Bőrünk figyelmeztető jelzései

Külföldön az emberek sokkal tájékozottabbak a különböző bőrbetegségekről, mint itthon. Testi egészségünkről és lelki harmóniánkról talán a bőrünk árul el legtöbbet. Érdemes odafigyelni jelzéseire.

A bőrgyógyásznak félig pszichológusnak, félig belgyógyásznak kell lennie - állítja Hernádi Mária bőrgyógyász-kozmetológus főorvos. Nem véletlenül, hiszen a bőrbetegségek rendkívül sokrétűek és változatos lefolyásúak. Kezelésükhöz a betegség pontos meghatározására, az esetleges belső elváltozásokra, gyakran a családi kórtörténetre is szükség lehet. Magyarországon az emberek többsége nem igazán tájékozott ebben a kérdésben. Sokunkban élnek őseinktől származó tévhitek, amelyek akár életünket is veszélyeztethetik.
A bőrbetegségekkel kapcsolatos egyik legnagyobb tévedés, hogy fertőzőek, holott legtöbbjük öröklődő. A betegségre való hajlam sokunkban megtalálható, de hogy melyikünkben kerül felszínre, általában sok tényező együttes hatásától függ.
A viszkető hólyagocskákkal járó ekcémáról is sokan úgy hiszik, fertőző, pedig csak a betegségre való hajlam öröklődik, de ez leginkább az úgynevezett endogén ekcémára jellemző, amely asztmával, légúti elváltozásokkal, allergiás tünetekkel együtt fordulhat elő.
Az ekcémánál fontos a megelőzés, a bőrvédelem. Kialakulása után a bőrekcéma típusának megfelelő külső kezelést alkalmaz a bőrgyógyász, bizonyos esetekben a kiváltó ok (gyulladás, allergia) elleni szereket, viszketéscsillapítókat is használ. A különböző fürdőolajokkal, gyógyfürdőkkel, tengeri sókkal hónapokra tünetmentesíthetők a betegek.

Anyajegy
Az első és legfontosabb annak a tévhitnek az eloszlatása, hogy az anyajegyekhez nem szabad hozzányúlni.
A festékes anyajegyeket hormonális zavarok, anyagcsere-betegségek, fizikai és kémiai behatások idézhetik elő. Nagyságuk a szeplőszerű apró elváltozástól akár alkar nagyságúra is terjedhet. Nagy figyelmet érdemelnek, mert a káros napsugárzás következtében rosszindulatú elfajulást okozhatnak mérettől függetlenül, és esztétikailag is nagyon zavaróak. Külön érdemes azokra az anyajegyekre figyelnünk, amelyeket sokszor ér irritáció, dörzsölheti a melltartó vagy öv, illetve amelyeket felelőtlenül, sokszor, hosszú ideig éri akár a napsugár vagy a szolárium fénye.
"Nem riogatni akarok, de ennyi melanómás esetet, mint az idén, még soha nem szűrtem ki egyszerre - mesél Hernádi doktornő. A festékes anyajegy elrákosodása rendkívül hamar áttéteket ad. Sajnos, sok esetben, amire az elváltozást felismerem, a gyógyulás esélyei igen limitáltak."
Az anyajegy elváltozása mindig vészjelnek tekinthető, ezért fontos, hogy tudjuk, ezek közül melyek azok, amelyekkel feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni:
- a barna anyajegy színe füstszínűvé változik
- hirtelen olyan helyen veszünk észre barnás elváltozást, ahol eddig még nem volt semmi
- az anyajegy viszketni, vérezni kezd
- az eddig jól körülhatárolható éles kontúrú anyajegy diffúzzá válik, szövevényessé alakul át
- nagyságában változik
- a meglévő anyajegynek fehér udvara alakul ki
- a köröm alatt jelenik meg az anyajegy
Nagyon fontos tehát, hogy számon tartsuk anyajegyeinket, és hogy bőrünk vizsgálata a mindennapi higiéniához hozzátartozzon. Ha igazán biztosak akarunk lenni anyajegyeink egészsége felől, akkor érdemes évente legalább egyszer bőrgyógyásszal megvizsgáltatni őket.

