Hihetetlen izmok, könnyed mozdulatok

Különleges sport a fitnesz, hiszen egyik része a test folyamatos építéséből áll, másik része meg egy akrobatikus elemekkel is tűzdelt gyakorlatból. Erő és tánc, duzzadó izmok és nőiesen bájos mozdulatok. A legjobbak versenyén jártunk.

2002. április 20-án rendezték meg Százhalombattán a női fitnesz magyar kupa válogató versenyt, amelynek során eldőlt, hogy kik képviselik hazánkat a Budapesten megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon.
Az esélyesek kivétel nélkül megjelentek a versenyen, hiszen még semmi nem dőlt el, az éves megfeszített munka most érhet be igazán.
Délelőtt a gyermekek versenyeztek, a szakemberek szerint számos kiemelkedő tehetség van az utánpótlás között, aggodalomra semmi ok. A magyar fitnesz eddig is eredményes sportnak számított, a versenyzők ott vannak a nemzetközi élvonalban, és a Százhalombattán látottak alapján így lesz ez a jövőben is.
A nap folyamán fitnesz forma versenyt is rendeztek, amely a testépítés egy fajtája a nőies testalkat, a vonások, a harmonikus női test látványának megőrzésével.
A felnőttek versenyét nagy várakozás előzte meg, bár a papírforma némileg felborulni látszott, hiszen az Európa-bajnoki címre is esélyes Pintér Beatrix sérülés miatt kénytelen volt lemondani a részvételt.
A testbemutató már nyilvánvaló különbségeket hozott a versenyzők között, az esélyesek még a laikusok számára is felismerhetők voltak. A klubok komoly szurkolótábort hoztak magukkal, akik folyamatos bekiabálásokkal igyekeztek a zsűrit a megfelelő döntés meghozatalára rábírni. A végső döntés a gyakorlat bemutatása után született meg, Palatinusz Tünde kimagaslóan eredeti koreográfiája nyerte el a bírók tetszését.
A látványos gyakorlat, amelyben egy harcos amazont jelenített meg, a jelmez és a zeneválasztás harmóniája nagy tapsot aratott.
A másik kategóriában Messe Zsuzsanna nyert, hasonlóan ötletdús és szépen kivitelezett gyakorlattal. Szurkolni fogunk nekik az Európa-bajnokságon!

Hogyan pontoznak?
Megkérdeztük Leányfalvi Ferencet, a Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetség szövetségi kapitányát, fitnesz és testépítő bírót.
Az első, fürdőruhás fordulóban a hölgyek izmait veszik nagyító alá a bírók. Megnézik a test hosszanti- és keresztarányait, azt hogy a szélesebb vállak okozta V testforma mennyire arányosan érvényesül. Fontos szempont a nőies alkat megőrzése. Ezek után az izomzat felépítését figyelik, mennyire száraz, kidolgozott az izomzat, a bicepsz és a tricepsz milyen mértékben különül el, milyen alaposan dolgozta ki a versenyző a hát- és hasizmait. Pontozásos, azaz szubjektív bírálatról van szó: vannak bírók, akik a szárazabb izomzatot, vannak, akik a harmonikus megjelenést részesítik előnyben. A test forduló pontszámai duplán számítanak a pontozásban.
A másfél perces gyakorlat lényege, hogy a minél kreatívabb koreográfia dinamikusan, táncos elemekkel, minél showszerűbben jelenjen meg. Nem az akrobatikán és a tornászmúlton van a hangsúly, sokkal inkább az egyéniséget is tükröző lendületes gyakorlaton.

Végeredmény

167 cm alatti kategória
Messe Zsuzsanna
Fodor Csilla
Székely Mónika


160 cm alatti kategória
Palatinusz Tünde
Gál Etelka
Ulrich Mónika

Szöveg: Lengyel Gabriella
Fotó: KY-KÁ

tartalom