Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra L.) 


Botanikai leírás
A hüvelyesek családjába (Leguminosae, Fabaceae) tartozó édesgyökér nemzetség 20 faja Eurázsiában, Ausztráliában és Amerikában honos. A valódi édesgyökér (G. glabra) mediterráni nyugat- és közép-ázsiai elterjedésû, nálunk a termesztésbõl vadult ki. Homokos ártereken, a Tiszántúlon és a Dél-Dunántúlon szórványosan található, évelõ növény. Többfejû gyöktörzsébõl méteres hosszúságú tarackok és 2 cm vastagságú gyökerek fejlõdnek. Szára elérheti az 1,5-2 métert, levelei páratlanul szárnyasan összetettek.
A levelek hónaljában található virágzata nyúlánk, füzéres fürt. Fehéreslila virágai dús, gömbös fejecskékben nyílnak május–júniusban. Termése összenyomott, barna, többmagvú hüvely. Nálunk csak az alföldi folyóártereken, réteken gyakori keserû édesgyökér (G. echinata L.) õshonos, ezt azonban a gyógyászatban nem használják [1–3].

Felhasznált részek és hatóanyagaik
A valódi édesgyökér gyöktörzsét a gyökerekkel együtt (Liquiritiae rhizoma et radix) használják a gyógyászatban, mely drog nemcsak a hazai, hanem az európai gyógyszerkönyvek többségében és a kínai gyógyszerkönyvben is hivatalos. Ez utóbbiban a G. uralensis Fisch. és a G. inflata Blat. gyökerei is hivatalosak.
A valódi édesgyökér hatóanyagai közül a triterpénvázas szaponinglikozidok emelhetõk ki (legfontosabb képviselõjük az erõteljes édes ízzel bíró glicirrizin, melynek aglikonja a glicirretinsav). A szaponinok mennyisége elérheti a 15%-ot. Mellettük a gyökerek körülbelül 1%-ban flavonoidvegyületeket (a fontosabbak közé tartozik a likviricin és az izolikviricin), poliszacharidokat és egyéb anyagokat tartalmaznak [3–6].

Hatásai
A glicirrizin fõbb hatásai: gyulladáscsökkentõ (antiflogisztikus), köptetõ (expektoráns) és fekélyellenes (antiulceratív). A köptetõ hatás a légúti nyálkahártyák kiválasztásának fokozásán és a hám csillószõrös mûködésének serkentésén keresztül érvényesül. Fekélyellenes hatását fõként annak tulajdonítják, hogy fokozza a gyomornyák szekrécióját és serkenti a gyomornyálkahártya-sejtek képzõdését. A glicirretinsav, a glicirretinsavból félszintézissel elõállított gyári készítmény – a karbenoxolon –, valamint a glicirrizinmentesített kivonat is gyulladáscsökkentõ és fekélyellenes hatású. A glicirrizin antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik, és fontos szerepe lehet a máj méregtelenítésében is. Az édesgyökér és a glicirrizinmentesített kivonatok görcsoldó hatásáért részben a flavonoidok a felelõsek [3–10].

Népgyógyászati és modern terápiás alkalmazások
Az édesgyökeret a népi gyógyászatban nyersen, önmagában vagy más növények részeivel összekeverve köhögés, szamárköhögés és influenza ellen gyógyteának elkészítve fogyasztják. A modern fitoterápiában a növény gyökerei és gyöktörzsei, kivonatai és hatóanyagai gyakori alkotórészei a felsõ légutak hurutos megbetegedéseinek, a gyomor- és nyombélfekély (ulcus ventriculi et duodeni), diszpepsziás panaszok és a gyulladással járó mozgásszervi betegségek kezelésében használatos gyógyteakeverékeknek, galenusi és gyári készítményeknek [6–11]. 

Ajánlott napi adagok
Az édesgyökér száraz drogra vonatkoztatott napi adagja 3-15 g (200-600 mg glicirrizin), illetve azzal egyenértékû kivonat. Egyes ajánlások szerint a vágott gyökérdrogból készült forrázat esetében a napi adag nem haladhatja meg a 8, porított gyökér alkalmazása esetében pedig az 5 g-t. A kivonattal bevitt glicirrizin napi mennyisége 3 mg/kg lehet. Az 1:1 arányú folyékony kivonatból ajánlott napi adag 3x1-2 ml (heti 20-40 ml) [6, 10, 12].

Mellékhatások
Az édesgyökér, illetve az édesgyökeret vagy annak fõ hatóanyagát, a glicirizint tartalmazó kivonatok nem kívánt mellékhatásként
K-veszteséget, Na-retenciót, magas vérnyomást, vízháztartási zavart (ödémaképzõdést) és súlynövekedést idézhetnek elõ [6, 9, 10, 12].

Ellenjavallata
Hypokalaemia, magas vérnyomás és súlyos veseelégtelenség esetén, valamint a várandósság idõszakában az alkalmazása ellenjavallt [10, 12]. 

Figyelmeztetések
A napi adagoknak megadott mennyiségeket 4-6 hétnél hosszabb ideig szedni nem ajánlatos. Ízesítõként napi 100 mg glicirrizinnek megfelelõ drog fogyasztható [10]. 

Kölcsönhatások
Tiazid- és kacsdiuretikumokkal, valamint szívglikozidokkal együtt tartósan nem adható, mert káliumveszteséget és szívglikozidokkal szembeni fokozott érzékenységet válthat ki. Alkalmazása mellékvesekéreg-hormonokkal együtt sem ajánlott [12, 13].

Hatósági állásfoglalások
Gyökérdrogja hazánkban szabadon forgalmazható, és az Európai Unióhoz tartozó országokban is a leggyakrabban használt növényi drogok közé sorolják. Terápiás alkalmazhatóságát szakhatóságok által referenciaként használt növénymonográfiák is alátámasztják, orvosi ellenõrzés nélkül azonban tartós (4-6 hetet meghaladó) használatát nem ajánlják. Élelmiszer-ízesítõként a fentebb megadott mennyiségben biztonságosan alkalmazható [7, 8, 10, 12–15].

Az édesgyökeret tartalmazó készítmények piaci helyzete
Hazánkban több mint tíz olyan, fõként emésztésjavító és hurutoldó készítmény van forgalomban, amely édesgyökeret vagy édesgyökér-kivonatot tartalmaz [16].


A szerzõ levelezési címe:
Dr. Babulka Péter, 
1213 Budapest, Vihorlát út 5.

tartalom