Homeopátia az influenza gyógyításában

A homeopátia mint szelíd gyógymód óriási jelentőséggel bír a téli időszak rettegett meghűléses betegségeinek gyógyításában. A természetes alapanyagú -állati, növényi, ásványi eredetű - gyógyszerek a szervezet öngyógyító mechanizmusainak aktiválása révén hatnak. Krónikus betegségek esetén a homeopata orvos igyekszik úgynevezett konstitucionális kezelést folytatni, és a beteg testi-lelki-szellemi tüneteit figyelembe véve alkati gyógyszert előírni betegének. A homeopátiás kezelés "immunstimuláló" hatással is bír, a beteg ember immunrendszere idővel megerősödik, és képes lesz saját maga felvenni a harcot a betegségekkel, egyre ritkábban lesz beteg és a gyógyulás is könnyebben megy végbe.
Akut betegségekben azonban igen nagy jelentőséggel bírnak az úgynevezett komplex homeopátiás gyógyszerek, melyekben több hatóanyag csoportosítva található. Az egyes összetevők külön-külön is az úgynevezett bevált indikációk szerint adhatók mint monokomponensű homeopátiás gyógyszerek, és hatékonynak bizonyultak alacsony potenciában együttesen a komplex készítményekben is. A homeopátiás készítmények nagy előnye, hogy életkori megszorítások nélkül alkalmazhatók. Kiemelendő azonban néhány betegcsoport, nevezetesen a kisgyermekek, akiknél a téli időszak fertőzéses megbetegedései, valamint felső légúti hurutjai a közösségbe kerülést és a közösségbe járást nehezíthetik meg, az idős korosztály, akiknek esetlegesen legyengült immunrendszere (sokszor fennálló háttérbetegséggel kombinálva) nehezebben veszi fel a harcot a vírusos vagy bakteriális fertőzések ellen. Külön figyelemre méltó a homeopátiás szerek használata várandós vagy szoptatós kismamák esetében, ahol a kémiai gyógyszerek használatát minimumra kell csökkenteni. A homeopátiás gyógyszerek értő kezekben mellékhatásmentesek, nem áll fönn allergia, hozzászokás, túladagolás veszélye. Alkalmazhatók önállóan, de bármely más hagyományos vagy alternatív terápia kiegészítéseként is.
A Dolisos Laboratories Drosetux köhögés elleni szirupja és Dolicoccil influenza elleni gyógyszere hatékonyságánál és tökéletes toleranciájánál fogva érdemelte ki, hogy beépüljön a mindennapos terápiás fegyvertárba. Hatékonyságukat párhuzamos klinikai vizsgálatokkal igazolták.
A Drosetux szirup a vizsgálatok során ugyanolyan hatásfokot mutat gyermekeknél és felnőtteknél, mint az ugyanabba a terápiás kategóriába tartozó, perifériásan ható allopátiás gyógyszerkombináció. A szirup 10 aktív alkotórésze specifikus köhögéscsillapító-aktivitással rendelkezik: Drosera - száraz és görcsös köhögés, Belladonna - fájdalmas légcső- és gégehurut, afónia, rekedtség, Coccus cacti - nehézlégzéshez és fulladáshoz vezető, bőséges váladékkal járó, görcsös köhögés, Corallium rubrum - nyálkahártya-irritáció, Cuprum - heves, hirtelen köhögés nehezített köpetürítéssel, Arnica - heves, görcsös köhögés, vérbőség, gyulladáscsökkentő hatás, Artemisia - száraz köhögés, Ferrum phosphoricum - gégegyulladás görcsös köhögéssel, Ipecacuanha - rekedtség, fojtogató köhögés rohamokban, Solidago - nehézlégzés. A gyógyszer különböző formájú száraz, szamárköhögés jellegű, valamint görcsös köhögés esetében indikált, gyermekeknek 5 év alatt 3-4-szer fél teáskanál, 5 év fölött 3-5-ször 1 teáskanál naponta, felnőtteknek 3-5-ször 2 teáskanál naponta.
A Dolicoccil új generációs formula, amely három aktív alkotórészt kombinál, ezek hasonló indikációval és szinergista hatással rendelkeznek az immunrendszerre és specifikus reakciót idéznek elő bármely virális eredetű lázas állapotban. Alkalmazása lehetséges profilaktikusan, növelve a páciens ellenálló képességét az influenza ellen, valamint terápiásan, amikor az influenza karakterisztikus tünetei már kifejlődtek. A klinikai hatásosságvizsgálat során a páciensek testhőmérsékletének normalizálódása, szubjektív tüneteinek javulása sokkal gyorsabban következett be, valamint a betegek kevesebb mint harmada igényelt antibiotikum-kezelést Dolicoccil gyógyszeres terápia mellett. A három szinergista összetevő: Anas babariae máj- és szívextraktum, Cuprum gluconicum, Echinacea angustifolia-fertőzés elleni, gyulladáscsökkentő és immunstimuláló hatással bír. Alkalmazása dózistubusban történik, profilaktikusan egy tubus hetente amíg az influenzás fertőzés lehetősége fennáll, terápiásan 2-3 tubus naponta az első tünetek jelentkezésétől.
Mindkét készítmény alkalmazása esetén a kezelési idő lerövidül, a szubjektív tünetek javulása hamarabb következik be és csökken a lábadozás időszaka, valamint a szövődmények kialakulásának veszélye.
A komplex homeopátiás gyógyszerek alkalmazásánál is figyelembe kell venni a homeopátiás gyógyszerek szedésére vonatkozó, általános szabályokat (mentoltilalom, evés-ivás kerülése a bevételt megelőző és követő fél órában).

A szerző levelezési címe:
1148 Budapest, Kerepesi út 78/F, I. lh. II/5.

Szakmai önéletrajz
Dr. Szabó Beáta a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karát 1992-ben, Fogorvostudományi Karát 1996-ban végezte. 1998-ban szakvizsgázott fog- és szájbetegségekből. Egyetemi évei óta tanul komplementer gyógymódokat. Hypnoterápiás végzettséggel rendelkezik, tagja az Integratív Pszichoterápiás Egyesületnek, a Magyar Orálakupunktúra Orvosok és Biológiai Fogorvosok Társaságának (MOBOT), a Magyar Ájurvéda Egyesületnek. 1994 óta tanul homeopátiát a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE) keretei között, melynek rendszeres előadója, az egyesület 1998-ban megalakult Fogorvosi Szekciójának vezetője, a British Homeopathic Dental Association kapcsolattartója. A Nemzetközi Homeopátiás Liga 2000 májusában Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián tartott 55. Kongresszusán a Fogorvosi Szekció szervezője és előadója volt. 1997 óta a MHOE vezetőségi tagja, 2001-től a MHOE elnöke.

Dr. Szabó Beáta

tartalom