Férfidolog

A férfiak nem szívesen beszélnek problémáikról, betegségeikről - állítja sok más kollégájával egyetértve dr. Solymossy Egon, a Fejér Megyei Szent György Kórház urológus-andrológus főorvosa. Az andrológusok, azaz a férfigyógyászattal foglalkozó orvosok azonban azt szeretnék elérni, hogy az erősebb nem képviselői is legalább olyan természetességgel keressék fel őket, ahogy a nők a nőgyógyászukat.

- Diplomatának készült, orvos lett. Mi történt?
- Kedveltem a nyelveket, angolul és németül elég jól is beszélek, de az akkori politikai élet nem kedvezett a külkereskedelmi vagy diplomata szakmának. Ezért inkább az orvosi egyetemre jelentkeztem.

- Miért éppen az urológiát választotta?
- Pécsett, az egyetemi éveim alatt a Molekuláris Biológiai Intézetben dolgoztam, ahol a genetikával, azon belül az átörökítő anyaggal, a DNS-sel és RNS-sel foglalkoztam, de hamar kiderült, hogy ez egy olyan eszköz- és pénzigényes szakma, amelyet a hazai viszonyok között aligha lehetett volna végezni. Ezután váltottam a sebészetre, ezen belül is mindenképpen kissebészeten akartam dolgozni. Ez lehetett volna akár fül-orr-gégészet vagy szemészet, és lett volna helyem a pécsi klinikán is, de akkoriban helyezték Székesfehérvárra dr. Szendrői Zoltán, nemzetközi hírű urológus professzort, akitől nagyon sokat reméltem tanulni. Így aztán családommal együtt ideköltöztünk, és ezt a döntésemet mind a mai napig nem bántam meg.

Köztudomású, hogy egyes vérnyomáscsökkentők és nyugtatók okozhatnak merevedési zavarokat, de ma már léteznek olyan gyógyszerek, melyeknek az ilyen jellegű mellékhatása ritkább. Napjainkban mind a meddőség, mind a merevedési zavarok nagyon jó hatékonysággal kezelhetők. Akár a hormonális zavarokat is lehet gyógyítani. Négy éve vált ismertté Magyarországon is a kék tabletta, az úgynevezett "kék gyémánt", és azóta is töretlen a népszerűsége, de már megjelent az utóda, a piros pirula, amely a központi idegrendszer befolyásolásával fejti ki hatását.
Az andrológus azonban azt ajánlja, hogy a tabletta szedésének megkezdése előtt mindenképpen forduljanak szakorvoshoz.

- Mikor kezdett andrológiával foglalkozni?
- 1976 őszén. Akkoriban ez még világviszonylatban is új tudomány volt, de sokat tanulhattam mind szakmailag, mind emberileg dr. Molnár Jenő tanár úrtól, aki az európai andrológia egyik alaptója volt.

- Akkoriban mivel foglalkozott az andrológia?
- Főként a férfimeddőség problémájával. Annak idjén, amikor kezdtük, nagyon kevesen jöttek el kivizsgálásra, de mára talán sikerült tudatosítanunk, hogy a meddő házasságokért nemcsak a nők okolhatók. Pillanatnyi statisztikák szerint negyven százalékban a férfi, ugyanannyiban a nő, húsz százalékban pedig mindketten felelősek. Szerencsére, manapság, mielőtt a nőgyógyászok valami komoly beavatkozást végeznének, elküldik a férjet is az andrológiára kivizsgálásra.

- Gondolom, nagy pszichológiai érzék kell a férfiakhoz.
- Óriási. Eleinte háromhónapos, féléves beutalókkal jöttek hozzám a páciensek, tehát jelentős időre volt szükségük, hogy rávegyék magukat a vizsgálatra. Manapság mintha egy picit javult volna a helyzet. Könnyebben jönnek, és mondják el a panaszokat. Ez a legfontosabb, ne féljenek a férfiak, és menjenek el vizsgálatra, ha bármi problémájuk van, hiszen ma már akár pszichés, akár organikus eredetű panaszokról legyen szó, nagyon sokat tudunk segíteni. Érthetően kényes téma ez, de igyekszünk elérni, hogy a férfiak legalább olyan természetességgel járjanak andrológushoz, mint a nők a nőgyógyászhoz. A magyar férfiak egyébként legalább olyan szégyenlősek, mint dél-európai társaik.

