Õsi gyógyfüvek nõi panaszokra

Minden nõnél elõfordulnak menstruációs problémák, ezek akkor válnak különösen kellemetlenné, ha a fájdalom erõsödik vagy a havivérzés elmarad, rendszertelenné vagy éppen túl hevessé válik. A mindennapi tevékenység, az egészségi állapot, az életkor, a napi stressz, a mentális és érzelmi zaklatottság, az esetleges utazások és a táplálkozás mind oka lehet az ilyesfajta problémáknak. A szülést követõen egyes nõknél a havi ciklus újbóli beállása hosszabb ideig is eltarthat, ennek meggyorsítására, valamint a szervezet erõsítésére évszázadok óta alkalmaznak gyógynövényeket. Az USA-ban a XIX. században az õshonos gyógynövények használatát kombinálták a nõi nemi szervek problémáinak kezelésére szolgáló hivatalos gyógymódokkal (eklektikus gyógyászat). Közismert, hogy ezeket a növényeket az õslakosok használták, de mivel felhasználásukat nem dokumentálták, helyes alkalmazásukhoz klinikai vizsgálatok szükségesek, számos növény orvosi jelentõségének finomítása csak az elmúlt 150 évben történt meg. Sok problémát vetett fel az Újvilágból származó gyógynövények bevezetése az orvosi gyakorlatba, viták folytak e növények pontos meghatározásáról, farmakológiai hatásairól, megfelelõ felhasználási módjáról, valamint helyes adagolásáról is. 

Méherõsítõk
A méherõsítõk erõsítik a méh izomtónusát (tonizálók), s ezáltal (indirekt módon) emmenagóg hatásúak. A közvetlen (direkt) emmenagógok olyan méhstimulálók, amelyek rövid ideig tartó, görcsös méhösszehúzódást okoznak (oxitocinszerû hatás), s ezzel megindítják a menstruációt, ilyen például a gyapotcserje (Gossypium) gyökere. Néhány méherõsítõt túlzott menstruáció esetén is használnak, amikor szintén az izomtónus fokozása szükséges. Hatásuk nem olyan erõs vagy gyors, mint a közvetlen méhstimulálóké. A tonizáló szereket általánosságban krónikus bajok esetén, hosszabb idõn keresztül alkalmazzák. A méhstimuláló szereket gyakran adják akut méhvérzés csillapítására is, a friss gyapotcserje gyökerének kérge például vérzéscsillapító hatású, gátolja a méh vérzését és a túl erõs menstruációt. 
Az asszonygyökér (Caulophyllum thalictroides), amint már a neve is utal rá, az indián asszonyok fontos gyógynövénye volt. Gyökerének forrázatát több törzsben is használták túlzott menstruáció, fájdalmas havivérzés és méhgyulladások kezelésére. Kezdetben oxitocinszerû hatását írták le, a késõbbiekben különféle méhpanaszokra, a medence telítettsége, a lábakba sugárzó fájdalmak, irritáció okozta krónikus méhproblémák, fehérfolyás, méhsüllyedés, méhelõreesés vagy -hátrahajlás, valamint akut és krónikus petefészek-rendellenességek enyhítésére is használták.
A poloskavész (Cimicifuga racemosa) gyökerének fõzetét az indiánok a havivérzés serkentésében, reuma okozta panaszok enyhítésében, valamint a tejkiválasztás fokozásában alkalmazták. A múlt században felismerték, hogy a hatóanyagok megfelelõ kivonásához tömény alkohol (~90%) szükséges, s hogy a szárított gyökérbõl készült extraktumok erõsebb hatásúak. A poloskavész reumatikus izomfájdalmak, ízületi panaszok, valamint a hormonális egyensúly megbomlásának kezelésében is hatásosnak bizonyult.
Helonias (Chamaelirium luteum) és Aletris. E két növény beazonosítása régóta problémás, mivel a köznyelvben ugyanúgy nevezik õket, jóllehet az Aletris gyöktörzse a Chamaeliriummal ellentétben sem nem illatos, sem nem keserû ízû. A Chamaeliriumot az indiánok is használták, de a pontos betegségindikációk nem ismertek. A korai eklektikusok szíverõsítõként alkalmazták, elsõsorban általános gyengeség kezelésére, valamint az emésztés serkentésére is. Indikációi közé tartozott az amenorrhoea, a méhfal csökkent izomtónusa okozta túlzott havivérzés, a fehérfolyás és a méhelmozdulás is. Méherõsítõként a következõ megbetegedések esetén használták: a medence teltsége vagy vérbõsége, álmatlanság, gyengeség, a combra és a lábak hátsó részébe sugárzó fájdalom és fájdalmas menstruáció.
Az Aletris méhtonizáló és méhnyugtató hatása miatt többféle betegség kezelésére alkalmas, havivérzést serkentõ és méherõsítõ szerként, vérszegénységben szenvedõ asszonyok székrekedésére, fehérfolyásra vagy eldugult méhre, méhsüllyedésre, valamint a medence diszkomfort érzésének kezelésére használatos.

