Nyári csokrok, nyári illatok

Ritkán jut eszünkbe, hogy erdő, mező virágaiból készítsünk csokrot. Pedig a mezei csokrok a természet illatát hozzák be lakásunkba. Hogy mi a titka e csokrok árasztotta kellemes atmoszférának, megtudhatja könyvajánlónkból.

A nyár virágokkal teli napokkal ajándékoz meg minket. Az erdő, a veranda és a kert is a kék és a lila, a sárga és a piros, a fehér és a narancssárga, valamint a zöld legkülönfélébb árnyalataiban pompázik. Mindez arra ösztönöz minket, hogy vázákat és kosarakat töltsünk meg velük.
A virágok e gazdagsága láttán is legyen egyértelmű, hogy a védett növényekből soha ne válogassunk! Használjunk bátran növényhatározót!
Ízlés dolga, hogy ki milyen csokrot köt, mint az is, hogy ki mit hoz ki a természetből. Egy csokor állhat tíz vagy öt, de egy ölnyi virágból is. Régebben a csokrokat szigorúan egyféle virágból kötötték, és némi zölddel egészítették ki. Ma azonban e területen is hatalmas változásokat tapasztalhatunk. Válogatósabbak lettünk, mint a hétköznapi élet sok más területén, úgy itt is.
Megfigyelték már, hogy a gyerekek milyen elfogulatlanul bánnak a virágokkal? Ők ugyanis aszerint szedik a kis kezükbe a virágokat, hogy melyik tetszik nekik a legjobban, és nem gondolkoznak azon, hogy illenek-e egymáshoz, esetleg a lakás berendezéséhez.
A gyerekek által kötött csokrokban mindig van élet. Az egyik virágnak hosszú a szára, a másiké meg rövid, helyet kapnak benne a kicsi és a nagy virágú, fehér és rózsaszín virágok, és ezek olyan gondtalan összevisszaságot alkotnak, akárcsak a virágok közé véletlenül kerülő levelek és füvek. Egy-egy ilyen kis csokor bája éppen ebben a sokszínűségben rejlik, amelyről nekünk, felnőtteknek is példát kellene vennünk, amikor saját "felnőttcsokrainkat" készítjük.


Gabriele Bickel
Boszorkánykonyha
Ker. ár: 2980 Ft
Klub ár: 2682 Ft

Kattintson a képre!

A csokor ne legyen mesterkélt, hanem a természet egy részletét adja vissza. Ugyanis csak így van értelme a csokorkötésnek, hiszen a csokorban a természet lenyomatát szeretnénk bevinni a falak közé. Sőt, még az adott évszaknak is vissza kell tükröződnie az adott öszszeállításban, mert csak így kerül hozzánk közelebb a természet.Nyáron a kertekben harangláb, rózsa, margaréta, borzaskata, liliom, tatárvirág és pillangóvirág nyílik, a magas napraforgó, a búzavirág kékje, a zöld palástfű, a bársonyvirág és sok más nyári gyönyörűség pedig csodálatos hangulatot áraszt. Ezek mind egyetlen tarka csokorba köthetők, amely híven tükrözi majd a nyári nap sokszínűségét és gazdagságát.
A természetes formák, különböző struktúrák és a természetes színek miatt pedig soha nem kell attól tartani, hogy giccses lenne.
A könyv szerzője a csokor készítésekor csak egy, két vagy három színre szorítkozik. Általában az úgynevezett komplementer színeket válogatja össze, vagyis a sárgát a kékkel és fehérrel kombinálja. Ily módon nyugalmat és harmóniát sugall.
A kék és a sárga kombinációja azonban messze nem jelenti azt, hogy a csokor kétféle virágból készül. A körömvirág, a festőpipitér, a cipruska, a bársonyvirág, a napraforgó különféle sárgája a különböző formák és színárnyalatok miatt kitűnő összhangot alkot a szarkaláb, a búzavirág, a lobélia, az írisz, a levendula vagy a harangvirág kékjével. Az ilyen csokor színei még jobban kiemelkednek és hangsúlyosabbá válnak, ha légies fehér virágokat, például fátyolvirágot, kamillát, anyafüvet vagy édesköményt válogatunk melléjük.
Az édeskömény dekoratív virágot hozó fűszernövény, tehát dekorációs célokra is használhatjuk. Számomra a fűszernövények felhasználásával készülő virágkötészeti munkák jelentik a legszebb feladatokat, hiszen a fantáziának semmi sem szab határt. Nehézséget csak a megfelelő fűszernövények beszerzése jelent. Egyszer születésnapomra olyan csokrot kértem, amelyben a növényfajták - nemcsak fűszernövények - száma megegyezett betöltött éveim számával.
Ha valaki egyszer már megtapasztalta a dekorációs célokra használt fűszernövények illatát és báját, bizonyára szívből örül majd, ha különféle fűszernövényekből kötött csokrot kap ajándékba. Permetezett és mérgező növényekből ne kössünk csokrot, de sajnos e tekintetben is találkoztam már nem egy meggondolatlan emberrel.
A nyári boszorkánycsokor tehát mindig kellemes illatú, különösen, ha körömvirággal, rózsával, margarétával, borzaskatával, izsóppal, rozmaringgal, zsályával, oregánóval, metélőhagyma-virággal, borágóval, tárkonnyal és lestyánnal fűszerezik. A vadon termő virágokkal, amelyekből sok van, és nem kerülnek semmibe - lóhere, pipacs, boglárka és cickafark - önállóan, kosarakba rendezve is díszíthetünk.
Itt kell megemlítenem, hogy a csodálatos virágköltemények mellett azért azokról sem szabad megfeledkeznünk, akik egyik-másik növényre allergiásak. Az allergiától szenvedő embereknek ugyanis még a legnagyobb szeretettel készített csokorral sem tudunk örömet szerezni.

tartalom