Cukorbetegségrõl az életmód- tanácsadó szemével
Prevenció és komplementer módszerekHartmann Ferenc 
Hartmann-né Kökény MáriaÖsszefoglalás
A diabétesz megelõzése és kezelésének lehetõségei természetgyógyászati módszerekkel.

Kulcsszavak
diabétesz, prevenció, táplálkozási tanácsadás, fitoterápia, reflexológia, akupresszúra


Az utóbbi száz évben a magyar lakosság táplálkozása jelentõsen megváltozott. Kétszeresére nõtt a zsiradékfogyasztás, a rostok szinte eltûntek az étrendbõl, helyüket átvették a különbözõ aromákkal, színezékekkel dúsított „mû” táplálékok, chipsek és egyéb csemegék. A finomított cukor fogyasztása a sokszorosára nõtt. Yudkin a fehér cukrot a heroinnál is veszélyesebb méregnek tartja. 1975-ben megjelent könyvében leírja, hogy ma két hét alatt eszünk meg annyi cukrot, mint amenynyit elõdeink egy év alatt fogyasztottak el. Azóta a helyzet tovább romlott. Tért hódítottak az üdítõ italok, amelyek literenként 10-12 dkg cukrot tartalmaznak. A helytelen táplálkozás mozgásszegény, ám stresszben annál gazdagabb életmóddal párosul. Egyre több vegyi anyag, környezetszennyezõ hulladék vesz körül bennünket. Többek között ezzel is magyarázható, hogy a fejlett ipari országokban és Magyarországon is nõ a cukorbetegek száma. 1995-ben hazánkban mintegy 500 000 cukorbeteget tartottak számon, közülük 75 000-ren álltak inzulinkezelés alatt.

A természetes gyógymódok a cukorbetegség minden típusánál hasznos kiegészítõi lehetnek a nyugati orvoslásnak, elérhetõ gyógyszercsökkentés és közérzetjavulás, ami a betegnek sokat jelenthet. Mégis, ebben a cikkben elsõsorban a 2. típusú diabéteszrõl lesz szó. A betegség rendszerint alattomosan alakul ki, hosszú évek óta fennállhat, mire a beteg panaszaival orvoshoz fordul. Ilyenkor enyhébb esetekben diétát, késõbb gyógyszeres kezelést, súlyosabb eseteknél inzulint rendel az orvos. A betegség korai felismerésében, a diéta kialakításában, a gyógyszeradagok csökkentésében nagy szerepet játszhatnak a természetes gyógymódok.
Az idejében elkezdett megelõzõ, felvilágosító munka az életmód-tanácsadó legfontosabb feladata.
A terhesség, a gyermekvárás idõszaka az, amikor a kismamák fokozottan odafigyelnek arra, mit tesznek, mit esznek. Ez jó alkalmat kínál az egészséges életmód, a helyes táplálkozás megismertetésére. Ebben az életszakaszban sok minden változik a családban, a mama ízlése átalakulóban van. Többnyire érdeklõdve, szívesen fogadja a változtatási javaslatokat. Ha a várandósság ideje alatt sikerül jó kapcsolatot kialakítani a mamával, akkor késõbb is figyelemmel kísérhetjük a kisbaba fejlõdését, szorgalmazzuk a teljes értékû táplálékok étrendbe iktatását, a cukorkák, csokoládék kerülését és a természetes mozgásigény ébren tartását.
Az óvodákban és iskolákban végzett munka hatékonyságáról kevés visszajelzést kapunk. Mégis úgy gondolom, az egészségnapok, beszélgetések, az ételkóstolók, közös ételkészítések segítségével alapvetõ ismereteket juttathatunk el a gyerekekhez. Így késõbb jobb az esély arra, hogy az egészséges, ízletes táplálékot válassza a színezett, feldolgozott, agyoncukrozott táplálékok helyett. A prevencióban elsõdleges a teljes kiõrlésû gabonából készült kenyerek megismertetése. Játékok közben, kirándulásokon beszélgetünk a mozgás egészségmegõrzõ hatásáról és a túlsúly veszélyeirõl. Bár a 2. típusú diabétesz az idõsebb korosztályok betegsége, mégis, a megelõzést fiatal korban kell elkezdeni, mert az edzettebb, erõs immunrendszerû gyermek minden betegséggel szemben ellenállóbb, így a késõbbiekben nemcsak a 2. típusú, hanem fiatalkorban az 1. típusú diabétesz kialakulásának veszélye is csökkenthetõ. 
Az egyéni és csoportos tanácsadásoknak mindig lényeges eleme az egészséges táplálkozás megismertetése, amit legkönnyebben a jól ismert piramis modellel lehet szemléltetni. Továbbá fontos a mozgás egészségmegõrzõ szerepének megértetése. Különös jelentõséget kap ez akkor, ha túlsúlyos személy fordul panaszával hozzánk.
A cukorbetegség diagnózisának felállítása után, az orvossal együttmûködve, az orvosi terápia kiegészítéseként számos természetgyógyászati módszer közül választhatunk. 
Ezek közül csak néhányat emelünk ki.