Méhnyugtatók
A méhnyugtató szerek csökkentik a méh izomtónusát, de nem nyomják el a normális izomtónust, illetve nem teszik képtelenné a méht az összehúzódásra. Idegnyugtató, fájdalomcsillapító, görcsoldó hatású szerek tartoznak ide, például a macskagyökér (Valeriana officinalis), mely napjainkban elsõsorban központi idegrendszeri nyugtatóként használatos, pedig a méhre is szedatív hatást gyakorol. Az orvoslásban használt különféle méhnyugtatók nem túl erõs központi nyugtató vagy altató hatásúak, s hatással vannak a fertõzések okozta irritációkra is. Néhányat közülük nemi vágyat csökkentõ vagy antiabortív szerként is használnak.
A jamszgyökeret (Dioscorea villosa) az indiánok kizárólag szülési fájdalmak csillapítására használták. Az eklektikus gyógyítók szerint egy év után elveszíti erejét, ezért minden évben frisset kell belõle gyûjteni, óvatosan megszárítani és vízzel vagy alkohollal tartósítani. Fájdalmas havivérzés kezelésére használták, de alkalmazták fájdalomcsillapítóként és görcsoldóként is. Bár nyugtató hatása is ismert, elsõsorban mégis görcsoldóként jelentõs.
A Piscidia erythrina altató- és érzéstelenítõ hatását írták le. Az eklektikusok szerint görcsoldó, fájdalomcsillapító és altató hatású, ágyéki panaszok, fájdalmas havivérzés, petefészek-problémák kezelésére használták meglehetõsen nagy adagokban. A Piscidia minden része méhnyugtató hatással bír, a legerõsebb a gyökér friss kérge. Kevésbé veszélyes, mint az amerikai bangita (Viburnum prunifolium), s annál erõsebb hatású. A modern vizsgálatok szerint a Piscidia erõsebb méhnyugtató, mint a jamszgyökér, de hatása kevésbé specifikus. Használata általános nyugtalanság esetén kívánatos, míg a Dioscorea inkább hormonszerû, speciálisan a méhre ható gyógynövény.
A kökörcsinek (Pulsatilla vulgaris, P. pratensis, P. nuttaliana) használata elsõsorban nyugtató és fájdalomcsillapító, valamint antibakteriális hatásukon alapul. A fájdalom és a különbözõ fertõzések befolyással vannak a nõi szervezet hormonális ciklusára is. Egyik hatóanyaguk specifikus nõi ciklusszabályozóként is alkalmazható. 
A mérgezõ mellékhatások kockázata miatt napjainkban ritkán használatosak.
A komló (Humulus lupulus) görcsoldó, nyugtató, baktérium- és gombaellenes hatású, használatát fokozott altató hatása erõsen korlátozza.
A bangitafajok (Viburnum spp.) használata ma már problémamentes. Mind az amerikai, mind a kányabangita (V. opulus) hatásos görcsoldó, az utóbbi valamivel erõsebb hatású.
Növényi eredetû ösztrogének (fitoösztrogének)
Fõként szterolokból, coumestanokból és izoflavonoidokból állnak, számos képviselõjük elõsegíti a peteérést és a megtermékenyítést is. A lucerna (Medicago sativa) koumestrolt, a vöröshere (Trifolium pratense) formononetint és biokanint, az édeskömény (Foeniculum vulgare) és az ánizs (Pimpinella anisum) pedig anetolt tartalmaz. Az édesköményt régebben kimaradt havivérzés kezelésére, az ánizst pedig a tejtermelés serkentésére használták.

