AZ OBSTIPÁCIÓ KEZELÉSE A
HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS MÓDSZEREIVEL

Dr. Palotai Katalin

Összefoglalás
A szerző a cikkben ismerteti az obstipáció kialakulását a HKO elmélete szerint. Megismerkedünk azzal a rendszerrel, amely szerint a szervek a szervezeten belül hatnak egymásra, szabályozzák egymást. Ennek megfelelően tárgyalja az egyes obstipációformákat. Felhívja a figyelmet a betegek érdekében a keleti és a nyugati orvoslás együttműködésének szükségességére.

Kulcsszavak
Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO), nyugati orvoslás, obstipáció, Yin-Yang, Qi, akupunktúra, Lép, Máj, Gyomor, Belek, Hőség, folyadék, betegség, szervezet

Bevezetés
Az obstipáció olyan panasz, amely sok ember életét megkeseríti. A belgyógyászati kivizsgálások eredményei az esetek többségében semmitmondóak, komoly betegséget szerencsére csak ritkán találunk e kellemetlen tünet mögött. Így a beteg lassan elkezdi szedni a hashajtókat, melyekről később nagyon nehéz a leszokás.
Sajnos a páciensek többsége gyakran évtizedekig szedi a hashajtókat, és nem tesz semmilyen erőfeszítést ennek elhagyására. Ebben nagy szerepe van az egészségügyi kultúránknak is, mely egyre inkább a gyógyszerszedés felé irányítja a betegeket. Szerepet játszik a kényelemszeretetünk is, hiszen sokkal egyszerűbb bevenni egy tablettát, mint elmenni egy órát mozogni vagy kicsit átszervezni az étkezésünket.
A székrekedés az a panasz, melynek kialakulásában fontos szerepe van az életmódnak és az étkezési szokásoknak.
A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) olyan gyógyító eljárás, melynek terápiás módszerei közé tartozik az életmód befolyásolása, a megfelelő légzéstechnikák elsajátítása, a gyógyteák, gyógynövények alkalmazása, a masszázs, a megfelelő mozgások elsajátítása (gyógytorna), az akupresszúra, és mint leginvazívabb módszer, az akupunktúra. Az ilyen szemlélet szerint végzett gyógyítás megkívánja a beteg aktív közreműködését a gyógyuláshoz.

Az obstipáció betegség?
Az akupunktúrás rendelőben eltöltött évek után számomra úgy tűnik, hogy a betegek többsége úgy hozzászokik a hashajtók szedéséhez, hogy ezt természetes állapotnak tartja. A páciensek ezzel mint önálló panasszal ritkán jelentkeznek, sőt a panaszok spontán felsorolása során a legtöbbször megfeledkeznek erről a tünetről, csak a részletes kikérdezés világít rá.
A gyógyítógyakorlatban egyszer-egyszer előfordul, hogy a beteg részletes kikérdezését - valamilyen nagyon akut panasz miatt - megelőzi egy-két akupunktúrás kezelés. Innen származik az a tapasztalat, hogy a beteg örömmel újságolja, hogy a székrekedése is elmúlt, pedig ő nem is említette eddig ezt a panaszát.
Ha agyunk már jól beleilleszkedett a keleti gyógyítás gondolkodásmenetébe, akkor ez semmiféle meglepetést nem okoz, hiszen az obstipáció maga csak egy tünet, a keleti értelemben vett "alapbetegség" (gyökér) egyik megnyilvánulása.
Ha megtartjuk a gyógyítás hagyományos sorrendjét, és a beteget részletesen kikérdezzük, akkor gyorsan kiderül az ilyen panaszban szenvedő betegek többségének mozgásszegény életmódja. Aki próbálta már, az tudja, hogy mennyire nehéz meggyőzni ezeket a pácienseket arról, hogy saját maguk tehetnék a legtöbbet gyógyulásukért. Többségük már beletörődött a tabletták szedésébe, a napi munka utáni fáradtságba és meg kell említeni a betegek szerinti legcáfolhatatlanabb kifogást, az időhiányt is.
A másik, nálunk talán nagyon is gyakori okon még könnyebb segíteni. A betegek többsége rendkívül kevés folyadékot fogyaszt, nem egy esetben ez a napi fél litert sem éri el. A páciensek arra hivatkoznak, hogy ők nem szomjasak. Mivel városi életmódunk valódi ösztöneinket már nagyrészt kiölte belőlünk, sajnos olyan alapvető dologra is tudatosan oda kell figyelnünk, mint az elegendő folyadék naponkénti bevitele. Nem kell orvosnak lenni, elég józan paraszti eszünket elővenni ahhoz, hogy belássuk, hogy a kevés folyadékfogyasztás kemény, bogyós székletet eredményez.

