Fedezze fel Prágát!

Prágát mindenki ismeri, mindenki szereti és mindenki visszavágyik oda. Barátságos, vidám és finoman sörszagú.

Megérkezésünk után a buszból rögtön a Vencel térre megyünk, ahol elsőként Szent Vencel szobrára hívom fel a figyelmüket. A lovasszobor még kiváló támpont lehet az esti randevúk számára!
A csehek fura szokása, hogy - lévén a tér és a szobor egyaránt hatalmas - úgy tájékoztatják partnerüket a találkozás színhelyéről, hogy a "ló farkánál találkozunk". A szemérmesebb hölgyek se ijedjenek meg egy ilyen ajánlat hallatán, mindössze arról van szó, hogy a lovas szobortól lefelé vagy felfelé keressék partnerüket.
A Vencel tértől már nem kötelező a csoportos városnézés. A csoport a régi-új zsinagóga irányába indul, ahonnan a Kafka-házhoz mennek majd. Még csak késő délután van, de a szürkület kellemes hangulatot teremt. Mindenfelé fiatalokat, jókedvű és szórakozást kereső embereket látni. Szinte minden utca vagy tér sarkán zenészek szórakoztatják az arra járókat. A jazz már régen közkedvelt Prágában. A műfaj különlegessége, hogy sok másikkal ellentétben a kommunizmus idején ezt nem tiltották ki.

- Prága alapvetően olcsóbb város, mint Budapest, legalábbis étkezési szempontból. Egy korsó sört már akár 15 koronáért is kaphatunk, amely alig 120 forint, de általában 25 korona körül vannak a sörárak. A röviditalok sem különösebben drágák egy-egy pohár Becherovkát vagy más helyi italt már 20-30 koronáért kapunk. Attól senkinek sem kell félnie, hogy vizeznék, az Prágában nem szokás.
- Figyeljenek az ételárakra is! Egy finom ételt akár 80-90 koronáért is megkapnak, egy drágábbat, mondjuk csülköt, körülbelül 160-200-ért. Nézzék meg az étlapot a bejáratnál!
- Több helyen is számolnak felárat a zenéért, érdemes tájékozódnunk a pincértől, hogy hová üljünk, ha ezt nem szeretnénk. (nem ritkán akár 60 korona felárat is számolnak!)
- A borravaló - szerviz elnevezéssel- a legtöbb étlapon külön fel van tüntetve, ne felejtsük el megnézni mennyit kérnek érte!
- A legtöbb kocsmában, ha üresre isszuk
a korsót, kérdés nélkül leteszik elénk a következőt. Ha azonban azt nem kérjük, nyugodtan ragadjuk meg a pincérlány kötényét, és mondjuk neki, hogy elég volt.
- Végül egy szubjektív
megjegyzés: ne felejtsék el, hogy a prágai sörök nem hasonlítanak a hazaiakhoz. Mindig csapolt sört igyanak, és jusson eszükbe, hogy
a jobb sörök nem 5 százalékosak, hanem 12!

