Háromnapos léböjtkúra

Fogytán az energiája? Kedvetlennek érzi magát? Itt az ideje, hogy megtisztítsa szervezetét! A szakszerű léböjt csodát művel külsőnkkel, belsőnkkel egyaránt. Határozza el magát, segítünk!

A tavasz a méregtelenítő kúrák kiemelkedő időszaka. Ilyenkor igyekszünk a téli hónapok alatt felhalmozódott salakanyagoktól megszabadulni. A hölgyek ekkortájt kezdik behajtogatni a sálat, a sapkát, a kesztyűt és a vastag pulóvereket a szekrény polcainak mélyére, s mivel ott addig a bikinik aludtak téli álmot, óhatatlanul előtérbe kerülnek e kényes ruhadarabok. A női lelket elkezdi furdalni a kíváncsiság, vajon hogyan fest majd a forró nyári napokon a tavalyi vadító fürdőruhájában, amelyben az elmúlt évben annyi elismerő pillantást söpört be? Vagyis: bikini fel, irány a tükör! A hízékony alkattal megáldottakba a látottak hatására beléhasít a felismerés, hogy bizony, talán jobb lett volna a múlt hétvégén is egy kicsit kevesebb lekváros buktát enni a nagy tál babgulyás után. A jól látható narancsbőrről - amely létrejöttében egyik kiemelkedő tényező a salakanyagok felszaporodása - talán jobb nem is beszélni. Nincs más teendő, mint gyors megoldást keresni erre az akut problémára.

Méregtelenítés
Modern korunk vívmánya, hogy mára már szinte mindent képesek vagyunk előállítani mesterségesen is, de a természet által kínált eledeleinket is addig-addig alakítjuk, míg mind formailag, mind állagát, színét, tartósságát tekintve kifogástalanná nem válnak. Ha ezeket az élelmiszereinkre vetítjük, nos, gyakorlatilag nem találunk olyan nyersanyagot, amelyben ne lenne valamilyen adalékanyag vagy vegyszer. Ezek, valamint az anyagcserénk során képződött köztes anyagok mind-mind mérgezik szervezetünket. A májunk, a vesénk, a tüdőnk és a bőrünk felveszi ugyan a harcot a salakanyagokkal, de a folyamatos terhelést azok sem bírják. Ezért fontos, hogy időnként tehermentesítsük szerveinket, építsünk be alkalmanként egy párnapos böjtöt. A méregtelenítésnek számos fajtája és módszere létezik, mi most egy háromnapos léböjtkúrát ajánlunk, amely tekinthető egy gyors salaktalanító kúrának is narancsbőr ellen, de akár egy szolid fogyókúra első lépcsőjének is azon bizonyos kidudorodások lefaragására, amelyeket a fürdőruhás tükörképünkön vélünk felfedezni.

Léböjt
A léböjt - amint a nevéből is következik - nem áll másból, minthogy a kúra ideje alatt szilárd táplálékot nem veszünk magunkhoz, csupán folyadékot. De abból sokat, legalább 2,5-3 litert. Fogyaszthatunk vizet, szénsavmentes ásványvizet, gyógyteákat, gyümölcsök és zöldségek kifacsart levét, valamint zsiradék hozzáadása nélkül készített leveseket. A lékúrák közkedveltek, présgép vagy gyümölcscentrifuga birtokában pedig egyszerűen megvalósíthatók. Bár az alkohol és a kávé folyékony halmazállapotú, méregtelenítés alatt mégse fogyasszuk őket! A dohányzóknak is érdemes letenni a cigarettát, és bár az erős dohányosoktól nem várhatjuk el, hogy egyik napról a másikra felfüggesszék eme szenvedélyüket, azért ők is csökkentsék - lehetőleg drasztikusan - az elszívott szálak számát! A lékúra a nyers ételek fogyasztásából álló diétától rosttartalmában különbözik. Ha a zöldségeket és a gyümölcsöket préseljük, rostmentesekké válnak. Amennyiben azonban turmixoljuk vagy centrifugázzuk, maradnak benne rostok, csak a gép felaprózza azokat. Teljes rostmentességre akkor van szükség, ha az emésztőrendszer különösen komoly tehermentesítést igényel. A levek méregtelenítésen kívül roborálásra is alkalmasak, hiszen ha gyengének érezzük magunkat, egy egynapos lékúra újra formába lendít minket.