A HKO alapelvei
A HKO alapján végzett gyógyítás első lépése a beteg alapos kikérdezése, mely a nyugati orvoslással ellentétben nem a panaszokra összpontosít. A legfontosabb feladat a beteg általános állapotának felmérése, annak az alapvető funkcionális eltérésnek a felderítése, amely a panaszokat előidézte. Így nem véletlen, hogy megfelelő tanulmányok elvégzése után olyan tünetekre is rákérdezhetünk, melyeket a beteg elfelejtene vagy egészen jelentéktelennek tartana.
Obstipáció nevű kórkép a HKO-ban nem létezik. A panaszok számos kórminta leírásában megjelennek, mely önmagában is jelzi, hogy a tüneteket sokféle ok kiválthatja.
A keleti gyógyítás számára a székrekedés így önmagában nem ad semmi információt.
Mindenképpen rá kell kérdeznünk a panasz jellegére. Meg kell tudnunk, hogy a széklet kemény, száraz, esetleg bogyós-e, könnyű vagy nehéz a székelés, esetleg a széklet normális konzisztenciájú, csak a kinyomása nehéz. Mindezek már elegendőek ahhoz, hogy a bajok gyökere felé orientálódjunk.
Ha meg akarjuk érteni a panasz kialakulását a HKO felfogásában, tisztában kell lennünk néhány alapvető fogalommal és működésbeli kapcsolattal a szervezeten belül.
A HKO szerint szerveink szoros és jól meghatározott kapcsolatban állnak egymással. E kapcsolatot az alábbiak szerint érthetjük meg:
Ebben a kölcsönös kapcsolatrendszerben minden szerv az utána következőt működésében támogatja, így a Vese a Májat, a Máj a Szívet és így tovább (folytonos vonal). Erről az ábráról az is leolvasható, hogy külső tényező (betegséget okozó faktor) sehol sem szakíthatja meg ezt a kört anélkül, hogy az összes szerv működését ne befolyásolná. Ezek a változások általában olyan finomak (funkcionálisak), hogy a nyugati orvoslás számára döntő jelentőségű laboratóriumi leletekben nem is okoznak eltéréseket, így a szerv a nyugati orvoslás számára egészségesnek tűnik.
A másik fontos kapcsolat szerint minden szerv az utána kettővel következőt szabályozza. Így a Máj a Lépet, a Lép a Vesét és így tovább (szaggatott vonal). Ez annyit jelent, hogy például a Tüdő funkciója egyensúlyban tartani a Májat, felügyelni arra, hogy az utóbbinak túlműködése ne alakuljon ki. Ha ez a szabályozás gyenge, akkor a Máj túl erőssé válik, így a kelleténél erősebb nyomást gyakorol majd a Lépre, mely működést a HKO-ban konvencionálisan "a Máj elnyomja a Lépet" fogalommal jelölünk. Ilyenkor a Lép működése zavart szenved. Ha a beteget felületesen kérdezzük ki, akkor csak a Lép működészavarára derül fény, és rejtve marad az igazi ok, a Máj túlműködése. Ekkor már csak azt kell kideríteni, hogy a szabályozás hiánya vagy egyéb tényező okozza a Máj működészavarát. A Máj és a Lép kölcsönös kapcsolatának fontos szerepe van egyes obstipációformák kialakulásában.
A székrekedés kórtanának tárgyalásához még tisztában kell lenni néhány fogalommal.
A Yin és a Yang mint az egymást kölcsönösen kiegészítő ellentétek egysége elég széles körben ismert fogalmak.
A Qi a Világegyetemet alkotó alapanyag, minden ami él és mozog, ezen Qi mozgásának és átalakulásának eredménye, a test alkotóelemeinek egyik kialakítója. Beszélnünk kell a szervek Qijéről, mely a nyugati orvoslás számára legmegfoghatóbban a szervek működését jelenti. A Qi-pangás gyakran okoz betegségeket, ez a kifejezés a Qi keringésének leállását jelzi, melyet egy szerv, illetve testrész tevékenységének elzáródása okoz.
Ismerni kell a Hőség és a Tűz fogalmát. A Hőség általában a Yang jellegű Külső Bőséghez tartozik. A Tűz mindaddig egy Rendes Qi, amíg a szervekben tartózkodik, és tevékenysége a melegítés és az átalakítás, ez a Yang Qi. Ha a Yang túlteng, lángoló Tűzzé változik, szétszórja a Rendes Qit, és kórtényezővé válik. Hőséget okozhat a Yin elégtelensége is, ezt Elégtelenség-Hőségnek nevezzük.
Említést kell tenni a Hidegről, mely lehet Külső Hideg, a külső világból származó kórtényező, és lehet Belső Hideg, mely a szervezet Yang Qi-elégtelenségének eredménye.
Beszélni kell még a Vérről, mely fogalom közismert. Amit meg kell jegyezni, az az Elégtelen Vér fogalma, mely az a jelenség, amikor a Vér nem képes megtölteni a csatornákat és táplálni a szerveket.
Nem eléggé ismert még az akupunktúrát gyakorlók körében sem a Hat Nagy Csatorna fogalma és működése. A székrekedés panasz szempontjából a Yang Ming (a Yang Fényessége) a legfontosabb, melyet a Gyomor és a Vastagbél csatorna alkot. A keleti írások felhívják a figyelmet arra, hogy a Hat Csatornát nem lehet teljesen azonosítani azokkal a csatornákkal, amelyeket az akupunktúrában megismertünk, a nyugati ember számára talán az a szervezet különböző energiaszintjeiként értelmezhető. A Hat Csatorna elsősorban a külső eredetű kóros Hideg által okozott betegségek leírására szolgál.

