Gyógyítás mágnessel

Azt már számos tanulmányban leírták, hogy a magnetoterápia jól használható a vaszkuláris rendellenességek gyógyításában, mivel a mágneses mező érrendszeri hatása csökkenti a sejtödémát és elősegíti a sejtműködés helyreállítását. A mágnesterápiát azonban az orvoslás más területein is eredményesen lehet alkalmazni, például a neurológiai betegségek kezelésében, amelyről már Hippokratész is úgy vélte, hogy a gyógyítás egyik legnehezebb területe. Ráadásul az utóbbi évszázad során ugrásszerűen megemelkedett számos, neurológiai betegség előfordulási aránya, mint a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a sclerosis multiplex, az atherosclerosis vagy a krónikus migrén, és ugyanígy megnőtt a gerincsérüléssel járó közúti balesetek, valamint egyéb, a gerincoszloppal kapcsolatos problémák száma is. Az egyik görög egyetem kutatója, Sandyk professzor már 1993-94-ben több tanulmányban beszámolt arról, hogy a váltakozó mágneses mezők eredményesen használhatók a Parkinson-kóros és a sclerosis multiplexben szenvedő betegek gyógyításában, mivel a tobozmirigyre hatva gátolják a melatoninkiválasztást, s így csökkentik a vércukorszintet. Sajnálatos módon Sandyk kutatásait nem követték újabb kísérletek, bár a NASA jelenlegi űrprogramjában szerepel annak megfigyelése, hogy hogyan hat a mágneses mezők váltakozása az idős emberek szervezetére, s ez végül is kapcsolódik a Parkinson- és az Alzheimer-kór kezeléséhez, mivel ezek az idegrendszeri problémák leggyakrabban időskorban lépnek fel. Ha feltételezzük, hogy az említett betegségek valamilyen módon a szinaptikus neurotranszmitterek kémiai reakcióinak megváltozásával függenek össze, akkor a mágneses mezők hatása érthetőbbé válik. McLaughlan, az Oxfordi Egyetem tanára ugyanis kimutatta, hogy már az egészen gyenge mágneses mezők is befolyásolják a kémiai reakciókat oly módon, hogy lelassítják az elektronok keringését, bár olyan kísérletet még nem végeztek, amelyben a mágneses mezőknek a biológiai molekuláris reakciókra gyakorolt hatását vizsgálták volna. Emiatt javasolja több kutató, hogy ellenőrzött klinikai kísérletekben kellene megfigyelni a váltakozó mágneses mezők és az organikus folyamatok egymásra hatását.
A statikus mágnesek fájdalomcsillapító hatását évszázadok óta ismeri a gyógyítás: a mágnes valószínűleg blokkolja az érzékelő neuronokat. Ezt laboratóriumi eredmények is alátámasztják, főként a bokát és a csuklót érintő sportsérülések esetén gyorsan lehet a fájdalmat csillapítani a mágneses mezőt indukáló készülékekkel, és azt is kimutatták, hogy a gradiens hatások eredményesebbek a kezelésben, mint a mágneses mezők fokozott intenzitása, tehát nem a mágneses hatás erőssége a fő szempont.
Az orosz kutatók szerint a statikus mágnesek jó hatással vannak az atherosclerosisra. Például egy 1989-ben végzett kísérletben 104 gerincsérüléses beteget naponta l-3 alkalommal l-l órán keresztül kezeltek 400-700 gauss (gauss = a mágneses indukció egysége) erősségű statikus mágnessel, és a kontrollcsoport tagjaival összevetve egyértelmű javulást tapasztaltak náluk, ráadásul nemcsak a tüneteik, hanem az EMG- (elektromiogram) értékek is pozitív változást mutattak.
Az egyik leggyakoribb "brit betegség" a reuma, a reumás ízületi gyulladás, amely részben a brit szigeteken jellemző nedves időjárás miatt alakul ki, s ennek legfőbb változata az arthritis deformans, amikor az ízületekben felhalmozódik a folyadék fájdalmakat és merevséget okozva. Ez a betegség inkább a nőket érinti és végső stádiumában a végtagok deformitásához vezet. Kezelése valójában a gyulladás megakadályozására és a fájdalomcsillapításra korlátozódik, s a betegnek azt javasolják, hogy pihenjen sokat, fáslizza be a fájdalmas részt és járjon fizikoterápiára. A magnetoterápia a reuma gyógyításában is hasznosnak bizonyul: egy kb. tíz évvel ezelőtt végzett tanulmányban például megállapították, hogy a statikus mágneses mező alkalmazása nemcsak a betegek klinikai állapotán javított, hanem laboratóriumi mérésekkel is (az albumin, a gamma globulin és a fibrinogének százalékértékei) bizonyították, hogy a mágnes hatására enyhülnek az ízületi fájdalmak.
A nedves időjárás okozta másik betegség a bronchitis, s ennek gyógyításában is szerepet játszhat a mágnesterápia. Egy kísérletben 24 öt-hat éves, krónikus bronchitisben szenvedő gyermek vett részt, akiket 30 alkalommal 3-3 órán keresztül kezeltek 100-300 gauss erősségű statikus mágnessel, majd az állapotukat összehasonlították a 16 fős kontrollcsoport tagjainak tüneteivel. A kutatók az eredmények alapján megállapították, hogy a mágnessel kezelt csoportban a terápia hatására észrevehető javulás következett be.
A bőrbetegségek is gyógyíthatók magnetoterápiával, mivel az oxigéndúsabb vér és a jobb véráramlás hozzájárul a metabolikus folyamatok normalizálódásához, a gyorsabb sebgyógyuláshoz. Modern korunk gyakori betegségei az olyan bőrproblémák, mint például a psoriasis, az ekcéma, a bőrviszketés, amelyekért egyaránt az immunrendszer diszfunkciói a felelősek, és amelyek jól kezelhetők a mágneses mezők alkalmazásával.
A csonttörések gyógyításában a pulzáló elektromágneses mezőket létrehozó készülékeket használják, s már a terápia első hete után kimutatható az eredmény: csökken a fájdalom és az ödéma.
A fenti példák bizonyítják, hogy a mágnesterápia sokkal szélesebb körben alkalmazható, mint ahogy eddig feltételezték, bár már régebben is több olyan ismert, történelmi személyiség használta fel a mágnest gyógyulásához, mint például Kleopátra vagy a kínai császárok. Akik érdeklődnek a magnetoterápia iránt, hasznos információkhoz juthatnak dr. Paul Rosch könyvéből, ahol számos tudományos kísérletről részletes beszámolót olvashatnak. A kezelések leírása között szerepel a hiperaktív, a figyelemhiányos, a feladatokra nehezen koncentráló gyermekek mágnesterápiával való gyógyítása is, ami azért érdekes, mert ezt a betegséget (ADD - attention deficit disorder) 1998-ban "az év betegségévé" választották az USA-ban. Ugyanebben az évben a harrisburgi (Pennsylvania) egyetemen 30 hiperaktív gyereket kezeltek mágnesterápiával, és már egy hét után jelentős változás következett be viselkedésükben.
Ezekből a megfigyelésekből következik, hogy a váltakozó elektromos mezők stimuláló, míg a statikus mágneses mezők nyugtató hatást fejtenek ki az emberi szervezetre.

Coghill, R.: International Journal of Alternative and Complementary Medicine, 1999. jan.

Manek Márta

tartalom