A préselés szabályai:
- a nyersanyagokat lehetőleg bio-piacokon szerezzük be, hogy méregtelenítés címén még véletlenül se vigyünk be szervezetünkbe több vegyszert, mint máskor tennénk
- ha nincs a környezetünkben bio-piac, a megvásárolt élelmiszereket alaposan mossuk és hámozzuk meg
- ha nincs speciális présgépünk, a gyümölcscentrifugánk lehetőleg műanyag vagy 18/10-es rozsdamentes acél alkatrészekből álljon, ugyanis más fémekkel a gyümölcssavak reakcióba lépnek
- a leveket mindig frissen készítsük el olyan mennyiségben, amennyi egyszerre elfogy, a vitaminok nagy része ugyanis oxigén hatására elbomlik!

Gyógyító levek
Aki gyakran issza a zöldségek és a gyümölcsök kifacsart levét, különféle vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és enzimekkel ajándékozza meg szervezetét. A legtöbb ezek közül ráadásul különféle gyógyerővel is fel van vértezve, néhány pedig kifejezetten jó méregtelenítő hatású. A legjobb salaktalanítók közé tartoznak a magas káliumtartalmú zöldségek és gyümölcsök, ezek ugyanis a vizelet-kiválasztás serkentésével gyorsítják a salakanyagok távozását szervezetünkből. A táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy a zöldség- és gyümölcsleveket ne keverjük egymással, ez alól egyedül az alma és sárgarépa ivólé képez kivételt.

A japánok és a tea

Japánban a teának - és ezalatt mindig a zöld tea értendő - nagy szerepe van. A teát a XII. században szerzetesek vitték Kínából Japánba, és lefektették a "Chado", a teaút szellemi alapját, amely a zen-buddhizmus felismerési útjainak egyike. A mester szerint a teaút alapja a harmónia, alázatosság, tisztaság és csönd. A japán teázási szertartás külön erre a célra berendezett teaházakban vagy helyiségekben zajlik. A teázás az egyszerűség rituáléja, amelyben mindenki meglelheti a "békét egy csésze teában". Közben pedig a helyiség berendezésétől kezdve a vendéggel való kommunikáción, a használati tárgyakon és fortélyokon át egészen a porrá őrölt zöld tea (matcha) agyagcsészében történő elkészítéséig minden apró részletre ügyelnek.

Méregtelenítő teák
Számos gyógynövényt ismerünk, amelyek régóta bevált salaktalanítónak számítanak. A füveket magunk is begyűjthetjük, de biztonságosabb és lényegesen egyszerűbb, ha gyógynövényboltokban vásároljuk meg őket. Akár a gyógyszerek esetében, itt sem mindegy ugyanis, hogy milyen füvekből készítjük a keveréket, és milyen arányban használjuk fel a hozzávalókat. Egy keverék akkor igazán hatásos, ha a gyógynövények egymás hatásait kiegészítik. A teák estében is fontos, hogy mindig frissen készítsük el, ne tároljuk őket literszám.

A kúra
1. nap
- a felkelést követően: hideg-meleg vizes váltott zuhany (hideggel a végén!)
- 8 órakor: egy csésze méregtelenítő teakeverék
- 10 órakor: egy pohár frissen préselt céklalé
- 13 órakor: egy pohár frissen facsart narancslé
zöldségleves: két nagy krumpli, egy nagy sárgarépa, negyed cékla, negyed zeller - a megtisztított és feldarabolt zöldségeket kevés, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és a levét fogyasztjuk
- 15 órakor: egy pohár frissen préselt almalé pár csepp citrommal
- 17 órakor: egy csésze gyógytea (kamilla, csipkebogyó)
- 19 órakor: egy pohár frissen préselt paradicsomlé, esetleg zöldségleves leve
(Napközben vizet, ásványvizet nyugodtan fogyaszthatunk, sőt!)