Menstruáció kimaradása (amenorrhoea)
A havivérzés elmaradásának hátterében sokféle ok állhat (pszichés problémák, helytelen táplálkozás, stressz stb.). Amenorrhoea esetén az eklektikus gyógyítók a Chamaeliriumot, az amerikai bangitát, a kökörcsint, valamint a poloskavészt használták elõszeretettel. Méhgyulladással járó akut amenorrhoea esetén Caulophyllum-kivonatot és Cimicifugát adtak a betegnek, idegesség, túlérzékenység okozta görcsök kezelésére pedig jamszgyökérkivonatot használtak. Krónikus esetekben erõs tonizálót rendeltek, majd a havivérzés közeledtekor ezt emmenagóg szerrel cserélték fel. A fent említett receptek mindegyike tartalmazott fitoösztrogén összetevõket is, a poloskavész szalicilátjai gyulladások kezelésére szolgálnak, a jamszgyökér görcsoldóként, a Chamaelirium pedig emésztést serkentõként is alkalmazható. Az eklektikus gyógyítók a fenti növények számos kombinációját is felhasználták az elmaradt menstruáció kezelésére. 

Fájdalmas menstruáció (dysmenorrhoea)
Gyakran nehéz megtalálni a fájdalmas havivérzés valódi okát. A tünetek sokfélesége miatt az eklektikus orvosok specifikusan választották ki a szükséges gyógyíreket is, többnyire nadragulya- (Atropa belladonna), Caulophyllum-, poloskavész-, Chamaelirium-, jamszgyökér-, kökörcsin- vagy bangitakivonatot használtak. A Caulophyllumot krónikus reumatikus eredetû, fájdalmas havivérzésre, heves méhfájdalomra, valamint sovány, gyenge, vérszegény, anorexiás, izgatott, maró fehérfolyásban szenvedõ asszonyoknak adták. A poloskavész vértolulásos fejfájás, a méh vértolulása, reumatikus fájdalom, hátfájás, a méh összehúzódása okozta lüktetõ izomfájdalom esetén használt növény volt. A Chamaeliriumot fehérfolyás, valamint a méh atóniájából származó túlzott havivérzés kezelésére használták. A jamszgyökeret görcsös vagy neuralgiás dysmenorrhoea kezelésére alkalmazták, amikor a fájdalom bélgörcsökkel is járt. A kökörcsint fõleg idegi eredetû dysmenorrhoea esetén használták. A kányabangitát kétóránként görcsös panaszokra adták, az amerikai bangitát pedig általános erõsítõszerként alkalmazták. A felsorolt növényeket a jobb gyógyhatás érdekében szintén kombinálták.

Menstruáció okozta diszkomfort érzés
A havivérzés kezdetét megelõzõen a nõk 70-90%-a tapasztal kellemetlen tüneteket. Az érintettek kb. 20-40%-a átmenetileg munkaképtelenné válhat, és ezek fele orvosi kezelésre is szorul. Leggyakoribb tünetek: idegesség, ingerlékenység, fejfájás, puffadtság, mellérzékenység, általános ödéma, súlygyarapodás, gyengeség, depresszió, sírásos idõszakok, álmatlanság, megnövekedett étvágy, székrekedés, édes és sós ételek utáni heves vágy. A Caulophyllumot a havi vérzés közeledtével vagy lefolyása alatt jelentkezõ hisztérikus tünetek kezelésére használják. A poloskavész csökkenti az ivarzást elõsegítõ hatást, s szalicilát alkotórészei gátolják a prosztaglandinok termelõdését. Használják még feszülõ mellek, vértolulásos fejfájás, görcsös állapot esetén is. A kökörcsint idegi kimerültség okozta álmatlanság kezelésére adják. Az amerikai bangita a menstruáció elõtti vagy alatti olyan idegi panaszok gyógyítására szolgál, amelyek zavart okoznak a szív, a gyomor és az idegrendszer mûködésében. Az Aletrist a hisztéria olyan eseteiben alkalmazták, amikor a beteg fáradt, vérszegénységben és székrekedésben is szenved. A kányabangita csillapítja a méhirritáció okozta hisztériát. A Piscidiát és a komlót nyugtató és altató hatása kombinálva méhgörcsoldó hatásával hasznossá teszi a premenstruációs szindróma kezelésére, ingerlékenységre és álmatlanságra éppúgy, mint a fájdalmas menstruációs görcsökbõl eredõ diszkomfort érzés csökkentésére.

Brinker, F.: A Comparative Rewiew of Eclectic Female Regulators.
British Journal of Phytotherapy, Vol. 4, 3.: 123–145., 1997.


Komsa Ildikó

tartalom