőmedence között. Ha már erre járunk, pattanjunk fel a szobakerékpárra, vagy próbáljuk ki a taposógépet! A kardiofitnesz után megfáradt tagjainkat ellazíthatjuk a Jacuzzi hidromasszázs-kádban. Igény esetén a masszőr és kozmetikus házhoz, mit házhoz, kastélyhoz jön. Nyáron természetesen az ősfák alatt megépített medence is üzemel, a lustálkodni vágyók a szökőkút permete mellett állíthatják fel a nyugágyukat.

Szabadidő, sport
A környező dombok ideális terepet jelentenek könnyebb gyalogostúrákhoz, a faluban található tó öt perc sétával megközelíthető, horgászok, fürdőzők egyaránt örömüket lelhetik benne, ha vigyáznak egymásra. A kastélyszálló maximálisan felkészült a biciklizés lelkes híveinek fogadására is, biciklit tőlük is lehet kölcsönözni. A bátrabbak elkerekezhetnek a Balatonig, a termálvizet kedvelők Kehidakustányba.

Lovaglás
A kastélytól 8 km-re fekvő gyűrűsi lovarda sincs messze, de ha nagyobb társaság kíván lovagolni, akkor a kastély udvarán e célból megépített karámba kötik a lovakat. A környéken számos vadásztársaság működik, gyakran látogatják a kastélyt vadászok is. De szívből ajánlom a misefai kastélyszállót mindenkinek, aki varázslatos környezetben vágyik pihenni, de annak is, aki napközben a Balaton-part nyüzsgését szereti, és csak éjszakára szeretne elbújni a világ elől.

Szerző: Lengyel Gabriella
Illusztráció: Glódi Balázs

tartalom