Vissza a tartalomjegyzékhez
 
FOLYÓIRATREFERÁTUMOK

Mikrobiológia és fertõzõ betegségek

Tünetmentes Clostridium difficile-hordozás és toxin A-ellenes szérum IgG-antitest-szint
Kyne, L., Warny, M., Quamar, A. és mtsa (Gastroenterol. Division, Dana 601, Beth Israel Deaconess Med. Center, 330 Brookline Ave., Boston, MA 02215, USA, vagy E-mail: Dr. Ciarán P. Kelly: ciaran_kelly@caregroup.harvard.edu): N. Engl. J. Med., 2000, 342, 390–397.

A fejlett országokban a nosocomialis hasmenések vezetõ oka a Clostridium difficile-fertõzés. E fertõzés eredményeként egyaránt lérejöhet enyhe hasmenés, fulmináns pseudomembranosus colitis vagy tünetmentes hordozás. Úgy tûnik, a betegség klinikai lefolyását inkább a gazdaszervezet, mint a baktérium sajátosságai határozzák meg. A colitis kialakulásában a C. difficile által termelt proinflammatorikus és citotoxikus exotoxinok – a toxin A és a toxin B – jelentõs szerepet játszanak. Egyes eredmények, azt mutatják, hogy a baktérium és toxinjai által a szervezetben kiváltott immunválasz befolyásolja a kórkép megjelenését. A fenti dolgozat szerzõi ezért, azt kívánták megvizsgálni, hogy a szerzett C. difficile-elleni antitestes immunválasz jelenléte megvéd-e a baktérium által okozott hasmenés kialakulásától.

A prospektív tanulmányba bevont 271 antibiotikum-kezelésben, kórházi ellátásban részesült beteg érkezési, valamint bentfekvése minden harmadik napján vett székletmintáiból C. difficile-tenyésztés, illetve citotoxin assay történt. Ugyanezen idõpontokban meghatározták a szérumban a C. difficile-ellenes antitestszinteket is. A betegek közül a kórházi bentfekvés során negyvenhét (17%) fertõzõdött meg a baktériummal; közülük 19 volt tünetmentes hordozó. A C. dificile-vel kolonizálódott és nem kolonizálódott betegek bejövetelkor mért szérum IgA, IgG és IgM mediánszintje nem különbözött egymástól. Ugyanakkor a frissen fertõzöttek között, a kolonizáció idõpontjában mért toxin A-ellenes IgG-szint a tünetmentes hordozókban szignifikánsan magasabb volt (p < 0,001), mint a hasmenéses betegekben. Hasonló tendencia a bekerüléskor mért értékekben is megfigyelhetõ volt: a késõbbi tünetmentes hordozók csoportjában mind a hasmenéses, mind a meg nem fertõzõdött csoporténál magasabb toxin A-ellenes IgG-szinteket mértek (p = 0,06). A fertõzéskor mért nontoxin antigének elleni és toxin B-ellenes IgG-szintek a tünetmentes hordozókban szintén magasabbak voltak, de ez a különbség nem érte el a szignifikancia szintjét.

A C. difficile-fertõzés hasmenéses formája gyakoribb volt súlyosabb alapbetegségben szenvedõkben, valamint a savtermelõdést gátló kezelésben részesült betegekben. E két tényezõ azonban független faktornak bizonyult a mért IgG-szintektõl. Az eredmények értékeléséhez fontos tudnunk, hogy szintén nem találtak összefüggést a mért IgG-szintek és a nem, az életkor, az immunszuppresszív szerek használata, az egyéb betegségek jelenléte, súlyossága vagy a szérumalbuminszintek között.

A tanulmány eredményeit a szerzõk úgy értelmezik, hogy a gazdaszervezet antitestes immunválasza nem a C. difficile-fertõzés létrejöttének, hanem a fertõzés lefolyásának befolyásolásában játszik döntõ szerepet. Ezáltal az eredmények alátámasztják a vakcináció, illetve a hiperimmunglobulin használatának jelentõségét a C. difficile-colitis megelõzésében és kezelésében.

Nemetz Andrea dr.

Vissza az elejére