Első döntésünk: a születés

Az arcszerkezetem alapján elmondta, hogy határozott vagyok, gyakran erőszakos, a férfiakkal meg bizonytalan. Mire magamhoz tértem, a stresszmentes szülésről mesélt. Papp Erzsébet kineziológus érzelmi stresszek oldásával foglalkozik. Elsősorban mamákat és babákat kezel nagy sikerrel.

A kineziológia miben segít a szülés, illetve a terhesség során?
Elsősorban a pszichés meddő nőkkel foglalkozom, méghozzá olyan esetekkel, amelyek orvosilag nem gyógyíthatók. Azokat az eseteket, amikor biológiailag működőképes a nő is meg a férfi is, tehát a meddőségnek orvosi oka nincsen. Ez az a szegmense a leendő terhességeknek, amelyeket ezzel a terápiás módszerrel kezelni lehet. Onnan indul ez a program vagy a lehetőség, amikor a lány terhes szeretne lenni, de nem tud. Ha szervi okok nincsenek, ezzel a módszerrel fel lehet tárni azokat pszichés okokat, amelyek gátolják a teherbeesést. Nem csodaszerről van szó, természetesen. Orvosokkal és természetgyógyászokkal is dolgozom együtt, nagyon fontosnak tartom az orvosi kontrollt. Szeretem, ha pontos diagnózissal jönnek, mert utána a kontrollvizsgálatoknál lehet ellenőrizni, hogy mi változott. Az orvos véleménye támogat engem. Mert mindennek megvan a maga helye, kellenek az orvosok, és kellenek az alternatív gyógyítók is.

Milyen pszichés okok akadályozzák a terhességet?
Pszichés gát lehet például a generációs viselkedési minta. Amit látnak a lányok a mamájuktól. Hogy milyen is anyának lenni. A család nőtagjaiban mindig élnek legendák, hogy milyen nehéz volt szülni, teherbe esni. Vagy kialakul a lánynak az a véleménye, hogy a mamájának milyen borzasztó volt felnevelni őt és az öt testvérét. Ezek a minták belénk ívódnak úgy, hogy nem tudatosan választjuk őket, hanem egyszerűen úgy élünk, a szerint a minta szerint, amelyet láttunk. Amikor a lány abba a helyzetbe kerül, hogy anyának kellene lennie, ezek a tudatalattiban eltárolt negatív információk megszólítják, hogy gondoljon csak a nagymamára vagy a mamára, nekik is milyen borzasztó volt. Egyes családokban a negatív beállítottságú anyának egyetlen felszabadult percét sem látják a gyerekek. Éppen ezért azt szűrik le, hogy micsoda áldozat az anyaság. És ki kíván magának rosszat?

Pedig a többség tudatosan választja az anyaságot.
Van a tudatos választás, persze, hogy gyereket akar. A tudatalattiból meg előjön az, hogy neki ez nem jó. Meg egyéb más félelmek, mint a szüléstől való félelem. Tipikus női probléma az önbizalomhiány, amikor a nő nem hiszi el, hogy jó anya tud lenni, nem képes egészséges gyereket szülni, nem képes felnevelni. Ezek az irreálisnak nevezhető félelmek a kineziológia módszerével feltárhatók, mert tudatosan nem vagyunk képesek kezelni őket.

Miért nem akarja a testünk azt, amit mi akarunk?
Azért nem akarja a test, mert meg akar védeni azoktól a fájdalmaktól, traumáktól, melyek bennünk vannak információként. A terhesség alatt az összes felmerülő problémát mérsékelni tudjuk, vagy kiküszöbölni, gyógyszer használata nélkül. Konkrétan: a terhességi hányást, a vetélésre utaló haskeményedést enyhítjük, illetve a koraszüléseket el tudjuk tolni. Általában a terhesség amúgy is felfed problémákat, amelyek lappanganak az ember testében és a kapcsolatában.

Milyen problémák jelentkezhetnek akkor, amikor legnagyobb az öröm?
Amikor egy nő terhes lesz, akkor kapcsolata nagyon sokszor megborul. Egyrészt döntő szempont, hogy milyen körülmények között lesz terhes. Ha egy normális kapcsolatban, akkor is jelentkeznek problémák. Mert teljesen megváltozik a pár élete, a nő befelé fordul, a férfi meg nem érti, hova lett a nő. A másik, ahogy a nő megéli, ahogy viszonyul a terhességéhez. Ezen is tudunk segíteni.

Hogyan épül fel a terápiás program?
A terhességet létrehozó kezeléseket a terhesség alatti, majd a szülésre felkészítő, illetve a szülés utáni kezelések követik. Vannak kismamák, akiknek nem indul meg szülés után a teje, akkor én sétálok utána, és lesz tej. Volt, aki reggel hatkor telefonált, hogy megy szülni. Mondtam neki, hogy hívjon, ha nem megy simán. Délben telefonált, hogy nincsenek rendes fájásai. Bementem hozzá, hogy előidézzük. Ehhez semmiféle durva beavatkozást nem szükséges, a kineziológiai oldás egy nagyon gyengéd dolog. A szüléseken nem veszek részt, az orvosok nagy része amúgy sem fogadja el ezt a módszert. Hivatalos kapcsolatunk nincsen orvosokkal, de rengeteg baráti kapcsolatom van.

