Hajkozmetika

A haj több mint puszta dekoráció. Védi a fejbőrt és a koponyát a napsugaraktól. Az egészséges haj fénye, csillogása a belső egészség tükre, hírt ad közérzetünkről. A helytelen kezelés és táplálkozás, a stressz hatására a haj kifakul, fénytelenné válik. A haj- és fejbőrproblémákkal azonban nem kell együtt élni. Keressen fel hajgyógyászt!

Mielőtt elkezdtem a tanfolyamot, egy jósnő megjövendölte nekem, hogy egyszer még gyógyítani fogok" - kezdi történetét Törzsök Andrea, hajgyógyász. Fodrászként mindig is érdekelte, hogyan lehetne különböző haj- és fejbőrproblémákkal küszködő kuncsaftjain segíteni. Hat éve végezte el a tanfolyamot.
Az Olaszországból eredő módszer Formentin professzor találmánya. Az Elba szigetén termesztett gyógynövényeket és füveket a Garda tó melletti hajklinikán dolgozzák fel. Andrea legnagyobb sajnálatára nem látta a professzor üzemét, ahol különleges technolóiával készülnek a hajfürdők, balzsamok és olajesszenciák, nyizsokból, zsályából, illetve - például - különböző bogarak spermáiból.
"A haj és fejbőranalízis kicsit olyan, mint a pszichológia. Tapasztalat és emberismeret, empátia és kommunikációs készség kell hozzá - mondja Andrea. - Ha bejön a páciens, soha nem kérem, hogy ő mondja el, mi a problémája. Amikor leül, azonnal analizálni kezdem, hogyan ül a székén, hogy tartja a kezét. Próbálom feltérképezni, mennyire zárkózott, menynyire ideges, stresszes ember".
Aztán a kezével vizsgálja, nyomkodja a fejbőrt. A puha, vizenyős bőr rossz vérkeringésre, alacsony vagy magas vérnyomásra utal, esetleg toxikus anyagok felhalmozódását jelzi, hiszen akárcsak a bőrünk, a körmünk, a fejbőrünk is méregtelenít, és ha ez valami miatt nem történik meg, akkor a fejbőrünk telítődhet méreganyagokkal. Ezután a fej különböző pontjairól csipesszel hajszálakat tépked ki úgy, hogy a hajhagyma sértetlen maradjon. Ezeket a hajszálakat egy fóliatasakba teszi, azt képernyős nagyítóba, amelyet trikovizornak hívnak, és háromszázszorosára nagyítja a hajszálakat.
Az egészséges hajhagyma úgy néz ki, mint a póréhagyma, így a tapasztalt hajgyógyász már a gép előtt sejti, ha valami nincs rendben, de azután a képernyő mutatja is a hajhagymák esetleges változásait, fekete, szürke, hiányzik belőle valami, ezek mind különböző betegségekre utalnak.
A haj- és fejbőrproblémáknak sok típusa van, és ezek a tünetek általában a test egyéb betegségeivel függnek össze. A hajhullás, hajritkulás, kopaszodás, korpásodás, fejbőrviszketés, zsíros haj és fejbőr, száraz, fénytelen, nehezen kezelhető durva haj, őszülés, pikkelysömör és egyéb más problémák. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az eltérés nem múlik el magától, sőt gyakran rosszabb, ha nem kezeljük megfelelően. Ha gondunk van, érdemes minél hamarabb kivizsgáltatni, hiszen ha a tüszők vagy a hajgyökerek elhalnak, már nincs visszaút.

Népbetegség
A hajhullás és a zsírosodás nagyon sok embert érint. Talán nem is hinnénk, de a két dolog összefügg. A zsírosodás okozhat hajhullást, ezért a laikus hiába vesz hajhullás elleni sampont, azzal nem érhet el eredményt, mert nem az okot, vagyis a zsírosodást szünteti meg.
Tinédzserkorban a működésbe lépő ivarmirigyek miatt a zsírellátás nagyobb lesz, ezért panaszkodnak a fiatal lányok, hogy zsírosan fénylik az arcuk, összetapad a hajuk. Felnőttkorban azonban a zsíros haj és fejbőr egyáltalán nem tekinthető normálisnak.

