Növényi szterolok és szterolinok imunmoduláló hatása

A b-szitoszterol (BSS) és glikozidja (BSSG) növények által szintetizált szterolvegyületek. Növényi táplálékainkkal fitoszterolokat juttatunk szervezetünkbe, melyek megtalálhatók az egészséges ember szöveteiben és a szérumban koncentrációjuk mérhetõ. A különbözõ betegségek kisebb elõfordulási gyakorisága jól korrelál az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek mennyiségével. Számos epidemiológiai tanulmányból azt a következtetést vonták le a kutatók, hogy bizonyos vegyületek, mint például a b-karotin, a tokoferolok, a C-vitamin és a flavonoidok rendkívül hasznosak az egészség megõrzése szempontjából. E vizsgálatok azonban nem tértek ki a gyümölcsökkel és zöldségekkel elfogyasztott fitoszterolok hatására, amelyek egyes betegségek elõfordulásának kockázatát csökkenthetik. A fentebb jelzett vegyületeket (BSS, BSSG) állatkísérletekben vizsgálva gyulladáscsökkentõ, daganatképzõdést gátló, lázcsillapító és immunmoduláló hatások jelenlétét igazolták. Egy védjegyzett BSS:BSSG keverék számos kísérletben (in vitro, állat- és humánkísérletben) nagyon ígéretesnek bizonyult. Úgy tûnik, hogy e keverék bizonyos T-helper limfocitákon (TH1 és TH2) fejti ki hatását, segítve azok normális mûködését, a T-limfociták, illetve a természetes ölõsejtek hatásának fokozódását eredményezve. Ezenkívül a túl heves immunválasz mérséklõdését és a DHEA:kortizol arányának normalizálását is tapasztalták. Az immunparaméterek helyreállítása számos olyan betegség folyamatában lehet segítség, amelyek kapcsolatba hozhatók az immunrendszer krónikusan zavart mûködésével (például krónikus vírusos infekció, tuberkulózis, reumatoid arthritis, allergiák, rák és autoimmun betegségek).

Altern Med Rev, 4(3): 170–177., 1999.


dr. Babulka Péter

tartalom