Utunk egy hangulatos kocsmába vezetett, az Óváros Uhelny trh 10-es szám alatti U dvou kočekbe, azaz a Két Macskához elnevezésű sörözőbe.
Prágában meglehetősen jó a közlekedés, busz, metró, villamos áll az utasok rendelkezésére. Kétféle jegy közül lehet választani, az egyik egy sima, egyszer használatos jegy, amely nyolc koronába kerül, a másik pedig egy átszállójegy, amellyel egy irányba hatvan percig is utazhatunk - 12 koronáért. Rövid úton - már a szalonspiccből is felépülve - megkerestük kiszemelt sörözőnket, ahol örömmel jelentem: nem változott a sör. Csodás, sűrű, zamatos sört főznek a pincék mélyén, amelyet nem szűrnek le, így szinte szó szerint mondhatjuk rá: folyékony kenyér! Végül nem csülköt, hanem egy másik finom ételt ettünk, a szintén cseh különlegességnek számító knédlit, vagy ha úgy tetszik knédlicskut.
Prága egy további különlegessége, hogy itt még a nők is kedvet kapnak a sörhöz. Amennyiben mégsem, úgy remek helyi koktélkülönlegességekből és persze, a talán már sokak számára ismert cseh nemzeti italból, a Becherovkából fogyaszthatunk. Emellett természetesen hallhattak még a szintén ízletes Fernetről vagy citromos változatáról, esetleg a Slivovice pálinkáról, amelyek mind nemzeti különlegességek. Alávetettem magam a kényszernek, hisz Önökért mindent. Mármint mindent végigkóstoltam, hogy biztos legyek benne, rosszat nem ajánlok. Tényleg valamennyi fantasztikus, ízletes ital... legalábbis úgy emlékszem...
Akik egyébként ennél is vadabb éjszakai életre vágynak, azok készüljenek nem mindennapi kalandra! A fiatal prágai forgatag özönlik a jobbnál jobb szórakozó helyekre. Az igazi diszkós élet 23 óra után indul meg. A legismertebb szórakozó helyek közül kiemelnék egyet, a Reduta-t, amely - Bill Clinton után szabadon - sokak kedvenc jazz klubja. Ezt a Národnín találjuk.
A prágai vár hasonlatos - legalábbis méretét és a helybéliek szeretetét tekintve a Budai Várhoz. Aki nem szervezett úttal közelíti meg a várat, annak ajánlhatom figyelmébe az arra futó villamost, amely a királyi kertek mellett fut el. A vár egykor nem csak a király, de sok más nemes ember lakhelyéül is szolgált, így számos híres, díszes épület található a vár területén. Az egyik legfontosabb látnivaló a Szent Vitus Székesegyház, amely különlegessége, hogy csak a XX. században fejezték be. A csodálatos templom gótikus és barokk elemekkel egyaránt fel van vértezve. A nézelődés során megtekintjük a Szent György Bazilikát, a Királyi palotát, a Reneszánsz lovagtermet és természetesen az Aranyművesek utcáját is. Ez utóbbiban néhány percet külön is el lehet tölteni, kedvünkre bámészkodhattunk a színes kis házak üzleteiben.

D&F tipp
Egy hasonló utazásban bárki részt vehet, aki felkeresi a Madách Imre utca 5-ös szám alatti Inter Gold Travel utazási irodát.
Egy két éjszakás prágai utazás ára vezetéssel, szállással, reggelivel 23.900 forint, amelyhez szükség esetén még jön a biztosítás és a múzeum belépő díja - amely fakultatív - összesen 2-5 ezer forint.
Részletekért érdeklődhetnek személyesen vagy telefonon a 413-6157-es számon.

A várból gyalog jövünk le a Lőportorony irányába, ahol azután átsétálunk a Károly-hídon. A szokás úgy tartja, akik a hídon csókolóznak kedvesükkel, azok sosem hagyják el egymást. A Kisoldal romantikus, lombokkal árnyékolt házai között számos kis vendéglőt találunk. A legszebbek talán egész a Moldva partján lévő kerthelységes éttermek, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az egész folyópartra és az azon hajózókra. Aki mégis inkább a sörözőket választja azok figyelmébe ajánlom a Károly-hídon át könnyen megközelíthető Óvárosi teret. Innen könnyen eljuthatunk akár a Két macskába, akár a Csülök elnevezésű, szintén klasszikusnak számító kocsmába, amely a Vencel tértől alig néhány percnyire található. Aki már járt ezekben, vagy újabb élményeket keres, felkutathatja Hrabal, a neves cseh író kedvenc kocsmáját az Arany Tigrishez nevezetűt (U zlatého Tygra), amely egyébként Hável elnök egyik kedvenc sörözője is. Ezt a Husova 17-es szám alatt találjuk. Ne lepődjünk meg azon, ha nem kapunk helyet, rendkívül felkapott a helyiek és a turisták körében egyaránt.
Kellemes délutáni programként mi megnéztük az óratorony minden egész órában kivonuló kis harangozóit, majd elmentünk az U Flekůba is, a hol 1499 óta szolgálnak fel, csak ott kapható különleges barna sört. Ez ugyan nem olcsó, korsónként 40 korona, de érdemes kipróbálni. Rövid bevásárlás után visszamentünk a buszhoz. Na nem mondom, délután háromtól úgy jutottunk el este 7-ig, hogy nemcsak a Fleků különlegességeit kóstoltuk végig. Az enyhén mámoros, romantikus sétákat, a fantasztikus sok száz éves nevezetességek tövében eltöltött időt talán nem is ecsetelném olyan hosszan - ki kell próbálni!

Szöveg: Friss Tamás
Fotó: Glódi Balázs

tartalom