A hajgyógyászok nem használnak samponokat, csak úgynevezett hajfürdőket, ezek azért jobbak, mert a sampon betelepedik a pórusokba és irritációt idéz elő, ezért nem használható mindegyik sampon mindennapi hajmosásra. A hajfürdő a fejbőr fölött lebegve "porszívózza" és tisztítja a hajat. A boltban kapható gyógyhatású készítmények, nem igazán hatékonyak. Ezek csak annyit jelentenek, hogy a nagy masszához kevernek egy kis csalánt - például. Andrea akkor bosszankodik igazán, ha a gyógynövényes termékeket átlátszó üvegben árulják, mert a napfénytől veszítenek a hatékonyságokból. Nehogy elhiggyék, hogy a B5 provitamin beépülhet a hajba, hiszen a hajszálak külső kéregnek nevezett részét egy vékony fénylő hártya, kutikula borítja, ami a hajszál belsejének védelmét szolgálja A haj belsejébe, a velőállományba csak kémiai úton tud valami behatolni, mondjuk amihez ammónia kell - ilyen a dauer és a festés, tehát a B5 provitamin nem képes erre.

Mi okozza a zsírosodást?
Leginkább a stressztől alakul ki. Három rétege van a hajnak, az epiderma, a derma és a lipoderma. A lipodermában lévő hajhagymához tartozik egy hajmerevítő izom, amely megadja a haj dőlésszögét, ezért nem simul a hajunk a koponyánkhoz. A stresszre reagálva a hajmerevítő izom a normálisnál tovább marad feszült állapotban. Innen ered a szólás: "égnek áll a haja". Ez az izom impulzusokat küld az agyunkon keresztül a vele szemben fekvő faggyúmirigyeknek, amelyek a stressz miatt jóval több faggyút termelnek, és ez okozza a fejbőr zsírosságát. Az is előfordul, hogy ez a faggyú nem tud feljönni a felszínre, így hiába száraz a fejbőr, alatta zsíros réteg borítja a hajhagymákat, amelyek megfulladnak, ezért a hajszál kihullik.
Ezekre a problémákra ajánlja a hajgyógyász a hajmerevítő izmokat ellazító pakolást.
Andreának többször sikerült elérnie a hat év alatt, hogy a betegnek újra kinőtt a haja. Ez viszonylag egyszerű is, ha a hajhagyma épen marad, de a hajhullásnak sok más oka is lehet.

A hajhullás
Lehet genetikai eredetű is, okozhatja stressz, rossz egészségi állapot, túlzásba vitt diéta, környezeti hatások, gyenge minőségű samponok, dauerolás, festés. "Nemrég járt nálam egy húszéves lány - meséli a hajgyógyász. - Kopaszodik a feje tetején - hormonálisan. Több év alatt alakult ki, de sajnos már csak akkor jött el, amikor nem lehetett megállítani, csupán lassítani a hajhullását."
Andrea általában nem kér orvosi vizsgálatot a diagnózisaihoz, de előfordul, hogy az ő segítségével derülnek ki rejtett, lappangó betegségek. Előfordult, hogy valakinek a veseproblémájára derült fény, másnak a nehezen kezelhető haja a tüszős mandulagyulladás előjele volt. "Néha nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek, ha bebizonyosodik a rossz előérzetem - teszi hozzá.
- Ha az analízis semmit nem mutat ki, és mégis van probléma, akkor már nagy a baj. Volt olyan páciensem, akinél sejtettem valamit, elküldtem kivizsgálásra, ahol kiderült, hogy jó volt a megérezésem: daganatot találtak a látóidegén".
Kopaszodást a keratinlerakódás is okozhat. Ez a keratin nem tévesztendő össze a hajfelépítő keratinnal. Ez akkor alakul ki ha a testünkön lévő védőréteget, az úgynevezett hidroalipid réteget valami megtámadja, vagyis a lúg és a sav aránya felbomlik. Mivel a fejbőr negatív polarizációjú, a szennyeződések pozitívak.
A kettő vonzza egymást, a szennyeződések lerakódnak erre a hidroalipid rétegre, így itt meg tudnak telepedni a gombák, a mikroorganizmusok, ezek tönkreteszik a szervezet biológiai egyensúlyát.

