Vissza a tartalomjegyzékhez
 
FOLYÓIRATREFERÁTUMOK

Képalkotó eljárások

A béltraktus ultrahangvizsgálata: jó képzettség szükséges
(Szerkesztõségi közlemény) Gebel, M. (Medizinische Klinik, Zentralklinikum der Medizinischen Hochschule Hannover): Dtsch. Med. Wschr., 2000, 125, 749.

Hasi fájdalom esetén ma az ultrahangvizsgálat az elsõként alkalmazott képalkotó eljárás. Gyakran végleges diagnózist ad, vagy olyan eredményt, mely meghatározza a további vizsgálat menetét. A készülékek technikai fejlõdése – a nagyfelbontóképességû szonográfia és a Color–Doppler-szonográfia lehetõsége –, valamint a vizsgálatot végzõk képzettségének és tapasztalatainak gyarapodása nyomán egyre szélesedett az ultrahang-diagnosztika alkalmazási területe.

Példaként említi a szerzõ, hogy a relatíve gyakori pseudomembranosus colitisnél kialakuló transmuralis falvastagodás jól korrelál a kórfolyamattal. (A megbetegedésre jellemzõ triász: bal oldali transmuralis falvastagodás lumenszûkülettel és ascitessel.) Megemlíti a szerzõ, hogy a ritka penicillin-indukált haemorrhagiás colitis vizsgálatáról, ill. az ezzel kapcsolatos differenciáldiagnosztikai problémákról is jelentek meg közlemények.

Az ultrahangvizsgálattal észlelhetõ elváltozások aspecifikusak, a gyulladás és az ödema oka sokféle lehet, ezért a hagyományos gray-scale technikával végzett vizsgálat után magasabb szintû ultrahangtechnika (például Color–Doppler-, ill. Power–Doppler-szonográfia) bevetése is szükséges lehet.

Kiemelendõnek tartja a szerzõ – tulajdonképpen írásának célja erre rámutatni –, hogy a bél ultrahangvizsgálata igen jól képzett, gyakorlott szakembert, valamint jó technikai feltételeket követel, és fontos, hogy a lelet interpretációja a klinikai képpel összevetve történjen.

Pásztor Tamás dr.

Vissza az elejére