Táplálkozási tanácsadás
A betegek orvosuktól általában részletes leírást kapnak a különbözõ élelmiszerek szénhidrátértékérõl, inzulinkezelés esetén megtanulják kiszámítani saját bevihetõ szénhidrátmennyiségüket. Viszont az idõ rövidsége miatt nem mindig kapnak elegendõ segítséget az egyéni táplálkozási szokásaik átalakításához. Ezért idõnként elképesztõ esetekkel találkozunk, elhangzott már: „Mivel naponta csak néhány szelet kenyeret fogyaszthatok, kénytelen vagyok a szalonnát kenyér nélkül enni.” Hosszú beszélgetéssel sikerült meggyõzni a beteget arról, hogy a tömény, zsíros étel nem tesz jót neki. A diétát legtöbben szigorú tiltások jegyzékének érzik. Arra kell fektetni a hangsúlyt, hogy mit ehet. Leghatásosabb az, ha a használható alternatívákat állítjuk elõtérbe. Fehér kenyér, zsemle helyett a teljes kiõrlésû lisztbõl készült kenyeret, péksüteményt fogyasszon. Ez a fajta kenyér jobban laktat, elfogyasztása után lassabban emelkedik a vércukorszint. Rosttartalmánál fogva pedig elõsegíti a természetes székelést. Köretek esetében is keressük a változatosságot, a tésztát, krumplit a lehetséges mennyiségben váltsa fel barna rizs, köles, fõtt búza, párolt zöldség. A javasolt folyadékfogyasztás napi 1,5-2 liter. Ez lehetõleg víz, vagy ásványvíz legyen. A gyümölcslevek közül, ha igényli ezek fogyasztását, válassza a cukormentes, minél kevesebb színezéket, tartósítószert tartalmazó fajtákat. Fel kell hívni a beteg figyelmét arra, hogy ne a cukor kiváltásán fáradozzon diabetikus készítményekkel, hanem próbálja édességigényét csökkenteni, hiszen az édes íz kívánása részben hozzászokás kérdése is. Érdemes részletesen beszélni a zöldségekrõl és a gyümölcsökrõl. A szabadon fogyasztható zöldségek közé tartoznak: a fejes saláta, gomba, karalábé, karfiol, káposztafélék, padlizsán, paradicsom, paraj, cukkini, retek, tök, sütõtök, sárgarépa, hagyma, zeller zöldbab, lencse, bab, borsó, dió, mogyoró. A gyümölcsök fogyasztását a korszerû étrend nem tiltja, csak különbözõ szinteket határoz meg. A gyümölcsök szénhidráttartalmának beszámításával fogyaszthat a cukorbeteg málnát, ribizlit, epret, görögdinynyét, egrest, grépfrútot. Kisebb menynyiségben cseresznyét, meggyet, sárgabarackot, narancsot, õszibarackot körtét, almát. Míg a nagyobb cukortartalmúakból, banán, szõlõ, minimális mennyiségeket, akár édesség igényének kielégítésére is. Az itt kiemelt ételeken kívül sok lehetõség van az orvosi elõírásokat tiszteletben tartva, a személyre szabott, egyéni táplálkozási rend kialakítására, ami jól illeszkedhet a család táplálkozási rendjéhez, megszüntetve a kirekesztettség érzését, egyszerûsítve az ételkészítési szokásokat, lerövidítve az erre fordítandó idõt.