Májfolt
A másik látványos, bár korántsem ennyire veszélyes, főként arcon, homlokon, száj környékén, orcák szélén megjelenő bőrelváltozás a májfolt. Feltűnését jelzésként kell értékelni, mert bélműködési, illetve az emésztési traktus zavarai vagy hormonális elváltozások okozhatják, illetve a nevéből eredően sokszor vírusos vagy gyulladásos májfunkciós zavar húzódik meg a háttérben. Jó tudni, hogy a napfény hatására sötétedik, ezért fontos a májfoltokra hajlamosoknál a bőrtípusuknak megfelelően kora tavasztól késő őszig magas fényvédőfaktorú napozószerek használata, még árnyékban is, mert a felhők nem védenek az UV-A sugárzás ellen.
A kor előrehaladtával a kézfejen megjelenő májfoltok ma már eltávolíthatók a nem túl olcsó kézfiatalító kezelésekkel.

Szemölcs
A vírusos szemölcsöt egy nagyon kicsi mikroorganizmus, vírus idézi elő. Általában kortól függetlenül a végtagokon, főleg a kézen és a talpon jelentkezik. A bőr legmélyebb rétegében lévő vírushalmaz fokozott elszarusodást idéz elő a bőrfelszínen, és a legmélyebb rétegeiben burjánzik. Eleinte nem zavaró, később azonban panaszokat okoz. Növekszik, nyomásnak kitett helyeken - például talpon - fájdalmas, vagy pedig szaporodni kezd.
A kitüremkedéses szemölcsöt nevezik népi nyelven bibircsóknak, amelyek örökletes hajlamokra vezethetők vissza, de sokszor elegyednek vírusos komponenssel.
Ha egy középkorú hölgynél azt látom, hogy a testén, főleg a hajlatokban hirtelen megszaporodnak a kitüremkedő szemölcsök, és kellemetlenségeket okoznak, akkor érdemes utánajárni ezek hátterének, mert gyulladást, hormonális elváltozást, nőgyógyászati problémát vagy krónikus epehólyag-gyulladást jelezhetnek - mondja a bőrgyógyász.
A szemölcsöt levetetni akkor érdemes, ha megsérül, vérzik, növekszik, netán szaporodásnak indul, vagy ha egyszerűen olyan helyen van, ahol esztétikailag zavaró, és a sérülés veszélye is nagyobb, például arcon, nyakon a nyaklánc alatt, hónaljban, lágyékhajlatokban.

- Ha valamilyen bőrproblémánk van, ne essünk pánikba, s főleg ne vegyük félvállról. Érdemes mihamarabb jó szakembert felkeresni, és az esetleges háttérproblémákat, belső elváltozásokat is kezeltetni.
- Rendszeresen vizsgáljuk bőrünket, és ha bármi elváltozást észlelünk forduljunk orvoshoz!
- Az orvosok nem véletlenül hangoztatják a stressz lehetséges kiküszöbölését, hiszen rossz közérzetünk, minden lelki bánatunk a bőrünkön jelentkezik leghamarabb.
- Tornáztassuk visszereinket, és előzzük meg a keringési betegségeket! Ez nem más, mint egyszerű izompumpa: vízszintes vagy felpolcolt lábbal fel-le mozgatjuk a lábfejet, majd négy különböző irányba forgatjuk.
- Óvatosan napozzunk, és mindig használjunk napozókrémet!
- Igyunk sok folyadékot!

