Aprók tánca
fitneszverseny a legkisebbeknek

Hatodik éve szerveznek Magyarországon - a világon elsőként - gyerekeknek is fitneszbajnokságot. Március 24-én Tökölön tartották a
California Fitness FIT-KID Diákolimpiai Válogató Versenyt a Westel kupáért. A résztvevőknek Béres Alexandra fitnesz, illetve Pessuth Rita kick-boksz világbajnok előtt kellett bizonyítaniuk.

Kicsit izgulok - mondja Merits Lilla, egy kilencéves versenyző. - De azzal nyugtatom magam, hogy sikerülni fog.
Lillának három éve a szép ruhák tetszettek meg, ezért kezdett fitneszezni. Ma már hetente négyszer jár edzésre, ruháit édesanyja tervei szerint a varrónő készíti el. De Lilla megtanult odafigyelni arra is, hogy miből mennyit eszik.
- A fitnesz nem azt jelenti, hogy ha megkívánják, nem ehetnek csokoládét - magyarázza Csábi Ildikó, a verseny egyik főszervezője. - De táplálkozási tanácsokat kapnak. Megtanulják, mit jelent a kifejezés, hogy egészséges életmód. Csábi Ildikó és férje, B. Tóth János állítottak össze - úttörőként Európában - fitnesz-szabálykönyvet. Részletesen felsorolták benne a kötelező elemeket, gyakorlatokat és a bírók számára azok pontozásának módját. A fitnesz ugyanis hatvan százalékban torna, aerobik, ritmikus sportgimnasztika, tánc stb., negyvenben viszont show. Dinamikus zenével, szűk ruhákkal, csillámló frizurákkal.
- Az arányokat be kell tartaniuk a versenyzőknek - folytatja Csábi Ildikó. - Hiszen a bírók például a túlzó külsőségek - a dressz kivágása - miatt is vonnak le pontokat.
Az évek óta megrendezésre kerülő verseny selejtezőire - az egész országból - négyszázan jelentkeztek. S legalább háromszor-négyszer ennyien űzik a sportot. Aki nem indul a megmérettetésen, az is elmegy drukkolni a csapattársainak.
A tököli sportcsarnok lassan megtelik. A terem közepén egy gumiszőnyeg jelenti a színpadot. Rajta lázas gyakorlás. Ugrások, szaltók, forgások. A lányokon flitteres mezek, s néhányukon tréningalsó. Edzőcipők és kellékek - bőrönd, botok, kutyaház - hevernek szanaszét.
Egy tizenöt éves lány hessegeti az egyik sarokból a kisebbeket, és várja, hogy tisztuljon a terep. Uj Bianka Szolnokról érkezett a selejtezőre, esélyesként tartják számon.
- Három napja lázas vagyok - meséli. - Megéri.
A színpadot elválasztó paraván mögött korcsoportonként sorakoznak fel az indulók. Próbálják a bevonulást. Dirigál az alkalmi műsorvezető: "Jól van lányok, most mindenki egyszerre forduljon hátra!"
Megérkeznek a nagyhatalmú pontozóbírók is: papírokkal, szakértelemmel. S elfoglalják helyüket a szőnyeggel szemben.
Délben kezdődik. És ez már nem próba.
Csillogó estélyiben érkeznek a legidősebbek, tizenöt-tizenhat évesek. Egyenként bemutatkoznak, elmondják, honnan jöttek, mit csinálnak, mióta fitneszeznek. Majd bevonulnak fürdőruhában is - ahogyan világversenyeken szokták a felnőttek -, hogy a pontozók lássák a testalkatukat és az izomzatukat.
- Ennyi idős korukra nagyjából kialakul az alkatuk - mutatja B. Tóth János. - Hogy majdan bajnokok lesznek-e, ettől is függ. Azt mindenesetre megtanulják, hogy büszkén húzzák ki magukat, mutassák, amijük van. Akkor is, ha már abbahagyták a versenyzést.
Hiszen a szervezők szerint a verseny csak eszköz és nem cél. A cél az egészséges életmód. A fitnesz pedig olyan gyűjtősport, ahova más sportágak - leendő - kiválóságai is szívesen kirándulnak. A gyerekeknek tetszenek a külsőségei, s az eredmények eléréséért sem kell gép módjára napi hat órákat edzeniük.
- Az a lényeg, hogy fellépés, versenyzés közben is jól érezzék magukat - magyarázza B. Tóth János. - Számomra elég meggyőző, hogy mindegyikük mosolyog még spárgázás közben is.
A bevonulások, bemutatkozások után megkezdődik a show. Először a legkisebbek. Lelküket is beleadják a másfél perces gyakorlatokba - a bírók az erőt, a lazaságot, a hajlékonyságot és az ügyességet értékelik. Ütemre tapsol a közönség, színes fények cikáznak.
Tízesével repülnek a plüssállatok a porondra, amikor elhalkul a zene.
- A gyerekfitnesz leginkább azok között a kicsik között terjedt el, akiknél otthon, a családi értékrendben is előkelő helyen áll a mozgás. Vannak olyan kislányok, akiknek szüleik válogatott sportolók voltak - mondja Csábi Ildikó. - Más gyerekek például az iskolában kerülnek kapcsolatba a fitnesszel, és az új, a sporthoz szükséges egészséges étrend és rendszeres mozgás rajtuk keresztül jut el az egész családhoz. És a szülők annak is örülnek, hogy ameddig csemetéjük egy edzőteremben ugrál és táncol a zenére, addig sem csavarog, nem csak tévét néz, vagy a számítógép előtt ül.
Kisebb szünetekkel majdnem este hatig tart a selejtező. Örömükben sírnak, akik továbbjutottak a döntőre. S akik nem, azok is tapsolnak, gratulálnak, plüssállataikat is az érmeseknek ajándékozzák. Nem vesztettek semmit.
- Nőies és lágy sport a fitnesz - kommentálja Béres Alexandra. - A gyerekek úgy nőnek fel benne, hogy megszokják az egészséget, természetessé válik számukra a mozgás és a helyes táplálkozás.

Szöveg: Novák Zsuzsanna
Fotó: Bazánth Ivola

tartalom