A pattanásos bőr titkai

Két négyzetméter és két kilogramm. Mi az? Bizony a bőrünk! Szépsége és egészsége senki számára sem közömbös. A szép bőr nem elérhetetlen álom. Változtasson étrendjén, és a siker nem marad el.

Testünket tetőtől-talpig bőr borítja, ez egyben legnagyobb szervünk is, mintegy két négyzetméter felülettel és kb. két kilogrammal.
A bőr a szőrzettel együtt képezi a határt a külvilággal, szépsége a test és a lélek harmóniáját és egészségét mutatja meg.
Védelmet nyújt a környezet hatásaival, a hőmérséklet változásaival, a nap káros UV sugaraival, a mikroorganizmusokkal szemben, és megakadályozza a test kiszáradását. A bőr tükrözi lelkiállapotunkat, közérzetünket, hiszen verejtékezünk, ha félünk, elpirulunk, ha szégyen ér bennünket, de ha valaki boldog, "majd" kibújik a bőréből örömében".
Állapotát az adottságokon kívül nagyon sok tényező befolyásolja: a helyes táplálkozás, az egészséges életmód, a stresszmentes életvitel, az élvezeti szerek fogyasztásának kerülése. A csecsemők és a kisgyermekek bőre még bársonyos, de az idő múlásával, a kamaszkorba lépve egyre zsírosabbá válik, s mitesszerek, pattanások jelennek meg. Ez a fiatalok 85 százalékát érinti.

A pattanások kialakulása
A faggyúmirigyek zsírsavakat termelnek, amelyek folyamatosan a bőrfelszín felé ürülnek.
A faggyú elhalt sejtek maradványait viszi magával, s ha túltermelődik, a sejttörmelék ragadós, olajos masszája elzárja a pórusokat, kialakulnak a mitesszerek, amelyek eleinte apró, tűszúrásnyi pöttyöknek látszanak. Ha elfertőződnek, gennyes hólyagocskákként feszülő fájdalmat okoznak, s pattanássá (acne) fejlődnek. Attól függően, hogy a gyulladás milyen mély volt, alakulhatnak ki kisebb-nagyobb hegek.

Forduljon orvoshoz, ha...
- a pattanása begyullad, főként ha az arcán és a szem körül
- úgy sejti, valamilyen gyógyszer mellékhatásaként jelentkeznek az elváltozások
- minden otthoni kezelés kudarcba fullad

Okok
A pattanásos bőr kialakulásának oka lehet genetikai, pszichés és hormonális. Nyilván, akiknek a szülei is szenvedtek pattanásoktól ifjúkorukban, azoknál nagyobb eséllyel alakulnak ki hasonló elváltozások, de ez természetesen nem törvényszerű.
A bőr állapota lelki tényezőktől is függ, hiszen különböző stresszhelyzetekre, nyugtalan időszakokra a bőrünk is reagál valamiképpen. Bár az acne nem betegség, a kamaszok amúgy is zűrös lelkiállapota miatt mindenképpen komolyan kell foglalkozni vele.
A fiúk gyakrabban pattanásosak, mint a lányok, ez pedig a hormonhatásoknak köszönhető. Az acne kialakulásában ugyanis az egyik legnagyobb szerepet a férfi nemi hormonok (androgének) fokozott termelése játssza. Ezek a kamaszkorban jelentősebb mennyiségben képződnek, és leginkább az arcon, a vállon, a háton és a mellkason található faggyúmirigyek termelését serkentik.

Kezelés
A fiatalok többsége, amint a tükörben észrevesz akár csak egy picike mitesszert vagy pattanást, rögtön nekiesik és agyonnyomkodja - persze szakszerűtlenül - a bőrét, s ezzel többet árt, mint használ. Ez csak az egyik baj lenne, a másik viszont az, hogy a tisztaságra nem fordítanak elég gondot. Piszkos kézzel nyúlnak szennyezett bőrükhöz, amellyel a gyulladás mértékét, ha lehet, még tovább fokozzák. Egy-egy nagyobb pattanás kinyomásával érdemes lenne felkeresni egy kozmetikust, aki kellő szakértelem birtokában tisztítja ki a gyulladt bőrt.
A rendszeres kozmetikai kezelések emellett csökkentik a pattanások számát és azok mélységét is, javítják a bőr állapotát.
Szerencsére a lányok mellett egyre több tinédzser fiút is látni a szalonokban, akik ma már inkább jó "bulinak" fogják fel a kezelést, mintsem egy kellemetlen beavatkozásnak.
Sajnos, komolyabb esetekben a kozmetikai kezeléseket egyéb módszerekkel is ki kell egészíteni, amelyekben bőrgyógyász nyújt segítséget. Különböző szerek állnak rendelkezésre, egyrészt hámlasztó, fertőtlenítő hatású krémek, amelyek csökkentik a faggyútermelést, és gátolják a baktériumok szaporodását, másrészt egyes antibiotikumok, amelyek arra hivatottak, hogy a faggyúmirigyekben lévő baktériumokat elpusztítsák. Természetesen ezeken kívül egyéb készítmények is hatásosak lehetnek a pattanásos bőrre.

