Szalmonella, a kánikula réme

Vanília fagyi, tojás, húsfélék. A nyári hőségben félünk ezektől az ételektől - jogosan. A szalmonella baktérium ugyanis az effélékből kerül leggyakrabban a szervezetünkbe. Az irtózat leküzdhető, de csak úgy, ha tisztában vagyunk a szalmonella néhány alapvető sajátosságával.

Ellentmondásnak tűnik, hogy a XXI. század elején - miközben nap mint nap újabb felfedezéseket tesz az orvostudomány - nem tudunk mit kezdeni a szalmonella baktériummal. Hiába tudunk róla mindent, mégis minden nyáron sok áldozatot szed - elsősorban a gyerekek és az idősek közül, mivel ők a legfogékonyabbak a fertőzésre. Ennek az az oka, hogy a makacs bacilusnak kedvez a nedves és meleg, valamint a közétkeztetés - például a táborokban. Ráadásul sok a magára hagyott lurkó, aki ebéd után elfeledi visszatenni a hűtőbe az ételt. A szalmonella fertőzés mindig állati eredetű, ezért az emberi környezetben szinte állandóan ott van, szinte együtt élünk vele.
A fertőzés során elszaporodnak az ételben a mikrobák, amelyek elsősorban az állatokból kerülnek a környezetbe, illetve az állati termékekkel (baromfifélék és minden, ami tojásos) jutnak a konyhák feldolgozóasztalára.
A fertőzésért a fő felelős, számos más ok mellett, az élelmiszer, de emberről emberre is terjed a betegség. Az ételféleségekbe azonban több módon is bejuthatnak a bacilusok, más néven mikrobák. A szalmonella baktérium elsősorban a baromfihúson, a tojás külső, meszes héján és a belsejében érzi jól magát. (Sajnos, a honi baromfiállomány 95 százaléka fertőzött.)
A kevés vizet tartalmazó élelmiszerekben (száraz tészta, tojáspor) is hosszú ideig képesek elélni a szalmonellabaktériumok. Ugyanakkor a főzést megelőző előkészítés során az asztalon heverő nyers zöldségre szállhat vagy mászhat egy fertőzött bogár, rákerülhet a ruhánkra is a bacilus, és a szalmonellával fertőzött mosogatószivacs is "jó vivőanyag".
Tombolnak örömükben az élelmiszerekben megbúvó szalmonellabaktériumok, ha jók a környezeti feltételek. Szeretik a minél melegebb, és minél nedvesebb levegőt, ezért fő ellenségük a hűtőszekrény, no meg a kellő higiénés feltételek. A tévhittel ellentétben a hűtés hatására (5 Celsius fokig) nem pusztulnak el a baktériumok, csupán kevésbé szaporodnak.

Tünetek és előfordulás
A szalmonellabaktériummal fertőzött étel elfogyasztása után hat-negyvennyolc órával, magas láz, hidegrázás, hasi görcs, hányinger lép föl, esetenként végtagfájdalom. S hogy ne szenvedhessen a beteg az ágyában forgolódva, a szükség gyakran az árnyékszékre küldi. Nem mindenki betegszik meg azonban ugyannyi mikrobától. Befolyásoló tényezők lehetnek: általános egészségi állapot, életkor és a baktérium típusa. Főleg a közétkeztetésben (vállalati étterem, iskolai konyha, vendéglő) fordul elő a szalmonella bacilusok megtelepedése. Nagyon fontos tudni azonban, hogy a háztartásokat is épp oly veszély fenyegeti a jobb higiénés körülmények ellenére is. Gondoljon csak a nagy családi banzájokra, ahol az elfoglalt háziasszony, azt se tudja, kinek a kedvében járjon, miközben kint felejti az ízletes koktél hozzávalóját, a tejszínt.

