Közepes lánchosszúságú (mct) zsírok

Az étkezési zsírok zsírmolekulákból állnak, amelyek glicerinbõl és zsírsavakból tevõdnek össze. A zsírsavak lehetnek hosszú, közepes és rövid láncúak. Hosszú láncú zsírsavak a legtöbb étkezési zsiradékban elõfordulnak, megemésztésükhöz szükség van elegendõ epesavra, lipázokra a hasnyálmirigybõl és a felszívódáshoz egészséges vékonybél-nyálkahártyára. A nyirokrendszeren keresztül a hosszú láncú zsírsavakból felépült zsírmolekulák a vérbe jutnak.
A szokásos, hosszú láncú zsírsavakat tartalmazó étkezési zsírokkal szemben a közepes láncú triglicerideket tartalmazó zsíroknak a zsíremésztés, a vékonybél zsírfelvétele és a zsír vérben történõ transzportja szempontjából az alábbi elõnyei vannak:
• megemésztésükhöz és a szervezet általi felvételükhöz nem szükséges epesav;
• feldolgozásukhoz a zsírbontó lipáz enzimre sincs szükség;
• közvetlenül és változtatás nélkül átjutnak a bélnyálkahártya sejtjein és közvetlenül a máj kapuérrendszerébe kerülnek.
Az mct-zsírok használatának fontosabb indikációi a coeliakia és felnõttkori sprue, a pancreatitis, az epeutak elzáródásával járó epekövek, krónikus májbetegségek, mucoviscidosis, a vékonybél és a vastagbél regionális gyulladásai, a vékonybél alsó szakasza egy részének operatív eltávolítása után, I. és V. típusú zsíranyagcsere-zavarok esetében, a nyirokszállítás gátoltsága esetén, abdominális panaszok, mint hordóhas, teltségérzet, hajlam a híg, zsíros fényû székletre.


Forrás:
Ernahrungsempfehlungen bei Multiple Sklerose, 
Arziezeitschrift für Naturheilverfahren, 39 9.: 9., 1998.

Referátumot készítette:
 Varsányi Péter

tartalom