A tej csökkenti a tea antioxidáns tulajdonságát 

A zöld és a fekete tea (Camellia sinensis [L.] Kuntze, Theaceae) antioxidáns hatását in vivo kísérletben már igazolták, azonban egy fontos kérdésre nincs válasz, mégpedig arra, hogy a teához adott tej hatással van-e az antioxidáns teapolifenolok biológiai értékesíthetõségére. Az egyik újabb holland kísérlet (Eur J Clin Res, 54.: 876–892., 2000.) szerint a tejjel vagy anélkül egy alkalommal adott zöld vagy fekete tea szignifikáns mértékben emeli a plazma antioxidáns aktivitását.
A 21 önkéntesen végzett kísérletben a tejjel vagy anélkül adott zöld, illetve fekete tea és a szénsavmentes ásványvíz hatására kialakult antioxidáns hatást hasonlították össze. Valamennyi résztvevõ hat különbözõ napon egy-egy alkalommal kapott a hatféle ital valamelyikébõl egy-egy adagot. A teákat 2 g tealevélbõl 300 ml vízzel készítették el. A kutatók a plazma vasredukáló képességének (FRAP) mérését használták az assay-vizsgálathoz, amelyben a plazma antioxidáns- és katechinszintjét mérték. A vérmintákat a tesztanyagok elfogyasztása elõtt, illetve az elfogyasztás után 30, 60, 90, illetve 120 perccel vették le. A kísérleti eredmények szerint mindkét tea szignifikáns mértékben emelte a plazma antioxidáns- és katechinszintjét, de a zöld teáé valamennyi mérési idõpontban szignifikánsan nagyobb volt. A teákhoz adott tej nem módosította szignifikáns mértékben az eredményeket.
Az eddig közzétett kísérletek egy részében a fentieket erõsítették meg, míg másokban arra a megállapításra jutottak, hogy a tej negatív hatással van a tea antioxidáns kapacitására. Egy korábbi, a European Journal of Clinical Nutrition címû szaklapban közzétett tanulmány (50.: 28–32., 1996.) szerzõi azt a következtetést vonták le, hogy a tej in vitro körülmények között nem módosítja a tea antioxidáns képességét, azonban úgy tûnt, hogy in vivo hatással van a teapolifenolok felszívódására. Erre a jelenségre a szerzõk két magyarázattal szolgáltak. Mivel a tejfehérjék a polifenolokkal komplexet képezhetnek, a kutatók szerint a tej-tea polifenolkomplex a gyomorban történõ lebontási folyamatoknak ellenáll, ezáltal a polifenolok nem tudtak felszívódni. Egy másik teória szerint pedig a tej a gyomor pH-értékének emelkedésével gátolja a polifenolok felszívódását. 
Az újabb tanulmány készítõi szerint a korábbi tanulmány szerzõi által alkalmazott TRAP assay (a plazma összantioxidáns képesssége, Total Radical Trapping Ability of Plasma) feltehetõen kevésbé alkalmas módszer az antioxidáns hatás mérésére, mint a FRAP-módszer. 


Forrás:
Herbalgram, 2000, 50.: 25.

Referátumot készítette:
dr. Babulka Péter

tartalom