Illatozó, tűzpiros eper

Május ígér először igazán meleget. Felpezsdíti vérünket, kitárulkozunk, kivirágzunk, és újra élvezzük az életet. Május az első gyümölcsérlelő hónap. Illatos, vörösen fénylő, kívánatos gyümölcse az eper. A legszebb ajándék a természettől.

Tele vitaminnal, az egészsége megőrzéséhez elengedhetetlen növényi vegyületekkel. Lédús, C-vitaminban gazdag formás kis csoda, a hosszú téli hónapok után feltölti kiéheztetett testét és lelkét. És a színe, az illata! Mintha csak a színterápia doktorai találták volna ki! Még a látványa is energetizál! Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Bőséges C- és E-vitamin tartalmával kitűnő vértisztító táplálék. Csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszedés és a rák kialakulásának esélyét. A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van. Az eper bőrápoló hatása sem elhanyagolható. Kinyitnak a strandok, beindul a napozás szezonja, és az első napérlelte gyümölcs máris megvéd annak káros hatásaitól. A bőrbe bedörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől, hűsíti bőrét napozás után, véd az ultraibolya-sugárzástól. Fogai fehéren csillognak majd, ha pépesített földieperrel dörzsöli át hetente egyszer. Használjon ki minden lehetőséget a fogyasztására, hiszen csak rövid ideig találja meg a pultokon! Jó partner a fogyókúrában is. Egy kilogramm eperben 4 g fehérje, 113 g szőlőcukor, 8 g só és 7 g rostanyag van. Fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti. Vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Szokjon le arról, hogy cukrozza az epret! A cukor hizlal, elnyomja az eper egyedülálló zamatát, erjedésnek indul, ezzel a fontos anyagok, vitaminok bomlását is felgyorsítja.
Sajnos az aprómagvas gyümölcsök, így az eper is, csalánkiütést idézhet elő. Ez elsősorban csecsemőknél tapasztalható. Aki nagyon ritkán fogyaszt friss epret, szintén bőrkiütést kaphat. Legtöbbször azonban ez nem valódi allergiás reakció. A gyümölcsben lévő speciális anyagok a sejtekben hasonló reakciót váltanak ki. Győződjön meg róla, hogy tényleg nem eper-allergiáról van szó, és fogyassza rendszeresen!
A kellemetlen mellékhatás egy-két év múlva elmúlik. Addig is mossa meg alaposan, sőt, meg is hámozhatja! Tőlünk pedig kap néhány receptet, melyek egy romantikus napot tehetnek tökéletessé. A többit a fantáziájára bízzuk!

Fokhagymás jércerizottó eperrel
Hozzávalók: 20 dkg eper, 30 dkg jércemell, 1 fej fokhagyma, 0,5 dl száraz fehérbor, 1 csomag friss petrezselyem, 5 dkg mogyoró, 5 dkg mazsola, só, szerecsendió, gyömbér.
Elkészítés: vajon megpirítjuk a csíkokra vágott jércemellet. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a mogyorót és a mazsolát. Felöntjük a fehérborral, és még néhány percig forraljuk. Összekeverjük a külön elkészített párolt rizzsel, majd a kockákra vágott eperrel. A formából kiborítva tálaljuk. Konyakos eperízzel körbelocsoljuk, petrezselyemmel díszítjük.

Eperomlett
Hozzávalók: 20 dkg eper, 4 db tojás, 10 dkg margarin, 8 dkg rizsliszt, 5 dkg méz, juharszirup (ízlés szerint), 1 csomag friss citromfű.
Elkészítés: a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a méz felével habosra keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, és hozzáadjuk a méz másik felét. Összekeverjük a két anyagot, és hozzászitáljuk a lisztet. Lazán összeforgatjuk, hogy a hab ne törjön össze. Vajazott, forró palacsintasütőbe tesszük, és rászórjuk az epret és az apróra vágott citromfüvet. Ha megsült, kettéhajtjuk, és juharsziruppal meglocsolva tálaljuk.

Mentás eperkehely pezsgőhabbal
Hozzávalók: 20 dkg eper, 5 dl száraz pezsgő, 4 cl Curacao, 4 db tojás, 1 dl méz, 1 csomag friss menta.
Elkészítés: a tojásfehérjét habbá verjük, mézet adunk hozzá, és a madártejhez hasonlóan pezsgőben meggőzöljük, majd kihűtjük. A megmaradt pezsgőbe beáztatjuk az epret, és friss mentát adunk hozzá. Hűtőben egy órát állni hagyjuk. A kehely aljába Curacaot öntünk. Rétegezve belehelyezzük a pezsgőhabot és az eperdarabokat. Tetejét mentával díszítjük.

Szöveg: Tuba Adrienn
Recept: Kovács Ákos, chef (Oxigén Klub, Fót)
Fotó: Körmendi Imre

tartalom