A bizalom a lényeg
"Fontos, mennyire tudjuk elnyerni az emberek bizalmát és, hogyan tudunk kommunikálni velük - mondja a hajgyógyász. - Voltak nálam gyerekek is. Az egyik kislányt azért hozta el az anyukája, mert hullott a haja. Elbeszélgettem vele, és rögtön láttam, hogy nem beteg, hanem családi gondok kínozzák. Ahogy a legtöbb esetben, a szülők nem is gondolják, gyerekük családi, lelki problémák miatt tépkedi a haját. Ebben az esetben sem akarták elhinni a szülők, amikor ezt említettem, mert a kicsi nem merte bevallani a szüleinek. Otthon aztán elkezdték keresni a hajcsomókat. Nem hiába: a kislány megőrizte a kitépkedett hajat, és elrejtette a játék babakocsijába."

Legújabb felfedezések
A legutóbbi hajgyógyász konferencián bejelentették, hogy megtalálták a tizedik pontot a hajnövesztéshez. E szerint a módszer szerint a fejbőrön kilenc negatív pont van, amelyeket - vérkeringést fokozó - olajesszenciával kezelnek, segítve a hajnövekedést. A kilenc pont kiszámítása így néz ki: a szembogarunktól haladva a fejtetőn át két párhuzamos vonalat "húznak", és középre - az orr közepétől - egyet. Az első keresztcsík a hajnövéstől kétujjnyira kezdődik. A pontok közötti távolságot rámérik a fejtetőre, így kapják meg a háromszor három, azaz kilenc negatív pontot.
Most megtalálták a tizedik pontot, amelyik az öreglyuknál, a koponya és a gerinc találkozásánál helyezkedik el. Ennek a tíz pontnak az együttes kezelésével olyan pácienseknél is lehet eredményt elérni, akiknél a kilenc pont évekig tartó kezelése sem hozott eredményt.

A kezelés
A gyógyítás megkezdéséhez ki kell kérdezni a pácienseket még akkor is, ha kissé kényesek a kérdések: szed-e fogamzásgátlót, cukorbeteg-e, mert például a vérkeringés-serkentő olaj fahéj, és pirospaprika esszenciát tartalmaz, és mivel ez rögtön bejut a véráramba, ezért ők nem használhatják.
Mindenkivel kitöltenek egy személyes analízislapot, amelyre felírják az egyénre szabott kezelés menetét, mert ugyan lehetne a kezelést a szalonokban is végezni, ha lenne hozzá szakember, egy kisebb kezelés így is húsz-harminc percig tart, de egy nagyobb kezelés már negyven perces. "Felírom a diagnózist, a kezelés menetét és az árakat. Mindig világossá teszem a vendégek számára, mi a problémájuk, és azt is, hogyan fogjuk kezelni. Így nem otthon kell találgatniuk a latin szavak jelentését." - magyarázza Andrea. Az alapkezelés, hajfürdőből, pakolásból és a növényekből kipréselt olajeszszenciából áll.
Az esetleges kellemetlen mellékhatásokra is felhívja a figyelmet, mit vegyen be a páciens, ha allergiás lenne, ne izguljon, ha jobban hullik, jobban zsírosodik a haja, mert ezek a gyógyulási folyamat részeként jelentkezhetnek.
A kisebb fejbőrproblémánál nem tart sokáig egy-egy hajkezelés, de például a visszatérő korpánál akár hónapokig is elhúzódhat. A lényeg, hogy a javulás jelentkezésekor nem szabad abbahagyni a kezelést, hanem végig kell csinálni a kúrát. Abból látni, hogy használnak a hajfürdők, hogy gyorsabban nő a haj.
Törzsök Andrea soha nem sietteti a kezelés megkezdését a vendégein, hiszen ezek a készítmények nem olcsók, de mint mondja, hat évvel ezelőtt neki is nagyon rossz minőségű volt a haja, ezért saját magán is kipróbálta a termékeket, és most már igazán nem panaszkodhat. "Jó érzés, amikor boldogan jönnek vissza a vendégeim, hogy megoldódott a problémájuk, sikerrel járt a kezelés. Lendületet ad az új munkához."

Szöveg: Szép Kriszta
Illusztráció: Bognár Tamás, Pataki Gábor

tartalom