A krónikus bronchitis homeopátiás kezelése

 

Dr. Horváth Katalin


A krónikus bronchitis kezelése a klasszikus homeopátiában két síkon történik.
A betegek alkati kezelése a klasszikus homeopátia elvei alapján. A holisztika törvényeit figyelembe véve az anamnézis felvétele – mint minden krónikus beteg esetében – az egészre, a totalitásra is ki kell hogy terjedjen. Ez magában foglalja a beteg légúti tünetein kívül az összes egyéb jelen tünetét, betegségét és panaszát. A „beteg” részek felderítése után az egészséges jellegzetességekre kerül a sor, s ezek adják az egyén alapfelépítését, konstitúcióját. A hideg-melegre, az idõjárásra, az éghajlati viszonyokra, a száraz, illetve nedves levegõre megjelenõ reakciók, illetve ezek hiánya nem csak légúti betegek esetében fontos, de itt kitüntetett jelentõségû. Az evés-ivással, az emésztéssel, a vízháztartással kapcsolatos jellegzetességek felderítése után az alvás, az idegrendszer alapfunkciói és a temperamentum jellegzetességei következnek. Mindezek után, hogy teljes legyen a kép, a beteg saját életének és betegségeinek eddigi történetét, s végül a családi anamnézist kell tisztáznunk. A fenti totalitás alapján kiválasztott, úgynevezett „alkati” szer folyamatos adása – lehetõleg magas potenciában – segíti a hajlam gyógyulását, a légúti (és egyéb) betegségekre való fogékonyság csökkenését. 

A krónikus hörghurut lokális kezelése a pillanatnyi tüneteknek megfelelõen kiválasztott, lehetõleg ún. „kis” szerekkel történjen, tehát alacsonyabb potenciában és csak néhány napig, esetleg hétig, addig, amíg ez a bizonyos tünet fennáll. Ha a tüneti kép változik, a homeopátia szabályainak megfelelõen a szert is ki kell cserélni. A lokális tünetek alatt krónikus bronchitis esetében a köhögés jellegzetességeit értjük, vagyis a köhögés minõségét (száraz-slejmes-fémes-sípoló-szörcsögõ), idõbeni megjelenését, a javulást vagy romlást (pl. éjszaka vagy nappal), az egyéb modalitásokat, vagyis azokat a körülményeket, amelyek a köhögést javítják vagy rontják, elõsegítik vagy megszüntetik. Ilyen modalitások lehetnek köhögés esetében a szabad levegõ vagy a fülledt levegõ, a pára, a por, a testhelyzet stb. A köhögés mellett kérdéseinknek ki kell terjedniük a köpet mennyiségére és minõségére, milyen hatással van a köpetürítés a beteg állapotára, mi az, ami elõsegíti és mi az, ami gátolja a köpetürítést. További lokális tünetek a fájdalom, a hátfájás, az oldalszúrás, valamint az együtt járó tünetek, pl. a hányinger vagy az öklendezés, bepisilés stb.


Ammonium muriaticum
Krónikus bronchitis, mely állandó, éles köhögéssel és torokkaparással jár, s ezalatt csak apró fehér nyákdarabokat tud kiköpni. A mellkasban égõ érzés, durva szörtyzörejek. Jéghideget érez a lapockái között. Bronchiectasia, emphysema.

Antimonium tartaricum
Gyermekek kezdõdõ bronchiolitise az egész mellkasra terjedõ durva szörtyzörejekkel, ziháló légzéssel és nedves köhögéssel, mely azonban nem jár köpettel. Gyakran jó követõ szere az ipecacuanhának. Amikor az ipecacuanha adása alatt a durva szörtyzörejek arról tudósítanak, hogy erõsen felgyûlt a váladék a tüdõben, olyannyira, hogy a gyermek már egyre kevesebbet köhög, sõt aluszékonynyá válik, feje forró és verejtékes, esetleg már a cianózis jelei is fellépnek, gyakran kell Antimonium tartaricummal folytatni a kezelést.

Arsenicum album
Idõs emberek krónikus bronchitise kifejezett dyspnoe és emphysema mellett jellemzõ a tüdõ congestiója. Félelem, jéghideg végtagok, izgatott állapot. 

Baryta carbonica
Idõs emberek orthopnoéja vagy fenyegetõ tüdõparalízis, hangos szörtyszörejek, ám hiányzik az az erõ, hogy ki tudja köhögni és köpni a váladékot. Jól kiegészíti az Antimonium tartaricumot, ha az csak részlegesen hatott. 

Balsamum peruvianum
Hangos szörcsögés és sûrû, krémszerû vagy sárgásfehér nyák felköhögése éjszakai izzadással és hektikus lázmenettel.

Calcarea sulphurica
Laza slejmmel járó, ziháló köhögés a krónikus bronchitisben, fõleg reggelente, bõségesen ürülõ, sûrû, darabos, zöldes, sárga vagy gennyes köpettel. Ebben hasonlít a Hepar sulfurishoz, de azzal ellentétben itt a friss levegõ javít a beteg állapotán. 

Copaiva
Krónikus bronchorrhoea zöldes, gennyes, bûzös köpet bõséges ürítésével. Mellkasi szorítás, melynek során a beteg úgy érzi, csak nagy erõfeszítésekkel tud levegõt venni. Javít, ha felül az ágyban, ekkor könnyebben kap levegõt. 