A közelmúltban a 25. Andrológiai Társaság ülésén megalakult az Idősödő Férfiak Társasága, melynek tagja huszonegy társával együtt dr. Solymossy Egon is. Ez a mozgalom tíz éve indult az Amerikai Egyesült Államokban, utána került Európába. A csapatban andrológusok, egy gerontológus és egy pszichiáter van.
A társaság mélyrehatóbban vizsgálja majd a tüneteket, tapasztalatokat gyűjtenek a férfiklimaxról egyre jobb gyógymódokat keresve, és együtt harcolnak az andrológia mind szélesebb körben ismertté tételéért.
Az európai andrológia egyébként komolyabb, mint az amerikai, ott több szakorvos konzultációja kell egy beteghez.

- Másik kényes téma az impotencia.
- Az impotencia és a merevedési zavar két különböző dolog. Az impotencia teljes, abszolút merevedési hiány. Csak nehezen gyógyíthatató, és főleg gerincsérülések vagy más komoly betegségek miatt fordul elő. A merevedési panaszok a nemzetközi statisztikák szerint a negyven és nyolcvan év közötti férfiak 70-80 százalékát érinti. Sokszor azonban azt tapasztalom, hogy a férfiak hajlamosak eltúlozni a problémát. Előfordul, hogy egészen fiatalok is, ha egy éjszaka a vártnál rosszabbul teljesítenek, máris kétségbe esnek, és rohannak hozzánk, attól rettegve, hogy impotensek, és könyörögnek, írjam fel a kék csodapirulát. Legtöbbször azonban alapos vizsgálat és hosszas beszélgetés után kiderül, hogy semmiféle szervi elváltozásról nincs szó, hanem hatalmas bizonyítási kényszer van bennük. Ez genetikai dolog, a férfiak erre születtek. Az is lehet, hogy a hölgyek részéről is nagyobbak az elvárások, hozzáteszem: jogosan. Azonban a tolerancia nagyon fontos. Lehet, hogy a szerencsétlen férfi már három napja tizenhat órát dolgozik, és este örül, ha még él, és egyáltalán ágyba kerül. Ha egy párkapcsolatban megvan a szeretet, akkor az átmeneti "áramszünet" nem szokott gondot okozni. Egyébként szexuális kielégületlenség miatt több nő is felkeresett már. A szexuális kultúrát is tanítani kellene, hiszen sok férfi és nő nem tudja, hogyan kell partnerének igazán örömet szerezni. Sok házasság megy tönkre, melynek oka gyakran az ágyban kezdődik és folytatódik, melyet legtöbbször egy őszinte beszélgetéssel meg lehetne oldani.

- Manapság mivel foglalkozik az andrológia?
- A meddőség és a potenciazavarok mellett az idősödő férfiak problémáival, a prosztata megnagyobbodással, vizelési nehézségekkel és a férfiklimaxszal.

- Férfiklimax?
- Csak mostanában kezdték el tudományos körökben is kijelenteni, hogy igenis van férfiklimax, csak náluk később, ötvenöt év fölött kezdődik.

- Milyen tünetei vannak?
- Szinte ugyanaz, mint a nőknél, vagyis álmatlanság, az emlékezet lassú romlása, a reakciókészségek lassulása, a hormonok, a vázizomzat, a szervezet víztartalmának csökkenése, valamint a kreativitáskészség renyhülése. Ezzel párhuzamosan viszont nő a bizonyítási kényszer mind szellemi, mind szexuális téren, ennek következtében ők a depresszióra is hajlamosabbak. Ezen kívül a csontritkulás is ugyanúgy jelentkezik. Az emberi élet hossza genetikailag meghatározott, de ha ezzel együtt egészségtelen életmód, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, túlhajszoltság is párosul, akkor nehéz elérni a manapság már ideálisnak mondható százhúsz évet. Az egyik kedvenc mondásom, hogy a funkció erősíti a struktúrát. Egészséges élettmóddal, vitaminokban, fehérjékben gazdag táplálkozással, egy könnyebb mozgással - amely lehet gyaloglás, futás, úszás, akár a tenisz - még idős korban is sokat lehet javítani a helyzeten. Ezenkívűl az agyat is ugyanúgy trenírozni kell, mint a testet. Egyszerű gyakorlat például: jegyezzük meg öt autó rendszámát, és este próbáljuk visszamondani! Vagy: a mai világban divatossá váltak a telefonszámot memorizáló készülékek, ne használjuk ezeket, hanem igyekezzünk minél többet megjegyezni!

- Mi jelenti a sikert az Ön számára?

- Mind a merevedési zavarok, mind a meddőség leküzdésében van több sikerélményem. Sok "gyermekem" van Fejér megyében, elég sok házaspárt segítettem hozzá a családalapításhoz, és mind a mai napig kérem a pácienseimet, hogy értesítsenek, ha babájuk születik.
Sikert jelent az is, ha tanácsaimmal sikerül egy házasságot megmentenem.

Szöveg: Szép Kriszta,
Fotó: Körmendi Imre

tartalom