Vitamin- és ásványianyag-források:
A-vitamin
hús, hal, máj, tojássárgája, tejtermékek
béta-karotin
sárga, piros, illetve zöld színű zöldségek, gyümölcsök
B2-vitamin
száraz hüvelyesek, zöld színű zöldségfélék, olajos magvak, hús, máj, tejtermékek, tojás
niacin
sovány húsok, máj, élesztő, teljes kiőrlésű gabonák
B5-vitamin
száraz hüvelyesek, brokkoli, mángold, belsőségek, tojás
C-vitamin
friss gyümölcsök, zöldségfélék
E-vitamin
növényi olajok, olajos magvak, búzacsíra
D-vitamin
tojás, halak, halmájolajok, margarin
biotin
szinte minden táplálék
cink
húsok, máj, olajos magvak, tojás, tenger gyümölcsei
réz
máj, tenger gyümölcsei, kakaó,
olajos magvak

Helyes étrend
Az elmúlt évekig széles körben elterjedt nézet volt, hogy a pattanásokért a csokoládé, a sült krumpli, az üdítők magas cukor- és zsírtartalma a felelős. Mára úgy gondoljuk, hogy bár ezen élelmiszerek fogyasztása összefügg a pattanásokkal, mégis, ahogy korábban már szó volt róla, számos más tényező is befolyásolja létrejöttüket. Mindenesetre jó, ha a pattanásra hajlamos tinik óvakodnak ezektől az ennivalóktól. Étrendjük tartalmazzon inkább teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, sovány tejtermékeket, zsírszegény húsokat, sok zöldséget és gyümölcsöt.

Vitaminok és ásványi anyagok a szép bőrért
A bőrvédőként ismert A-vitamin számos egyéb hatása mellett nélkülözhetetlen a sejtosztódáshoz, a sejtnövekedéshez, a bőr és a nyálkahártya épen tartásához. A szervezet kész A-vitaminhoz állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával juthat, de előanyagához, a béta-karotinhoz zöldségekből, gyümölcsökből is.
A B2-vitamin szintén fontos bőrünk egészségének megóvása érdekében. A B2-vitamin hiánya miatt ugyanis a faggyúmirigyek elzáródnak és begyulladnak, ennek következtében pedig óhatatlanul előbújnak a pattanások.
A niacin bőrvédő szerepe közismert, hiszen a pellagra nevű betegség (olasz pelle agra = durva bőr) ennek hiányában jön létre.
A B5-vitamin (pantoténsav) is nélkülözhetetlen bőrünk épségének és szépségének megőrzéséhez, hiánya azonban gyakorlatilag nem fordul elő, mint nevének jelentése is mutatja: "mindenütt jelen lévő".
A C-vitamin fokozza a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, de nélküle kollagén sem képződik, amely a bőr kötőszövetének alapanyaga és az egyik legrégebben ismert nedvességmegtartó anyag. Hiányában a bőr rugalmassága, tartása csökken, végül szép lassan megereszkedik.
Az E-vitamin a bőr gyógyulását segíti elő.
A felsoroltakon kívül még a D-vitaminnak és a biotinnak van szerepe a bőr egészségének megtartásában.
A nyomelemek közül kettőt érdemes kiemelni, ezek: a cink és a réz.
A cink valamennyi sejtünkben jelen van. Az új sejtek képződéséhez elengedhetetlen
a jelenléte, hiányában pattanások jöhetnek elő, valamint romlanak a sebgyógyulási folyamatok is. A cink jobban hasznosul állati, mint növényi eredetű élelmiszerekből.
A réznek nagy szerepe van a kötőszövet képzésében, illetve a bőr színét meghatározó festékanyag, a melanin előállításában is.

Szöveg: Janovits Gabi dietetikus
Illusztráció: EUROPRESS

tartalom