Kötőhártya-gyulladások kezelése homeopátiával

DR. DEÁK VALÉRIA

A kötőhártya-gyulladás lefolyása szerint lehet heveny vagy idült, eredete szerint pedig fertőzéses és nem fertőzéses. A betegség intenzitásának megfelelően a szemhéjak különböző fokban duzzadtabbak, a kötőhártya erősen belövellt, megvastagodott, egyenetlen felszínű, nyálkásan vagy nyálkás-gennyesen váladékos. A leggyakoribb kórokozók, melyek heveny kötőhártyahurutot okoznak, a következők:
- Staphylococcus
- Pneumococcus
- Streptococcus
- Haemophilus
Az általuk okozott gyulladás erős belövelltséggel, bőséges nyálkás-gennyes váladékkal jár. Ez a fajta kötőhártya-gyulladás legtöbbször felső légúti hurut részeként jelentkezik, s ilyenkor a hűléses megbetegedéseknél alkalmazott homeopátiás szerek segítik elő a kötőhártya gyógyulását is. A leggyakrabban szóba jövő szerek: Aconit, Belladonna, Bryonia, Ferrum phosphoricum, Gelsemium, Eupatorium, Euphrasia.
- A vírusok közül az adenovírusok, a herpes simplex és a varicella zoster okoznak kötőhártya-gyulladást. Ugyancsak megemlítendő a Chlamydia-fertőzés.
- A krónikus kötőhártya-gyulladás okozói pedig elsősorban a Staphylococcus aureus, a Moraxella, ritkán a Neisseria vagy a Proteus.
- A nem fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladás kórokai közé tartoznak a különböző allergének, például virágpor, kozmetikumok stb. és a különböző fizikai ártalmak által kiváltott gyulladások, idegen test, por, füst, ultraibolya és egyéb sugárártalmak. Szénanátha esetén, mikor elsősorban a szem viszketése dominál, gyakran segít az Euphrasia, a Pulsatilla és az Ambrosia. A szem túlerőltetése – számítógép, tv – esetén pedig az Argentum niticum, a Natrium muriaticum vagy a Ruta. Heveny megbetegedésnél mindig a fennálló tünetek alapos megfigyelése és a modalitások figyelembevétele alapján választjuk ki a megfelelő szert, nem feledkezve el a kiváltó okról sem. Idült esetekben az illető megbetegedésre való hajlamát a jól megválasztott alkati szerrel csökkenthetjük.

Aconit: A szem forró és száraz, mintha homok lenne benne. A szemhéj duzzadt, kemény, kivörösödött. A beteg a szemgolyóban nyilalló fájdalmat érez. Nagyon zavarja a hóról visszaverődő fény. A kiváltó okok közt van: hó, száraz, hideg szél, hamu vagy egyéb idegen test. A beteg szeme csillog, könnyezik, tekintete merev. Szereti vagy kerüli a fényt. Az Aconit súlyos, heveny gyulladások kezdeti stádiumában segít.

Ambrosia: Az állapotra jellemző a tűrhetetlen szemhéjviszketés, mely állandó dörzsölésre, vakarásra késztet, az erős könnyezés és a szúró fájdalom.

Argentum nitricum: Szemtúlerőltetés okozta panaszok, melyek meleg szobában fokozódnak. Fájdalom, fáradtságérzet a szemben, mely javul a szem behunyásakor és ha nyomást gyakorolnak a szemgolyóra. A kötőhártya gennyes gyulladása, különösen újszülötteknél. A conjunctiva gyulladásos ödémája. A váladék bőséges és gennyes. Akut granuláris conjunctivitis.

Belladonna: A kötőhártya belövellt, száraz és ég, a szemhéj fájdalmas, vérbő és duzzadt. Szemkidülledés, merev tekintet, fényérzékenység. Nyilalló szemfájdalmak. Könnyezés a tengervízhez hasonló könnyel. A beteg szemhéja reggelre összeragadhat. Heves szemgyulladás, mely szárazságérzettel jár. Olyan nagyfokú lehet a gyulladás, hogy a duzzadt szemhéjak kifelé fordulnak.

Bryonia: Duzzadt, püffedt szemhéjak, főleg a felsők. Szemgolyó mögötti fájdalmak, melyek a szem mozgatásától rosszabbodnak. A beteg szeme érintésre is fájdalmas. Nappal, főleg napsütésben jelentkező könnyezés. A beteg úgy érzi, mintha homok lenne a szemében. Égő érzés a szemekben, főleg a jobb szem érintett. A panaszok melegtől rosszabbodnak.
Ferrum phosphoricum: Kivörösödött szem, égető fájdalommal járó szemgyulladás. A beteg úgy érzi, mintha apró idegen test lenne a felső szemhéjában. A panaszok hideg borogatástól javulnak.

Gelsemium: Kivörösödött, sajgó, érzékeny szem. Igen jellemző, hogy a beteg nehéznek érzi a szemhéjait, szemét alig bírja nyitva tartani.

Eupatorium: Fájdalmas, sajgó szemgolyók, fejfájás. Fénykerülés. A szemhéjak széle kivörösödött.

Euphrasia: Bőséges, vizes, maró könnyezés felkelés után, a szem vörös, viszket, ég, a külső széle sebesre felmaródott. Erős fénykerülés. Rosszabbodik napfény, fény, déli szél, meleg hatására, valamint bent a szobában. A panaszok javulnak a szabadban, hunyorogva, sötétben, hűvösben, este, fekve.

Natrium muriaticum: Szemtúlerőltetés. Olvasás közben összefolynak a szeme előtt a betűk. Mesterséges fénynél nem tud olvasni. A szem kivörösödésével, égető érzéssel járó, maró könnyezés. A szemhéjak széle gyulladt, reggelre összeragad. Reggel a páciensnek olyan érzése van, mintha homok lenne a szemében. A könnyezés szabad levegőn, szélben és olvasáskor fokozódik.

Pulsatilla: Égő, viszkető érzés a szemben, a szemhéj ég, viszket, dörzsölésre késztet. Rosszabb este, valamint a meleg szobában. Szabadban, hideg fürdő, hideg vizes arclemosás hatására a tünetek enyhülnek.

Ruta: Az apró betűk olvasásától, varrástól (Hahnemann gyógyszervizsgálata, napjainkban inkább tv, számítógép általi szemtúlerőltetés jön szóba), a páciens szeme kivörösödik, forró, ég, fájdalmas. A panaszok legtöbbször fejfájással járnak. Homályos látás. Könnyezés. A belső szemzug viszketése. Az alsó szemhéj spazmusa, ami könnyezést vált ki. A panaszok hidegtől romlanak, melegtől és dörzsöléstől javulnak.

"Az élet a minden élőlényben közös
jelenségek összessége."
Claude Bernard

Felhasznált irodalom
1. Dorcsi, M.: Symptomenverzeichnis. Heidelberg, 1985.
2. Kovács, B.: Kommentár dr. C. M. Weber Az akut vörös szem című cikkéhez. Orvostovábbképző Szemle, 6/4.: 94-99.,1999. júl.
3. Phatak, S. R.: Homeopátiás gyógyszertan. Magyar Homeopata Orvosi Egyesület, Budapest, 1996.
4. Vermeulen, F.: Concordant Materia Medica. Merlijn Publ., Haarlem, 1994.
5. Zelcsényi, J.: A szénanátha gyógyítása. Remedium, 1999.

A szerző levelezési címe:
dr. Deák Valéria
1067 Budapest, Eötvös u. 19.


tartalom