Etiológia a HKO alapján
Az obstipáció a HKO szerint a következő esetekben lép fel:
- Hőség a Belekben és a Gyomorban: akut székrekedést okoz, melyet szomjúság és a nyelven sárga lepedék kísér.
- Elégtelen Vér: e kórképben az elégtelenné vált Vér nem táplálja megfelelően a szerveket, a széklet száraz és nehéz kinyomni.
- Máj Qi-pangás: a széklet normál konzisztenciájú, de kinyomása a rossz bélmozgások miatt nehéz.
- Máj Qi-pangás Máj Hőséggel: a széklet száraz és nehéz kinyomni.
- Vékonybél Qi-pangás: hányingerrel, heves hasi fájdalmakkal kísért székrekedés.
- Yin Elégtelenség, melyet leggyakrabban a Vese Yin elégtelensége okoz: száraz székletet észlelünk, a betegnek nincs szomjúságérzete.
- Pangó Máj Qi, mely megtámadja a Lépet: váltakozó székrekedés és hasmenés.

Hőség a Belekben és a Gyomorban
A HKO elmélete szerint a szervezet folyadékainak a Gyomor az eredete. Ha a gyomorban Hőség van, elégnek a szervezet folyadékai, innen a beteg szomjúságérzete. Ha ezt a Hőséget nem orvosoljuk, a Gyomor Yin is csökken, ilyenkor az intenzív szomjúságérzet már csökken, a beteg apró kortyokban képes csak inni, és gyakran meleg folyadékot kíván. A nyelvet vékony, sárga, száraz lepedék fedi. Ez teljesen érthető, mivel a nyelvlepedék a Gyomor nedveinek kipárolgásából keletkezik. A széklet száraz lesz.
Ha a Hőség a Vastagbélre is kiterjed, a széklet nemcsak száraz, hanem kinyomni is nehéz.
A Gyomor és a Vastagbél csatorna együtt a Yang Ming Nagycsatornát alkotja, így e két szerv különösen szoros kapcsolatban áll egymással. A Yang Ming Hősége esetén nyomásra fokozódó hasi fájdalmat, hasi teltségérzést észlelünk az obstipáció mellett. A beteg lázas, láza délutánonként magasabb. A nyelvtest piros, a lepedék sárga, vastag és száraz vagy lehet barna vagy fekete tüskés is. A belekben székletgöröngyök képződnek, melyek, akadályozva a Qi szabad áramlását, fokozzák a hasi fájdalmakat. A széklet száraz, bogyós és nehéz kinyomni.

Elégtelen Vér
A Vér a HKO elméletében a Lép-Gyomor által átalakított tápanyagok esszenciájának a gyümölcse. Feladata az egész szervezet táplálása. Ha a táplálkozás nem megfelelő, ha a Lép-Gyomor működés zavart, illetve nagy vérvesztés történt, a Vér elégtelenné válhat. Számos egyéb tünet mellett ilyenkor székrekedés is fellép. A széklet száraz, és mivel a bélműködés a rossz vérellátás miatt sérült, a székletet kinyomni is nehéz. Ezt a típusú obstipációt leggyakrabban idős embereknél, szülés után álló asszonyoknál és nagy műtéten átesett embereknél látjuk.

Máj Qi-pangás
A HKO-ban az érzelmeknek nagy szerepe van a betegségek kialakulásában. Az ún. Yin szervek (Tüdő, Lép, Máj, Vese, Szív) mindegyikét egy-egy érzelemmel párosítják össze. Ennek megfelelően egy-egy érzelem túlzásba vitele a neki megfelelő szervet károsítja. A hosszan tartó düh, a tartósan elfojtott dühkitörések, illetve a frusztráció Máj Qi-pangást okoznak, ami megzavarja a Máj Elvezető-Fellazító funkcióját a szervezetben. Ezen állapot első fázisában, amikor még nincs a szervezet folyadékait csökkentő Hőség, a székletet normális konzisztenciája mellett is nehéz kinyomni.