Mozgás- és légzésterápia
A 2. típusú cukorbetegség kialakulásának egyik rizikófaktora a túlsúly. A betegek nagy része nem végez rendszeres testmozgást. Holott a mozgás hozzájárulhat a testsúly normalizálásához, szerencsés esetben ezzel együtt a korai stádiumban felismert betegség „elmúlásához”, azaz a beteg tünetmentessé válhat. Másrészt a rendszeres mozgás fokozza az inzulinreceptorok érzékenységét, ezáltal csökkenhetõ a szervezetbe jutatott inzulin mértéke. Szinte mindenki számára elérhetõ mozgásforma a gyorsított ütemû séta. Nem igényel külön felszerelést, csak némi elhatározást, és odafigyelést. Nem túl megterhelõ, viszont fokozza az anyagcserét. A vállalkozóbb szellemû cukorbeteg megtanítható speciális mozgásformákra is, pl. a kínai egészségvédõ tornára, a Tai Chi Chuanra, amely a Qi (életenergia) zavartalan áramlását segíti elõ. A gyakorlatokat megfelelõ légzésmóddal kombinálják, így javítják a belsõ szervek oxigénnel való ellátottságát. A magzati vagy fordított légzés során belégzéskor az alhas befelé, a csípõ enyhén elõrefelé mozdul. Kilégzésnél az alhas elõre domborodik, míg a csípõ lágyan, alig érzékelhetõen hátrafelé mozdul. Ez a légzéstípus gyorsan elsajátítható és hatékony. Szinte átmasszírozza a belsõ szerveket. A tapasztalatok szerint a fordított légzés és a mozgásterápia javítja az életminõséget és a hangulatot, csökkenti a szövõdmények kialakulásának gyakoriságát.

Fitoterápia
A gyógynövények pozitív hatását a cukorbetegek kezelésénél is igénybe vehetjük. Két csoportba oszthatjuk az itt alkalmazható gyógynövényeket.

a) Inzulintartalmú növények

Használatuk azért elõnyös a cukorbeteg számára, mert olyan fruktózszármazékot tartalmaznak, aminek beépítéséhez nem szükséges inzulin.
Mezei katáng (Cichorium intybus) gyökér, gyermekláncfû (Taraxacum officinale) gyökér, örvénygyökér (Inula helenium) gyökere, csicsóka (Helianthus tuberosus). A csicsókasûrítményt édesítõszernek is használják. Említésre méltó, hogy a csicsóka mikroelem tartalma, különösen szelén tartalma jelentõs.
b) Vércukorszintet csökkentõ gyógynövények: Veteménybab (Phaseolus vulgaris) mag nélküli hüvelytermése, ismertebb nevén fehér babhéj, fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) levele, kecskeruta (Galega officinalis) virága és hajtása, kukorica (Zea mays) bibeszála és bibéje, azaz a kukoricabajusz.

A gyógynövényekbõl egyéni teakeverékek állíthatók össze. A viszketõ bõr nyugtatására jó hatású a fenyõolajos fürdõ és a levendula-illóolajos testápoló. 

