Az álmatlanság kezelése macskagyökér-citromfû készítménnyel 

Az idõszakos és krónikus álmatlanság gyakori panasz az Egyesült Államokban és Európában is. Egyes becslések szerint az Egyesült Államokban minden harmadik ember szenved valamilyen típusú alvászavarban. A németországi becslések adatai azt mutatják, hogy az emberek mintegy 18%-ának van idõszakos alvászavara, 7%-uknál pedig az elalvás, illetve az éjszaka átalvása jelent gyakori problémát. E panaszok kezelésére a különbözõ gyógynövénykészítményeket széles körben használják, hatásosságukat és biztonságos alkalmazhatóságukat a hagyományos tapasztalatok egyaránt megerõsítik. Ilyen kombináció például a macskagyökér (Valeriana officinalis L.) és a citromfû (Melissa officinalis L.). A sok gyakorlati tapasztalat mellett viszont kevés a megbízható, klinikai kísérletekbõl származó adat. Éppen ezért egy svájci kutatócsoport egészséges egyéneknél egy randomizált, kettõs vak, placebokontrollált kísérlet keretében értékelt egy macskagyökeret és citromfüvet tartalmazó készítményt.

A kísérlet célja
A kísérlet fõ célja annak vizsgálata volt, hogy a készítmény mennyire tolerálható és milyen gyakorisággal várható mellékhatások fellépése. Emellett a készítménynek az alvásminõségre és a közérzetre kifejtett hatásait is vizsgálták. A kísérletben részt vevõ 98 egészséges önkéntesnek a macskagyökér-citromfû, illetve a placebokészítményt fél órával a lefekvés elõtt kellett bevenniük. A vizsgált svájci készítmény 480 mg macskagyökér-szárazkivonatot (4,5:1) és 240 mg citromfû-szárazkivonatot (5:1) tartalmazott.
A vizsgálatot azért végezték egészséges önkénteseken, mert a kísérlet fõ célja a biztonságosság megismerése volt. A gyógyszertûrés mértéke a macskagyökér-citromfû csoportban 93, a placebocsoportban pedig 91%-os volt. Az enyhe mellékhatások elõfordulása mindkét csoportban hasonló mértékû volt (29, illetve 28%), leggyakoribb panaszként alvászavar és fáradtság jelentkezett; komolyabb mellékhatást viszont nem tapasztaltak. Álmatlanságról a kísérleti résztvevõk nem számoltak be. Az alvás minõségének javulásáról a gyógynövénykészítményt szedõk 33 %-a, a placebokészítményt szedõknek viszont csak 9%-a számolt be. A szerzõk megjegyezték, hogy érdemes lenne a készítményt olyan egyéneknél is megvizsgálni, akik álmatlanságban szenvednek, valamint azt is tanulmányozni, hogy ilyen betegeknél milyen módon hatna ez a készítmény. 


Forrás:
Herbalgram, 49.: 27. 2000.

Fordította:
dr. Babulka Péter

tartalom