A megelőzés pirosbetűs szabályai
- A szalmonellabaktérium leginkább a tojás héján és belsejében, valamint a baromfihúsban érzi jól magát. Ezért ne legyen rest lefertőtleníteni a tojásokat, lehetőleg még mielőtt a hűtőbe tenné, ne a felhasználás előtt!
- A nyers hús leve soha ne csöpögjön le, mert így megfertőzheti az alatta vagy mellette lévő élelmiszert. Csomagolja be, és tartsa az alsó polcon!
- A rágós, véres steak hazája nem véletlenül a hűvös Anglia. Kiváló lehetőséget teremtünk tehát a mikrobáknak, ha nem sütjük át rendesen a húst. Ez a szabály a tojásra is vonatkozik. A közepes tojás hét perc alatt fő "biztonságosra", a tükörtojást süsse meg mindkét oldalán!
- Jó, ha tudja, hogy a szalmonella nem marad életképes a savas kémhatású ételféleségekben, magyarán a savanyított ételekben.
- Tartsa tisztán az "eszcájgot"! Sokszor ugyanis a baktériumok nem a nyersanyaggal, hanem az edényekkel, kanalakkal kerülnek az ételbe.
- Minden étkezés és főzés előtt mosson kezet, minél melegebb vízsugárban, akkor is, ha ez a nyári hőségben nem esik olyan jól!
- A nyers hús előkészítése után a vágódeszkát, kést, húsdarálót azonnal mosogassa el!
- Néhány étel különös óvatosságot igényel: krémes sütemények, máglyarakás, madártej, majonézes saláták stb.
- Mindig nagyforgalmú üzletben vásároljon, hiszen ott gyorsabban cserélődik az árukészlet, ezért nagyobb a valószínűsége, hogy friss termékhez, nyersanyaghoz jut.
- A nyers zöldséget mindig alaposan meg kell mosni, és a hűtőben célszerű az alsó fiókban, elkülönítve tartani.
- A háziállatok lehetőleg ne menjenek a konyhába, ha mégis olykor-olykor belopódznak, az ne főzés közben történjen.
- A mosogatót, a csöpögtetőt és a feldolgozóasztalt, fertőtlenítse le, minden héten egyszer. Persze ne feledkezzen meg a folyamatos tisztításól se!
- A megmaradt faltokat azonnal a hűtőszekrénybe kell tenni, és az újramelegítésnél föl kell forralni az ételt.

Kertes házak lakóinak
Számtalan előnye van a családi háznak. Akik viszont élvezik az előnyeit a zöldövezetnek, bizony még körültekintőbbnek kell lenniük, mint a lakásban élőknek, ha a makacs szalmonelláról van szó.
- Soha ne kertészkedjen kesztyű nélkül, az ugyanis nem csupán a tövisektől, a bacilusoktól is véd.
- Kesztyű ide vagy oda, metszés, fűnyírás, ásás után mindig mosson kezet!
- A macskaalmot gumikesztyűben tisztítsa, s a művelet végeztével a kesztyűben, és nélküle is mosson alaposan kezet!
- A kutyát sétáltassa meg naponta kétszer, mert mozgásigényét ugyan kiélheti a kertben vagy udvaron, a dolgát azonban ne ott végezze.

Terrárium, akvárium
Sok kisállat élőhelyét, a terráriumot, akváriumot nem csupán esztétikai okok miatt kell rendszeresen tisztán tartani. A tisztítás gyakoriságát a terrárium méretétől, és lakosainak számától tegye függővé, s olyan sűrűn veselkedjen neki, hogy a fertőzés esélye minimális legyen. Mindenképpen intő jel, a baktériumok - így a szalmonella - elburjánzására utal az üvegből áramló bűz. Ne várja meg, amíg a lakásba vagy szobába toppanva rögvest eszébe jut, hogy állatot tart! Nem is szólva arról, ha egy váratlan vendég tesz epés megjegyzést a nem éppen illatozó családi fészekre. Az ételmaradékot folyamatosan - minden etetés alkalmával - ürítse ki, míg az ürüléket és a levedlett bőrt elég hetente kipucolni. A gyakori takarítás zavarja az állatokat, ezért félénkek maradhatnak. Nagytakarítást csak félévente végezzen! Akváriumokhoz nagyon hatásos öntisztító berendezést lehet már kapni a kisállat kereskedésekben, a terráriumok forgácsát pedig elegendő félévente cserélni, feltéve, ha háromnál kevesebb tengeri malac vagy aranyhörcsög birtokolja a területet. Takarítás után mindig törekedjen az eredeti állapot visszaállítására, legyen az üvegpalota lakója emlős vagy hal.

Szöveg: Sebestyén Eszter
Illusztráció: Pataki Gábor

tartalom