A kávé és a koleszterin

Az American Journal of Clinical Nutrition (Amerikai Klinikai Táplálkozástudományi Folyóirat) című lapban megjelent tanulmány szerint azoknál a kávéfogyasztóknál, akik lemondtak a koffeintartalmú kávéról, csökkent a szérumkoleszterin- és homociszteinszint. A filteres kávét kedvelő személyeknél, akik felhagytak a kávéivással, már 6 hét után 10%-kal csökkent a homociszteinszint, és literenként 0,28 mmollal a koleszterinszint. Ez utóbbi alacsonyabb annál az értéknél, mint amit a korábban készített tanulmányokban a nem filteres kávét fogyasztóknál mértek.
A terpenoidok, amelyek természetes szerves alkotórészét képezik az őrölt kávénak, emelik a koleszterinszintet, és a kutatók szerint a vizsgálatok azt mutatják, hogy ezt az anyagot csak részben tudják eltávolítani a kávéfilterek.

Forrás:
Newsbyte@Enzy.com
Referátumot készítette:
Manek Márta

tartalom