Szülés után milyen problémák kerülnek előtérbe?
Például a tejelválasztás, mert sokszor viszszafogják a tejet a kismamák. A csecsemőknél emésztési és bőrproblémákat tudunk orvosolni nagy sikerrel, egyáltalán nem biztos, hogy a szteroidos kezelés a célravezető.

Hogy lehet kisbabákkal dolgozni?
Az édesanyjukon keresztül. Amikor terhesként foglalkozom a mamákkal, akkor gyakran kiderül, hogy konkrétan nem az anya problémáiról van szó, hanem arról, ahogy a baba ezt megéli. Mert úgy jött létre, hogy nem akarták a szülei. A mi álláspontunk szerint a gyerekek tudata gyakorlatilag a fogamzás pillanatától működik, tárolja az információt. Az a kis sejtcsomó is érzékel mindent az anyán keresztül. Az anya testének a része, és ő is úgy éli meg, hogy az ő testének része az anya. Nagyon egyben vannak. Az érzékelése rettenetesen intenzív, minden momentum megmarad benne. Az anyán keresztül lehet vele kommunikálni.

Milyen magzati problémákon tud segíteni?
A mamákon keresztül lehet a kisbabák tüneteit megszüntetni. Most van egy kismamám, aki a 17. hétben van, és az ultrahangon felfedeztek egy nyaki eltérést, egy ödémát. Elkezdtük azt feltárni, hogy mi baja van a gyereknek, mit érez. Azóta az ödéma kisebb lett. Tehát tudjuk befolyásolni a magzat fizikai és lelki állapotát. Nagyon drámai, amikor a köldökzsinór rátekeredik a magzat nyakára. Ô ezt úgy éli meg, hogy a legnagyobb feladata közben cserbenhagyta az anyja. Nem kap tőle oxigént pont a legnagyobb munkálatok közben. Az ételallergiák, az anorexia mind anyai eredetű problémát jelent.
A kineziológiával kezelt gyerekek problémamentesen születnek. A születés a gyermek első döntése. A császáros, beindított szülésekkel felülbírálják a gyerek döntését, erőszakot követünk el a gyereken. A császármetszéses emberek gyakran döntésképtelenek. Ezt a problémát is lehet oldani. Meg kell velük értetni, hogy nem azért születtek császármetszéssel, mert nem tudtak dönteni, hanem egyéb szempontok miatt, amelyek veszélyeztették az életüket. Nem azért lesznek valakinek pszichés vagy szomatikus tünetei, mert tegnap történt vele valami. Hanem azért, mert nagyon régről tárolunk érzelmi traumákat és egyfajta viselkedési mintát, és azt folyamatosan működtetjük. Mindig a múltban kell keresni az érzelmi okokat.
Az a módszer, amelyet én használok, az "egy agy" (one brain) módszer, kifejezetten érzelmekkel és nem magával a betegséggel foglalkozik. A betegséget létrehozó érzelmekkel. Ezeknek mindig megvan az eredete.

Pontosan meghatározható az eredetük?
Abszolút. Mindig a pici gyerekkorban található meg, vagy a születésnél, vagy magzati korban. Ha nem elfogadott terhességből származik a gyermek, akkor a későbbiekben állandóan azt éli meg, hogy nem elfogadható, hogy nem kell. Ez az önbizalomhiány alapja. Nem vagyok jó, nem vagyok elfogadható. A nem tervezett gyerekeknél a szülők bizonytalansága iszonyatos félelmeket okoz. Hiszen hetekig esetleg a léte forog kockán. Ez nagyon rossz indulás, ezt meg kell érteni. A másik nagy probléma a saját nemünk elfogadása. Benn csücsül mamája pocakjában egy kislány, a szülők viszont fiút várnak. A magzat szorong, hogy nem fog megfelelni, hiszen nem őt várják. Ez aztán problémák tucatjait okozza a nővé válás során.

Tüsihaj, férfiruhák?
Pontosan. Ebből adódnak a megfelelési kényszerek, a lánygyermek rövidre vágatja a haját, meccsre jár a papával azért, hogy elfogadják. Azért, hogy szeressék. Az emberek életében ez dominál, ez az, amiért mindent megteszünk. Még azt is, hogy föláldozzuk magunkat. Saját magunkat tagadjuk meg, és valami egészen mást csinálunk. Serdülőkorban szembesülünk aztán azzal, hogy nem is az akarok lenni, aki vagyok. Sem a testével nincsen kibékülve a serdülő lány, sem a nőiségével. Utálja, ha melle nő, utálja a lányos ruhákat. Azt meg pláne nem érti, mit akarnak a fiúk tőle, amikor olyan szeretne lenni, mint ők. Innen kerekednek ki aztán az enyhébb nemi identitászavarok. Ha nem vagyunk képesek elfogadni magunkat, ez számos bonyodalmat okozhat az életben, többek között a nemi működésünket gátoljuk ezzel. Ha nem fogadja el a nőiségét a nő, akkor nyilván ennek a legfontosabb aspektusát, az anyaságot sem tudja jól megélni. Márpedig ennél fontosabb és szebb nincs, mit a jelentőségének és szépségének megfelelően átélni.

szöveg. Lengyel Gabriella,
fotó: NODE/Hazsy

tartalom