Ne kínozza az allergia!

Tüsszög? Viszket a szeme, az orra? Nagy valószínűséggel allergiás. (Nyilván sejti is. Azonban ez kevés.) Az allergia betegség, melyet kezelni kell. Hogy hol kap segítséget, itt megtalálja!

A Magyar Allergológiai és Kilinikai
Immunológiai Társaság felhívja a figyelmet arra, hogy
- a szénanátha komolyan veendő betegség, amely magában hordozza további, még súlyosabb allergiák, különösen az asztma kialakulásának, fennmaradásának, romlásának valószínűségét.
- a betegek, ha gyanítják, hogy allergiás betegségük van, keressék fel mielőbb a szakorvosi rendelőt, akkor is, ha tüneteik csak időszakosak, ne várják meg tüneteik romlását,
-ne vállalkozzanak hosszas öngyógyításra.

Nemzeti Környezetegészségügyi Akcióprogram kiadott egy tájékoztató füzetet az allergiáról a pedagógusoknak, és rajtuk keresztül a gyermekeknek.
A füzetben olyan ismeretek találhatók, amelyek segítik, hogy már iskoláskorban megértse minden gyermek, mit tehet saját egészsége érdekében az allergia megelőzéséért.

www.szenanatha-info.hu
A weboldalon április második felétől, a betegséggel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre kaphat választ az érdeklődő, illetve egy önteszt segítségével megtudhatja, hogy szénanáthás-e. A pollenjelentésekből az érdeklődők az aktuálisan veszélyes pollenekről tájékozódhatnak, illetve tanácsot kapnak arra vonatkozóan, hogy a szénanátha tünetei hogyan enyhíthetők a leghatékonyabban.


Az allergiás szénanáthában szenvedők száma 2001-ben életkori megoszlás szerint

Hogyan mérik?
Az ÁNTSZ március elejétől október végéig méri a légkörben szálló virágporszemek (pollen) koncentrációját. Jelenleg tizenkét állomás üzemel, és szolgáltatja a mért adatsorokat. Tavasszal a fák, május közepétől a füvek, július végén pedig a gyomnövények pollenje okozza a szezonális szénanáthára jellemző tüneteket, súlyosabb esetben kiváltói asztmás rohamnak.
A mintavevő készülékek nagyteljesítményű porszívók, amelyek a fák koronájának szintje felett elhelyezkedve egy tapadós, áttetsző szalagon rögzítik az átszívott levegőből az apró részecskéket, amelyekben por, korom, homok mellett virágporszemek is megtalálhatók.

A lakossági tájékoztatás elérhető: www.joboki.hu honlapon.

Infoline: 06 1 470-4747 számon április közepétől bárki tájékozódhat az országban hozzá legközelebb található allegiarendelésekről.


A parlagfű elterjedése Magyarországon
dr. Béres Imre térképvázlata alapján

A Magyar Allergológiai és Kilinikai
Immunológiai Társaság

tartalom