A húgyhólyag akut és krónikus gyulladásai

A húgyhólyaggyulladás (cystitis) bakteriális fertõzések vagy pedig a vizeletben lévõ kalcium-foszfát-kristályok okozta mechanikus sérülések következtében alakulhat ki. Tünetei a túl gyakori vagy nehéz vizeletürítés, a zavaros vagy véres vizelet, valamint az alhasi fájdalmak. A statisztikák szerint húszszor annyi nõ betegszik meg akut cystitisben, mint férfi, s a nõk legalább 15 százaléka megkapja ezt a betegséget élete valamely szakaszában. Ennek az az oka, hogy a nõk húgycsöve sokkal rövidebb, mint a férfiaké, így a kórokozók könnyebben bejutnak a hólyagba, ott elszaporodnak, s ekkor elõször irritáció, majd gyulladás lép fel. A fertõzést leggyakrabban pálca alakú baktériumok (bacilusok) okozzák: az Escherichia coli (E-coli) baktériumok normális esetben megtalálhatók a bélben, de ha onnan valamilyen bélmozgás következtében a végbélen keresztül kijutnak a húgycsõnyíláshoz, megfertõzhetik a húgyutakat. Ritkább eset, hogy a fertõzés a véráramból vagy a vesékbõl kerül a hólyagba, ekkor fejfájás, hátfájás, fáradtság és hasfájás lehet a jellemzõ tünet. Sok esetben elõfordul, hogy egy nõnél baktériumot találnak a vizeletben, de nem tapasztalhatóak a cystitis klinikai tünetei, más esetben pedig jelentkeznek a tünetek anélkül, hogy kimutatható lenne a vizeletbõl a baktérium jelenléte.

Etiológiai tényezõk 
szexuális aktus: A nemi érintkezés közben bejuthatnak a baktériumok a húgycsõbe, a fertõzés következtében pedig gyulladás léphet fel.
terhesség: A várandós nõk fogékonyabbak a fertõzésekre, mivel a terhesség hormonális változásokkal jár együtt, ezenkívül a késõbbi szakaszban a megnövekedett méh nyomhatja is a húgyhólyagot.
cukorbetegség: A diabétesz miatt rosszul feldolgozott cukor. A nagymértékû cukorfogyasztás kedvezõen hat a kólibaktériumok szaporodására.
vegyi faktorok: Az antibakteriális szappanok, dezodorok, tusfürdõk és krémek megváltoztatják a hüvelybemenet és a húgycsõnyílás normális flóráját, olyan irritációt okozva, amely érzékennyé teszi a szöveteket a fertõzésre, ezenkívül a rovarirtóval kezelt élelmiszerek fogyasztása is okozhat cystitist.
vizelet-visszatartás: Anatómiai elváltozások, például a húgyhólyag rossz fekvése következtében is gyakran elõfordulhat hólyaggyulladás, mivel az elváltozás miatt vizelet-visszatartás lép fel.
hormonális változások: A fogamzásgátlót szedõ nõk körében gyakrabban fordul elõ ez a betegség, mint azoknál, akik máshogy védekeznek.
antibiotikumok: Az antibiotikumok túladagolása rezisztenssé teszi a baktériumtörzseket, így azok könnyebben okozhatnak gyulladásokat.
stressz: Az állandó stressz fokozza azoknak a hormonoknak a termelõdését, amelyek hatására csökken a fehérvérsejtek száma a vérben, s ezzel hozzájárul a baktériumok elszaporodásához.

Kezelés
A hólyaggyulladás kezelésében hasznosak a gombaellenes, a gyulladáscsökkentõ és az adsztringens, súlyosabb esetekben a görcsoldó növényi szerek, közülük célszerû azokat használni, amelyek kifejezetten a hólyagra és a húgycsõre fejtenek ki lokális hatást. Eredményes lehet a medveszõlõ (Arctostaphylos uva ursi), a Barosma betulina, a galagonya, a bangita, a macskagyökér (Valeriana officinalis), a cickafark (Achillea millefolium), a zsurló (Equisetum) és az orvosi ziliz (Althaea officinalis) alkalmazása, ezekbõl teát kell készíteni és forrón fogyasztani naponta 4-5-ször. 
A megelõzés rendkívül fontos ennél a betegségtípusnál is: kerülni kell a tampon, a pesszárium, az antibakteriális szappanok és tusfürdõk használatát, mert az elõbbiek irritálják a nyálkahártyát, a baktériumölõ tisztálkodószerek pedig károsítják a normális baktériumflórát, amelyet aztán a sokkal virulensebb és sokkal nehezebben elpusztítható patogének fognak helyettesíteni. A táplálkozás megváltoztatása is segíthet a betegnek a hólyaghurut gyógyításában vagy a megelõzésben. Sok folyadékot kell fogyasztania, de nem tejbõl vagy citrusfélékbõl készült italokat, hanem ásványvizet és gyógyteákat, és kerülnie kell a következõ élelmiszereket: kávé, fekete tea, alkohol, a sok cukrot tartalmazó ételek, csokoládé, máj, sörélesztõ, füge, mazsola, szõlõ, szójaszósz, majonéz, kemény sajtok stb. A legutóbbi kutatások szerint az aszkorbinsav is irritálja a húgyhólyagot, ezért nem szabad túladagolni a C-vitamin szedését.


Forrás:
David L. Hoffmann 

Referátumot készítette:
Manek Márta

tartalom