Akné
Kialakulásának számtalan oka lehet, de mégis elsősorban hormonális elváltozás okozza. Az androgén hormonokkal szemben fokozottan érzékeny hölgyeket sikeresen kezelik ösztrogén tartalmú készítményekkel, és az utóbbi tíz évben óriási áttörést jelentett a retinoid készítmények felfedezése, amelyek szintetikus A-vitamin származékok. Ezek külsőleg és belsőleg is kiváló eredménnyel alkalmazhatók.
Bizonyos esetekben már a kamaszkort megelőzően, gyermekkori akné formájában tűnik föl, ez már a hajlamot jelzi, és a húszas-harmincas életkorig tombol. Előfordulhat azonban idősebb nőknél és férfiaknál is. Mindkét nemnél késői, váratlan akné betegség is kialakulhat. Sok olyan beteg keresi fel Hernádi Máriát, aki tinédzser korában még pattanást sem látott közelről, aztán hirtelen, a negyvenes éveiben ellepik a bőrét. Ilyenkor mindig kutatni kell, mi van a háttérben, és nem elég csak külsőleg kezelni. Fontos, hogy a kozmetikusok is felismerjék, mikor kell már bőrgyógyászhoz, belgyógyászhoz küldeni a beteget.
Sajnos, kevés bőrgyógyász vagy kozmetológus ismeri fel az úgynevezett extasy vagy diszkó-aknét. Amint a neve is mutatja, a kábítószer egyik káros hatásaként is jelentkezhet az akné - meséli a doktornő. Amikor az orvos már minden lehetséges módszert kipróbál a pattanásos bőrű betegen, egy kérdés még mindig marad: ifjú páciense mivel tölti a hétvégéjét. Persze, Hernádi Mária is tudja, az ilyen kérdések feltevéséhez szoros kapcsolat és bizalom kell az orvos és betege között.

Herpesz
Fontos felismerni, hogy vannak olyan bőrbetegségek, amelyek pszichés eredetűek, vagyis a szervezetünkben lappangó vírus megtelepedését vagy burjánzását valamilyen lelki megterhelés, stressz váltja ki. Sokan nem is gondolnák, hogy az ajakherpesz is ide tartozik. A hólyagos elváltozással, először bizsergő, viszkető érzéssel jelentkező, rossz közérzettel, levertséggel, néha hőemelkedéssel párosuló betegség - az idegek mentén - mint idegvírus burjánzik. Senki nem tudja megmondani, miért kedvenc helyük a száj és az orr környéke. Ezek a vírusok a sejtekben élnek, tehát kiirthatatlanok, és a lakosság nagy része már fertőzött. A tünetek akkor jelentkeznek, ha valamilyen étel nagyon jól esett, vagy sokat ettünk. Ugyancsak kiválthatja a hirtelen, sokáig tartó napozás, a vizsgadrukk (pszichés stressz), az álmatlan éjszaka és a rémálom is. Sokszor minden előzetes figyelmeztetés nélkül (bizsergés, viszketés) alakul ki, akár egy éjszaka alatt. Ennek oka lehet a rémálom is. Még akkor is, ha nem emlékszik arra a beteg. Ezért fontos, hogy a bőrgyógyász beszélgessen a páciensével, kérdezgesse, ne csak messziről ránézve állapítsa meg a betegséget. Az első tünetek észlelésekor apró trükköket alkalmazhatunk a folyamat visszafordítására, eljegeléssel és nagy adag B-1 vitaminnal.

Pikkelysömör
A pikkelysömörre (psoriasis) való hajlam öröklődik, de csak bizonyos esetekben jelennek meg bőrtünetek. Ebben jelentős szerepet játszanak a kiváltó tényezők, amelyek betegenként nagyon eltérők lehetnek. Ilyenek például, bőrsérülések, napégés, túlzott alkoholfogyasztás, különféle gyógyszerek. Leggyakrabban azonban krónikus gyulladásos folyamatok, pszichés megterhelések, trauma váltja ki. Ez a népesség két-három százalékát érintő, ismeretlen eredetű, változatos lefolyású, visszatérésre hajlamos, krónikus bőrbetegség. Különböző nagyságú, jól körülírt jelenségekkel jár. Ezek alapvetően vörösek, de a felső hámréteg ezüstösen hámlik. Gyakran jelenik meg a körmön, a hajas fejbőrön, van úgy, hogy csak az ízületeket támadja meg - ez már a reumatológusok szakterülete. Ha a krónikus ízületi gyulladással már nem tudnak mit kezdeni, akkor érdemes tudakozódni, nem fordult-e elő pikkelysömörös megbetegedés a családban.
Az emberek nagy többsége azt az egyet tudja a pikkelysömörről, hogy egyelőre gyógyíthatatlan. Sokan úgy hiszik, hogy a pikkelysömörrel "kimondták rájuk a halálos ítéletet", pedig ezzel egyszerűen meg kell tanulni együtt élni. A páciens, a családja és környezete közreműködése legalább annyira fontos, mint az orvosé. Ma már sok módon segíthetnek a bőrgyógyászok, de a legfontosabb, hogy a beteg tisztában legyen azzal, mi okozza tünetei kiújulását, rosszabbodását, így akár évekre, évtizedekre is tünetmentessé tehetők. (Amerikában már a humánfázisban tart egy új gyógyszer kipróbálása, amivel talán gyógyítható lesz a psoriasis.)

