Vissza a tartalomjegyzékhez
 
FOLYÓIRATREFERÁTUMOK
 
Pathologia

A hónap pathologiai esete
Scorpio, R. és mtsai (Department of Medical Education, Spartanburg Regional Healthcare System, 101 E Wood St., Spartanburg, SC 29303, USA): Arch. Pediatr. Adolesc. Med., 2000, 154, 419–420.

A 10 éves lányt lázzal és 4 hónapja tartó fájdalmatlan hasi duzzanattal, hányingerrel és hányással hozták be. Egy nagy képlet töltötte ki az egész hasat. Exploratív coeliotomia során a 4 kg-os petefészek-daganatot eltávolították. A beteg egy év eltelte után jól van. A daganatnak vastag kötõszövetes tokja volt. Metszlapján vérzéses és elhalt területek voltak láthatók. Szövettanilag jól differenciált tubulusok voltak felfedezhetõk, amelyeket hengersejtek béleltek. A kórisme Sertoli-sejttumor. Ez a petefészek-daganatok kevesebb, mint 0,1%-át képezi és a Sertoli–Leydigsejtes daganat kategóriába sorolják, annak ellenére, hogy a Leydig-sejtek hiányoznak.

A Sertoli–Leydig-sejtdaganatok 1/3-a hormonálisan aktív: 70% ösztrogént és 16% androgént termel. Gyermekkorban virilisatio fejlõdhet ki hirsutismussal,  rekedtséggel,  clitoris-hypertrophiával és fokozott testi növekedéssel. Menarche után amenorrhoea, hirsutismus, masculinisatio és emlõsorvadás következik be. Ennek szövettani képe lehet: 1. tubularis, 2. complex tubularis és 3. folliculoma lipidic. Régebben e daganatokat arrhenoblastoma, Pick-féle tubularis adenoma és tubularis androblastoma névvel írták le. Az androblastoma és arrhenoblastoma masculinizáló képességet jelez, annak ellenére, hogy a hormonálisan aktív daganatoknak csak 16%-a termel androgént.

Jakobovits Antal dr.

Vissza az elejére