Masszázsterápia
A kiegészítõ kezelések lényeges részét alkotják a masszázsok, amelyek elõsegítik a salakanyagok kiürülését a szervezetbõl, fokozzák az anyagcsere-folyamatok hatékonyságát, és javítják a kezelt személy közérzetét. Megkülönböztetünk otthon végezhetõ, egyszerûen betanítható maszszázsokat, és szakember által végzett kezeléseket. Otthon végezhetõ a reflexzóna-terápia. A teljes talp átmasszírozása után a páciensnek a 
kiemelten kezelendõ területeket kell maszszírozni. Ezek a következõk: az endokrin rendszer, fõképp a hipofízis és a hasnyálmirigy területe. Az emésztõ rendszer, kiemelten a máj és az epe reflexterülete. A vizeletkiválasztó rendszer. Amennyiben a páciens életkoránál, egészségi állapotánál fogva nem képes lábának masszírozására, akkor a kéz reflexmasszázsát végezheti. 
Akupresszúra alkalmazásával nagyobb sikereket érhetünk el. A kezelendõ pontok kijelölése elõtt a hagyományos kínai orvoslás (HKO) elmélete szerint is meg kell vizsgálni a beteget, és a pontkombinációt egyénre és tünetre szabottan kell összeállítani. A nyugati orvosi gondolkodás alapján történõ pontválasztás, és kezelés gyakran hatástalan. Általánosan alkalmazható pontok: FEI SHU (hólyag 13), PI SHU (hólyag 20) SHEN SHU (hólyag 23), ZUSAN LI (gyomor 36), ZHONG WAN (befogadó 12), SAN YIN JIAO (lép-hasnyál 6), QU CHI (vastagbél 11). Az akupresszúrás kezeléseket célszerû szakembernek végeznie, heti 1-3 alkalommal a páciens állapotától függõen. 
Amennyiben a beteg együttmûködik az életmód-tanácsadóval, megvalósítja a javasolt változásokat, akkor többnyire csökkenthetõ a szükséges gyógyszerek mennyisége, elodázható a betegség továbbfejlõdése, elkerülhetõk a szövõdmények, megtartható az optimális testsúly. Mindez nagy figyelmet, az orvos, a beteg és az életmód-tanácsadó szoros együttmûködését igényeli. Így jobb lesz a beteg hangulata, csökken kirekesztettségi érzése, ezáltal javul az életminõsége.


Felhasznált irodalom
1. Acupuncture, A Comprehensive Text. Seattle: Eastland, 1992.
2. Dános, B.: Farmakobotanika 3, Gyógynövényismer et. Bp.: Semmelweis, 1998.
3. Dworschák, E.: A szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe In: Táplálkozás – diéta. Bp.: Medicina, 40–46., 1996.
4. Fövényi, J., Blatniczky L.: A diabetes mellitus diétás kezelése In: Táplálkozás – diéta. Bp.: Medicina, 1996. 231–251 p.
5. Fövényi, J.: A diabétesz és az egészséges életmód In: Komplementer Medicina III. évf. 5.sz 6–10 p. 1999.
6. Nagy, G.: Betegségek gyógyítása gyógynövényekkel . 1996.
7. Oláh, A., Kállai K., Vadnai Z.: Reformkonyha. Bp.: Mezõgazdasági, l990.
8. Természetgyógyászati alapismeretek. Salgótarján: Népjóléti Képzési Központ, l998.
9. Yudkin, J.: Az édes-vészes cukor, Bp.: Medicina, l975.
10. Zmiewski, P.: A tûszúrás és égetés gyógy-módja. Bp.: Magyar Akupunktúra és Moxatherápiás Egyesület, 1994.


Szakmai önéletrajz
A szerzõk egészségügyi vállalkozás keretén belül, 1991 óta végeznek természetgyógyászati tevékenységet. Fitoterapauta, reflexológus-, életmód-tanácsadó- és terapautaképesítés birtokában a vállalkozás jelentõs felvilágosító és egészségnevelõ munkát végez regionális szinten. A gyakorlati munka a betegek lakásán, és 1994 óta egy belvárosi rendelõben folyik.
Hartmann-né Kökény Mária tagja a Természetgyógyászati Oktatók Tudományos Egyesületének.

A szerzõk levelezési címe:
2241 Sülysáp, Lövölde utca 16.

tartalom