2. nap
- meleg fürdő pár csepp rozmaringkivonattal (élénkítő, frissítő hatású)
- 8 órakor: egy csésze méregtelenítő teakeverék
- 10 órakor: egy pohár frissen préselt uborka és reteklé
- 13 órakor: egy pohár frissen facsart grépfrútlé
zöldségleves: két nagy krumpli, egynegyed fej káposzta, egy-két gerezd fokhagyma (készítése megegyezik az előző napi levesével)
- 15 órakor: egy pohár frissen préselt ananászlé (friss ananászból)
- 17 órakor: egy csésze gyógytea
- 19 órakor: egy csésze savanyú káposztalé, esetleg zöldségleves leve (Napközben ásványvíz!)

Tea alapismeretek

Az egészség és szépség terén valóságos varázserőt tulajdonítanak a teának.
Állítólag csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, védi a fogakat, és fogyasztásától kisebb lesz a rákos megbetegedések kockázata. A tea - legyen
az fekete vagy zöld - egészen mellékesen fontos ásványi anyagokat és vitaminokat is juttat a szervezetbe. A mindenható tea ezenkívül flavonoidokat is tartalmaz. Ezek az antioxidánsként működő növényi festékanyagok megvédik a sejteket a szabadgyököktől. Két csésze teában például ugyanannyi antioxidáns anyag rejlik, mint négy almában vagy 20 pohár almalében. A zöld és a fekete tea egyébként ugyanabból a teanövényből származik, csak a feldolgozásuk történik másként. A fekete teát összevágják, feltekerik és fermentálják. Közben a sejtnedv a levegőn oxidálódik. A tealevelek feketére színeződnek. A zöld teát ezzel szemben csak gőzölik (füllesztik), a színe és cserzőanyaga megmarad. Néhány év óta - főként a zöld teát - kozmetikai célokra is használják. A zöld tea erősíti az immunrendszert, enyhíti a napfény okozta károsodást, megnyugtatja a bőrt. Nemrégiben már a drága fehér tea is felbukkant az egyik szépségápolási termékben. A fehér tea bizonyíthatóan háromszor hatékonyabb a szabadgyökök lekötésében, mint a zöld tea. A ritka teát csak akkor szedik le, ha az első zsenge hajtások megjelennek rajta. Fél kilogrammnyi aromás teához 80 000 kézzel szedett levélre van szükség.

3. nap
- váltó zuhany, hideg vízzel befejezve
- 8 órakor: egy pohár körtelé
- 10 órakor: egy pohár sárgarépalé
- 12.30-kor: egy csésze meleg gyömbértea
- 13 órakor: zöldségleves: egy nagy krumpli, egy-két rózsányi brokkoli és karfiol, darabka póré és egy paradicsom (kevés vízben megfőzzük és a levét fogyasztjuk)
- 15 órakor: egy pohár frissen préselt alma-narancslé
- 17 órakor: egy csésze méregtelenítő teakeverék
- 19 órakor: egy pohár zellerlé, esetleg zöldségleves leve
(A nap folyamán ásványvíz fogyasztása javasolt.)

Gyógyító zöldségek:
cékla: olyan aminosavat, betanint tartalmaz, amely serkenti a májsejtek működését, ezáltal a méregtelenítési folyamatokat is; betanintartalmánál fogva pedig a baktériumok szaporodását gátolja a bélben;
sárgarépa: illóolajai fokozzák a gyomor és a belek vérellátását, segítve ezáltal az emésztést, valamint sejtvédő, vérzsírszint-csökkentő és méregtelenítő hatással is rendelkezik;
zeller: lúgos kémhatású, segíti a vizeletelválasztást, s mivel szabályozza a szervezet vízháztartását, hasznos tagja a méregtelenítő programoknak;
paradicsom: vízhajtó, bélműködésserkentő, béltisztító és élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz;
uborka: e nagyon alacsony energiatartalmú zöldségfélének különös bőrtisztító hatást tulajdonítanak;
retek: a benne található szulforafinok segítik a bélflóra működését, epeserkentő és nyálkaoldó hatással rendelkezik; kiváló vízhajtó és méregtelenítő;
savanyú káposzta: serkenti a bélműködést, béltisztító, gyulladásgátló és vérképző hatású.

Gyógyító gyümölcsök:
narancs: serkenti az anyagcserét, sok antioxidáns hatású vitamin található benne;
grépfrút: béltisztító, gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő hatással rendelkezik;
alma: emésztésserkentő, nyugtató hatású;
ananász: emésztést serkentő.

tartalom