Avokado

 gyumolcs.jpg (102582 bytes)
Avokado = B-vitaminokkal telített,
segítségével az agysejtek könnyebben
termelnek alváshormont melatonint

A babérfélék családjába tartozó avokadó 1 kg súlyt is elérő gyümölcs, amely a babérfélék családjába tartozó trópusi fán terem. Ezt a gyümölcsfát Közép-Amerikában időtlen időktől kultiválják. Régészeti kutatások bizonyítják, hogy ezen a kontinensen az avokadót, már kr.e 5000-8000 között ismerték és fogyasztották. Régi aztékok nyelvén ahuacatl azaz here a neve, tehát érthető, hogy az ókori civilizációkban szerelmi serkentőnek használták.
Francisco Hernandez spanyol botanikus így ír róla: "hiszem, hogy ez a legízletesebb gyümölcs egész Új-Spanyolország (Mexikó) területén. A szerelmi étvágyat is fokozza. Nagyon egészséges gyümölcs, így a betegeknek is adják."
Spanyol hódítók a XVI-ik században hozták be az avokadót spanyolhonba, így Európába. A spanyol hajósok ezt a kitűnő gyümölcsöt elsőnek II. Fülöp királynak ajánlották, az ő uralkodása alatt megpróbálták honosítani, de ezek a kísérletek nem sikerültek. A honosítási kísérletek ígéretesebb eredményei a XX-ik században váltak valóra. Európai nyelvekbe is elég nehezen illeszkedett ez az egzotikus, de ígéretes gyümölcs. A franciák 1680-ig avocate-nek, 1700-tól avocat-nak nevezik, míg az angolok és az olaszok avocado-nak. A mexikói gasztronómia széleskörben alkalmazza az avokadót, amelyből pikáns mártást is készítenek: guacamole néven. Magvából gyógy-szirupot készítenek, amely kitűnően bevált reumatikus fájdalmak enyhítésére és idegrendszeri zavarok gyógyítására.
Avokadóból Mexikóban, de más országokban is növényi olajat állítanak elő, amely bevált az égési sebek gyógyításánál, de a kozmetikai ipar is alkalmazza, mint alapanyagot.


Endresz István

tartalom