Máj Qi-pangás Máj Hőséggel
A Máj Qi pangása miatt Máj Hőség alakul ki, mely kiszárítja a szervezetben található folyadékot, így száraz széklettel járó obstipáció lesz a panasz, amikor a széklet kinyomása is nehéz.

Vékonybél Qi-pangás
Ez a típusú székrekedés mindig egy akut kórminta, melyet a Vékonybél Qi elzáródása és pangása okoz. Ennek felelnek meg a tünetek is: heveny hasi fájdalmakkal kísért székrekedés. A Vékonybélben levő pangás a Gyomor élettani lefelé mozgató tevékenységét gátolja, a természetes lefelé mozgás csökken, esetleg megszűnik, innen ered a hányinger. Ezt a képet gyakran látjuk nagy hidegnek kitett betegeken és azokon az embereken, akik a nyers ételek fogyasztását túlzásba viszik.

Yin Elégtelenség
A Vese Yin a testfolyadékok alapja, biztosítja a szervezet táplálását és egyensúlyban tartja a Vese Yangot. A Vese Yin Elégtelenség következtében a Yang virágzik, Elégtelenség-Hőség alakul ki, aminek következtében a szervezet folyadékai lecsökkennek, a széklet szárazzá válik.

Pangó Máj Qi, mely megtámadja a Lépet
A Máj Qi pangásakor a fentiekben vázoltak szerint obstipáció alakul ki. Ha a pangó Máj Qi megtámadja a Lépet, akkor gátlódik a Lép szállító-átalakító funkciója, aminek következtében hasmenés lép fel. A hasmenés és székrekedés váltakozása a Májnak a Lépre gyakorolt változó hatását jelzi.

Az obstipáció kezelési lehetőségei
A kezelés során az alapvető bajra koncentrálunk. Ennek megfelelően adott esetben a szervezet Yinjét növeljük, eloszlását tesszük egyenletessé. Biztosítjuk a Máj Qi szabad áramlását, erősítjük a Lépet, harmonizáljuk a Gyomor működését. A legfontosabb, hogy a beteg összes tünetét gondosan megvizsgáljuk. A tűszúrásos akupunktúrás kezelések mellett nagy jelentősége van a gyógyteáknak és a szükséges életmódbeli változtatásoknak.
A klinikai gyakorlatban természetesen soha nem találkozunk tiszta kórképekkel. A betegeket nagyon gondosan ki kell kérdezni, így felismerhetjük, mely tényezők az elsődlegesek és melyek csak következmények. Nem szabad a kikérdezést félvállról venni, hiszen a valódi ok, a betegség gyökere nemegyszer megbúvik az előtérbe tolakodó másodlagos tünetek mögött. Amennyiben a beteg állapotában két-három kezelés után nem történik változás, a legelső feladat a kikérdezés megismétlése, mert ezen a ponton legkönnyebb elsiklani egy-egy alapvető probléma felett.
Mindig tartsuk szem előtt, hogy csak olyan beteget kezeljünk alternatív módszerekkel, akiket a nyugati orvoslás módszereivel a lehető legteljesebben kivizsgáltak. Csak akkor kezelhetjük felelősségteljesen a beteget, ha biztosak lehetünk abban, hogy egyes betegségeket, mint például a tumor stb. biztosan kizártunk. Természetesen a keleti és nyugati orvoslás kiegészítheti egymást, mint például colitis ulcerosa esetében, ahol a hiedelmekkel ellentétben nemcsak tüneti, hanem oki kezelést is végezhetünk akupunktúrával. A betegnek akkor segíthetünk a legtöbbet, ha megtaláljuk az összhangot a keleti és a nyugati orvoslás módszerei között.

Felhasznált irodalom
1. Auteroche, B. Navailh, P.: Diagnózis a kínai orvoslásban.
2. Maciocia, G.: The Foundations of Chinese Medicine. Nyelvdiagnózis a kínai orvoslásban.
3. Li Dong-yuan: Treatise on the Spleen and Stomach.

Szakmai önéletrajz
1956-ban születtem Vácon. Általános és középiskoláimat Sopronban végeztem. 1981-ben végeztem summa cum laude diplomával a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Középiskolás korom óta olvasok keleti filozófiával foglalkozó könyveket, az egyetem elvégzése után kezdtem érdeklődni a keleti orvoslás iránt. 1990-ben az Orvostovábbképző Intézetben szereztem meg az akupunktúrás kezelésre jogosító jártassági bizonyítványt. Elvégeztem Völgyesi Pál hároméves akupunktúrás iskoláját, ahol később tanítottam is. Azóta is vannak tanítványaim. Ebben a témakörben eddig még nem publikáltam, az akupunktúrás gyógyítás gyakorlati alkalmazása tölti ki az életemet.

A szerző levelezési címe:

dr. Palotai Katalin
1138 Budapest, Népfürdő u. 21/C

tartalom