Lábszárfekély
Multifaktoriális betegség a lábszárfekély, de általában keringési zavarokra vezethető viszsza, rossz higiénés viszonyok plusz valamilyen anyagcserezavar, például cukorbetegség társul hozzá. Sok tényező együttes hatása kell tehát ahhoz, hogy a rossz alkati adottságokkal rendelkező egyén lábán fekély alakuljon ki. Nagyon makacs elváltozás, de gyógyítható. Sokszor fiatal emberek lábán alakul ki, és roppant kellemetlen, mert bűzös. Ráadásul naponta tisztítani, kötözni kell, és orvoshoz járni. Az úgynevezett feltisztító kezelés ajánlatos, kiegészítő kezelésként keringésjavító kezelések, és a pangás megakadályozására gumifásli. Általánosságban is nagyon fontos, hogy felpolcolt lábbal pihenjünk, és sok folyadékot igyunk. Nem véletlenül alakul ki annyi trombózis repülőgépeken a hosszú utak alatt.

Bőrtályog
A többi bőrbetegségtől eltérően a bőrtályog fertőző. Gyulladásos elváltozás talaján kialakult hámhiány, kráter. A bőrfelület sérülésével kezdődik, majd ezen speciális gennykeltő kórokozók telepednek meg, és szaporodnak el. A bőr alatt nagyméretű szövetelhalás következik be, majd a gennyes massza a felszínre törve kiürül, és egy nagy nedves váladékozó hámhiány marad utána. Kezelési módja a tályog méretétől, milyenségétől függően sebészi is lehet vagy egy klasszikus bőrgyógyászati sebtisztító, hámosító terápia, külső-belső antibiotikumos kezeléssel kiegészítve nyomtalanul gyógyítható. Külön feladat a tályogot jól kezelni, jól megnyitni, mert van úgy, hogy a megnyílását elő kell segíteni. Azért van erre szükség, mert addig lüktető érzés, fájdalom, általános rossz közérzet kíséri, vagy akár a mozgásban is zavaró.
Ha a családban előfordul tályogos megbetegedés, és a seb megnyílik, akkor védeni kell a család többi tagját. Ha a tályog nem ürül ki, befelé terjedhet, különösen idős vagy gyenge immunrendszerű betegeknél. Ilyenkor a bőrből az izomzatra, arról pedig a csonthártyára majd a csontba terjedhet át. Ebből aztán sok minden, akár krónikus sipoly (valamely üreges szervből a másikba vagy a test felszínére nyíló, váladékot ürítő, kóros eredetű csatorna) is kialakulhat. Ezzel szerencsére ritkábban találkozunk.
Hernádi Mária szerint a jó szakorvos az adott problémának megfelelően látja el tanácsokkal, lelki támasszal, illetve gyógyszerrel a betegét, és igyekszik jó kapcsolatot kialakítani vele.
Érdemes tehát egy kis időt és energiát fordítani a jó bőrgyógyász megtalálására.

Szöveg: Szép Kriszta
Illusztráció: Pataki Gábor

tartalom