Carbo animalis
Olyan rekedt köhögés, melytõl az egész fej rázkódik, mintha az agy lötyögne a fejében. Hidegség érzése a mellkasban. Zöld, gennyes, bûzös köpet fõleg a jobb tüdõlebenyekbõl. 

Carbo vegetabilis
Görcsös köhögés mély, rekedtes hanggal vagy afóniával, a mellkasban kifejezett égõ érzéssel, különösen idõs emberek krónikus bronchitise alatt. A köpet bõséges, sárgás és talán még bûzösebb, mint a Carbo animalis esetében. Jelentõs szörcsögés, légszomj. 

Chelidonium
Kapilláris bronchitis különösen kanyaró vagy más fertõzõ betegség lezajlását követõen. Nehézlégzés, köhögéssel és szörcsögéssel járó rövidebb rohamok. Mellkasi szorítás érzése, orrszárnyi légzés, egyik lába hideg, a másik meleg. Döntõek a Chelidonium ismert májtünetei.

Hepar sulfuris
Itt a váladék inkább tapadós, a hallgatódzási zörejek halkabbak, a szörcsögés nem olyan hangos és laza váladékra utaló, mint az Ant-tart esetében. 

Hydrastis
Idõs, erõtlen emberek krónikus bronchitise. Étvágytalanság, cachexia. Sûrû, sárga, nyúlós és profúz köpetürítés.

Ipecacuanha
Kiváló szer csecsemõk bronchopneumoniája és kapilláris bronchitise számára. Bõséges nyáktermelõdés a tüdõkben, szörcsögés, amit nehézlégzés és gyakori görcsös köhögés követ. A slejm ezt követõ kihányása is gyakori. 

Kalium carbonicum
Szintén csecsemõköri bronchiolitis jó szere. A nyákot csak igen nehezen tudja a beteg felköhögni. A légzés ziháló, a köhögés fullasztó.

Kalium jodatum
Bõséges, sûrû, nehezen ürülõ, zöldes köpet, mely sós ízû, a mellkas mélyérõl kell felköhögni. Fájdalmat érez a beteg, mely hátra, a lapockái közé sugárzik. Kimerítõ éjszakai verejtékezés, általános gyöngeség. A tüdõödémánál habos vagy szappanhabszerû váladék ürül. 

Kalium sulphuricum
Bronchitis vagy pneumónia utáni krónikus állapotok. Ha hidegre fordul az idõjárás, a tüdõ fölött szörcsögés kezdõdik. A Pulsatilla modalitásaira hasonlít, s gyakran annak követõ szere. 

Kalium bichromicum
Olyan krónikus bronchitis, amelyre a hörgõk nyúlós váladéka a jellemzõ. Reggel, ébredéskor mélyrõl jövõ köhögés bõséges sárgás váladékkal, mely hosszú, szálagos formában kerül napvilágra köpet gyanánt. 

Lycopodium
Itt is orrszárnyi légzéssel találkozhatunk, valamint az egyik láb hidegségével, mialatt a másik meleg. Különösen ajánlott, amikor stupor vagy aluszékonyság, haspuffadás és nyitott szájjal történõ légzés áll fenn. 

Opium
A bronchitis erõs afóniával jár együtt. Nehezített, rendszertelen vagy ziháló légzés, tartós köhögés, sopor, kékes elszínezõdés a bõrön, bõséges verejték az egész testen.

Pulsatilla
Kanyaró vagy bronchopneumonia után fennmaradó krónikus, nedves köhögés. Sûrû sárgás, zöldes-sárgás köpet fõleg reggelente. A beteg a friss levegõt kívánja.

Pix liquida
Krónikus bronchialis catarrhus bûzös genynyes köpettel. A mellkas fõleg a bal felsõ kvadránsban fájdalmas, mely a hátba sugárzik. 

Phosphorus
Ha a tüdõszövet is erõsen érintett, az orrszárnyi légzés megjelent, a nyugtalanság feltûnõ, valamint az egész test szomjúsággal kísért égõ érzése áll fenn. 

Senega
Idõs emberek krónikus bronchitise. A köhögés erõs, s úgy tûnik, mintha a slejm megtöltötte volna a tüdõt. Szörcsögés, zihálás, nehézlégzés. Kövér, petyhüdt szöveti tónusú emberek szere.

Stannum
Bõséges, gennyes, zöldes köpet, mely édeskés ízûnek tûnik. A mellkas kifejezett gyöngesége, szinte beszélni is alig tud.

Sanguinaria
Nyúlós, rozsdaszínû, bûzös köpet, melyet szinte alig lehet felköhögni. Heves, tracheafájdalommal járó köhögés, mintha szét akarna szakadni. A köhögést követõen gyakori a hangos, üres böfögés. 

Silicea
Rachitisre hajlamos gyermekek bronchialis panaszai esetén gondoljunk rá. Makacs köhögés masszív áttetszõ vagy gennyes váladékkal. Reggeli köhögés, mintha a gégébõl eredne, közvetlenül felkelés után. Nyúlós, zselészerû vagy gennyes köpet, melyet ha vízbe eresztünk, üledék gyanánt leszáll az edény fenekére. 


A szerzõ levelezési címe:
Dr. Horváth Katalin: 
1118 Bp. Ratkóc köz 4.

tartalom